Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η ιστορία του κυπέλλου Γερμανίας (DFB Pokal)

Freiburg και Λειψία θα αναμετρηθούν στον φετινό τελικό κυπέλλου της Γερμανίας το Σάββατο 21 Μαίου.

Σάββατο 21 Μαίου ο τελικός Φράιμπουργκ - Λειψία

Η ιστορία του θεσμού

Η ιστορία του κυπέλλου ποδοσφαίρου στην Γερμανίας ξεκινάει με την ονομασία Tschammerpokal το 1935, που πήρε το όνομα από τον υπεύθυνο αθλητισμού του 3ου Ραιχ  Hans von Tschammer und Osten. 

Από το 1994 εώς το 1952 δεν πραγματοποιήθηκαν αγώνες κυπέλλου. Ξεκίνησαν πάλι τη σεζόν 52/53 με την νεά ονομασία DFP Pokal.

Μέχρι το 1984, οι τελικοί γίνονταν σε διαφορετικές πόλεις, κυρίως στη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη, το Ανόβερο ή το Ντίσελντορφ.

Aπό το 1985 μόνιμος χώρος διεξαγωγής των τελικών είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. 

Το τραγούδι των οπαδών «Βερολίνο, Βερολίνο, ταξιδεύουμε στο Βερολίνο!» έχει γίνει σύνθημα για όλους τους φιλάθλους σε αγώνες κυπέλλου. 

Η συμφωνία ενοικίασης μεταξύ της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και του κρατιδίου του Βερολίνου έχει παραταθεί αρκετές φορές και ισχύει επί του παρόντος έως το 2025.

Μετά την εισαγωγή του Κυπέλλου DFB γυναικών το 1981, οι τελικοί γυναικών παίζονταν μέχρι το 2009 στο ίδιο στάδιο που γίνονται οι αγώνας ανδρών μέχρι το 2009, με μία εξαίρεση το 1983 

Η τελευταία 10ετία

Tα τελευταία 10 χρόνια στους τελικούς κυριαρχούσαν κυρίως η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ με τους Βαυαρούς να έχουν 7 συμμετοχές και 6 το Ντόρτμουντ.

Από τους φιναλίστ του φετινού τελικού το Σάββατο 21 Μαίου η Φράιμπουργκ δεν συμμετείχε ποτέ σε τελικό της διοργάνωσης ενώ η Λειψία έχει κατακτήσει ένα τρόπαιο το 1936 και ήταν φιναλίστ τα 3 από τα 4 τελευταία χρόνια (2019, 2021, 2022).

Kάτοχοι κυπέλλου 

Η Μπάγερν Μονάχου με 20 νίκες σε 24 τελικούς βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των νικητών του τρόπαιου και ακολουθούν η Βέρντερ Βρέμης με 6 τρόποια και 10 συμμετοχές σε τελικούς η Σάλκε και τον Ντόρτμουντ.

Αναλυτικά

  • 1.  FC Bayern München 20 (24)
  • 2.  Werder Bremen 6 (10)
  • 3.  FC Schalke 04 5 (12)
  •          Bor. Dortmund 5 (10)
  •          Eintracht Frankfurt 5 (8)
  • 6.  1. FC Köln 4 (10)
  • 7.      FC Nürnberg 4 (6)
  • 8.  Hamburger SV 3 (6)
  •          VfB Stuttgart 3 (6)
  •          Bor. Mönchengladbach 3 (5)
  • 11.  Fortuna Düsseldorf 2 (7)
  • 12.    FC Kaiserslautern 2 (7)
  •          Karlsruher SC 2 (4)
  •          Dresdner SC 2 (2)
  •          1860 München 2 (2)

Νταμπλ 

17 φορές στην ιστορία του θεσμού του κυπέλλου ο νικητής είχε κερδίσει και το εθνικό πρωτάθλημα.

Από αυτές 13 φορές ταμπλούχος ήταν η Μπάγερν Μονάχου ενώ από μια φορά ντάμπλ κατέκτησαν οι Σάλκε 1937, Κολωνία 1978, Βρέμη 2004 και Ντόρτμουντ 2012.

Ο φετινός τελικός

Στα στοιχήματα καθαρός νικητής εμφανίζεται η ομάδα της Σαξονίας αν και στο πρωτάθλημα η απόσταση που χώριζε τις δυο ομάδες ήταν μόλις 3 βαθμούς (4η θέση η Λειψία και 6η θέση το Φράιμπουργκ).

