Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΕΝΦΙΑ: Βήμα – βήμα η εκτύπωση των εκκαθαριστικών

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος σε άρθρο του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο περιγράφει βήμα- βήμα την εκτύπωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ένα χρήσιμο στοιχείο και για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Σε δόσεις η πληρωμή

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους μπορεί να καταβληθεί σε έως και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντί σε έξι που ήταν πέρυσι. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου του 2022 και η τελευταία δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του 2023.

Όμως, αν κάποιος έχει συνολικό λογαριασμό ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ μπορεί εντάξει την οφειλή του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων (ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ). Σημειώνεται ότι πλέον, για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, που παρέχει την ευχέρεια αποπληρωμής οφειλών προς την εφορία σε έως 24 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ, δεν απαιτείται να καταστεί ληξιπρόθεσμη μία ή περισσότερες δόσεις, αλλά μπορεί να γίνει και από σήμερα, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής. Αρκεί μία απλή αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς του στο Taxisnet. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η πάγια ρύθμιση δεν είναι άτοκη. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,32% αν η αποπληρωμή καθοριστεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,82% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.


Η διαδικασία

Βήμα 1ο

Βήμα 2ο

Βήμα 3ο

Βήμα 4ο

Βήμα 5ο

Βήμα 6ο

Βήμα 7ο

Βήμα 8ο

Βήμα 9ο

Βήμα 10ο

Βήμα 11ο

Βήμα 12ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.