Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Σχόλιο: Και ξαφνικά "κινητικότητα" στις Ελληνικές Κοινότητες

Η κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Γερμανια και γενικότερα στον Απόδημο άρχισε να γίνεται ορατή την τελευταία -τουλάχιστον- 10ετία. Ακολούθησε η πανδημία, γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αδρανοποίησή τους.

Αυτά τα 10 χρόνια είχαμε παράλληλα επανιδρύσεις κάποιων Κοινοτήτων που ήταν για αρκετά χρόνια σε φάση αδρανοποίησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νέες Κοινότητες που δημιουργήθηκαν ή Κοινότητες που επαναλειτούργησαν είχαν οπωσδήποτε κοινό προσανατολισμό και ότι ήταν κοινοί οι λόγοι ίδρυσης /επαναλειτουργίας.

Κι όμως ξαφνικά υπήρξε το τελευταίο διάστημα μια ιδιαίτερη κινητικότητα στις Ελληνικές Κοινότητες της Γερμανίας.

Πρωτοβουλία κοινής συνάντησης Κοινοτήτων της Γερμανίας, ανακοίνωση της ΟΕΚ για συνέδριο (και συσκέψεις ανά κρατίδιο) και παρεμβάσεις τρίτων. Είχαν προηγηθεί επίσης κάποιες κοινές δράσεις (συντονισμός μεταξύ Κοινοτήτων) το 2021 με αφορμή την παρέλαση στη Στουτγάρδη για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821. 

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα η επικαιρότητα έχει ως θέμα το χώρο των Κοινοτήτων. Ανεξάρτητα από το πως ξεκίνησε και το πως δημιουργήθηκε η επικαιρότητα των τελευταίων εβδομάδων ίσως αυτή να αποτελέσει μια ευκαιρία για μια "νέα αρχή"για τις Ελληνικές Κοινότητες της Γερμανίας.

Σίγουρο όμως είναι - και στο σημείο αυτό συμφωνούμε με τον επίτιμο Πρόεδρο της ΟΕΚ Κώστα Καρρά - ότι το επόμενο βήμα δεν μπορεί να είναι "απλά" το συνέδριο της ΟΕΚ (Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων) και πολύ περισσότερο όταν αυτό είναι εκλογικό.

Πρέπει να προηγηθεί ένας ευρύτερος διάλογος που θα αξιολογήσει τα δεδομένα που υπάρχουν, τις προοπτικές , τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας.

Ο διάλογος δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σους εκπροσώπους των ενεργών Κοινοτήτων αλλά να επεκταθεί και σε πρόσωπα και άλλους οργανωμένους φορείς. Να έχει μια ιεράρχηση θεμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε απαντήσεις σε ερωτήματα στα οποία θα έχουμε όλοι δυσκολίες να απαντήσουμε.

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τους νέους μετανάστες, τα οικονομικά των Κοινοτήτων, τον χαρακτήρα των Κοινοτήτων, τη σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, τη δομή της Ομοσπονδίας και κυρίως να απαντηθεί πως θα μπορεί να επιτευχθεί μια ευρύτερη συφωνία σε στρατηγικής σημασίας στόχους του Ελληνισμού της Γερμανίας.

Κάτι το οποίο δύσκολα θα πραγματοποιηθεί αν τον Νοέμβριο γίνει απλά ένα εκλογικό συνέδριο στο οποίο για λόγους (και) οικονομικούς θα συμμετέχουν καμιά 15αριά Κοινότητες (κυρίως της ευρύτερης περιοχής όπου θα γίνει το συνέδριο) και θα έχει, κυρίως, εκλογικό χαρακτήρα.

Μια ημερίδα (διημερίδα) με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας θα επιτρέψει να συμμετέχουν αρκετά άτομα ανεξάρτητα από το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη και θα μπορούσε έτσι να είναι ένα ουσιαστικό βήμα.διαλόγου.

Όλοι εμείς, που πιστεύουμε στο θεσμό των Κοινοτήτων, δεν είναι σίγουρο ότι βλέπουμε τον ίδιο ρόλο για τις Κοινότητες.  Παλιά στελέχη των Κοινοτήτων, νέα στελέχη που είναι στα ΔΣ, νέοι μετανάστες είναι μερικές από τις "ομάδες" που κινούνται στους χώρους των Κοινοτήτων.  

Τώρα σε ποια σημεία συμφωνούμε, σε ποια διαφωνούμε και σε ποια μπορούμε να κινηθούμε ενωτικά πρέπει να συζητηθεί πριν το συνέδριο. Έτσι το συνέδριο που ανήγγειλε η ΟΕΚ να μπορεί να αποτελέσει όντως έναν σταθμό στην ιστορία των Κοινοτήτων αφού θα έχει πραγματοποιήσει ένα διάλογο ουσίας και θα έχει αφουγκραστεί τις απόψεις και τους προβληματισμούς των Κοινοτήτων και του Ελληνισμού.

Το ΔΣ της ΟΕΚ έχει την ευθύνη, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, να οδηγήσει σ έναν οσυιαστικό διάλλογο για το μέλλον των Κοινοτ'ητων. 

Αν παραμείνει στα τυπικά και διαδικαστικά τότε απλά θα ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.