Η αναμέτρηση έχει και "ιδεολογικό" χαρακτήρα καθώς η Freiburg είναι από τις παραδοσιακές ομάδες με στάτους συλλόγου ενώ η Λειψία είναι ομάδα μεγαλοεπιχειρηματία γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στους φιλάθλους του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Έτσι για παράδειγμα η Freiburg δεν αποδέχτηκε να δώσει το δικαίωμα στην Λειψία να κυκλοφορήσουν κοινά κασκόλ με το λογότυπο των δυο ομάδων που είχαν ζητήσει οι ανατολικογερμανοί.

Γιατί οι φίλαθλοι των παραδοσιακών ομάδων είναι ενάντια στην Λειψία και το Χόφενχάιμ

Ο λόγος είναι το "50+1", το οποίο αποτελεί μία παράδοση ενάντια στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, και υπερασπίζονται συνεχώς οι οπαδοί των περισσότερων ομάδων της Bundesliga κυρίως των παραδοσιακών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 50+1

Ο νόμος του 50+1 είναι η μετοχική σύνθεση που επιτρέπεται να έχει μία γερμανική ομάδα, προκειμένου να πάρει άδεια συμμετοχής στην Bundesliga και την 2. Bundesliga. Ο νόμος αναφέρει ότι το ίδιο το κλαμπ, δηλαδή η ένωση μελών, κατέχει το 50% +1 των μετοχών της ομάδας και το υπόλοιπο μπορεί να ανήκει σε άλλες εταιρείες. Κάπως έτσι, διαβεβαιώνεται ότι τα μέλη της ομάδας έχουν την πλειοψηφία των ψήφων για τη λήψη μίας απόφασης.

Πώς μεταφράζεται αυτό στη μετοχή σύνθεση μίας ομάδας; Ας πάρουμε το παράδειγμα της Μπάγερν Μονάχου, μίας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες στην Ευρώπη. Το 75% των μετοχών της ανήκει στο ίδιο το κλαμπ με την επωνυμία "FC Bayern München eV", το 8,33% στην "ADIDAS AG", το 8,33% στην "AUDI AG" και το υπόλοιπο 8,33% στην "Allianz SE".

Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα παραμένει συνδεδεμένη με την κοινότητα, ενώ αποφεύγεται η οικονομική αβεβαιότητα. Αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλίζεται το μέλλον του συλλόγου και να μην εξαρτάται από έναν επιχειρηματία. 

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Ωστόσο, ο νόμος αυτός έχει και κάποια παραθυράκια. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται σε ένα πρόσωπο ή μία εταιρεία να ελέγξει την πλειοψηφία των μετοχών της ομάδας, αρκεί να την χρηματοδοτούν τα προηγούμενα 20 χρόνια σταθερά. Η Μπάγερν Λεβερκούζεν ελέγχεται από την φαρμακοβιομηχανία "Bayer", εφόσον το κλαμπ ιδρύθηκε από εργάτες της εταιρείας, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της ομάδας.

Αυτήν την εξαίρεση έχουν εκμεταλλευτεί τα τελευταία χρόνια κι άλλες δύο ομάδες, όπως η Χόφενχαϊμ και η Λειψία προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις του φίλαθλου κοινού στη Γερμανία.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΨΙΑΣ

Οι δύο νέες ομάδες που έχουν, λοιπόν, "σπάσει" τον κανόνα του 50+1 είναι η Χόφενχαϊμ με τη Λειψία (Το ίδιο συμβαίνει και με την Βόλφσμπουργκ, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας κατέχει η Volkswagen, καθώς όπως και στην περίπτωση της Μπάγερ Λεβερκούζεν, η ομάδα ιδρύθηκε από εργάτες της εταιρείας αυτοκινήτων και χρηματοδοτούνταν από αυτή).

H DFL επέτρεψε στον Ντίτμαρ Χοπ, τον ιδιοκτήτη της πολυεθνικής εταιρείας softwarε "SAP",  να πάρει τον απόλυτο έλεγχο των "μπλε" το 2014. Ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος χρηματοδοτούσε την Χόφενχαϊμ από το 2000 βοηθώντας την ομάδα, όπου είχε αγωνιστεί και ως ποδοσφαιριστής, να σκαρφαλώσει από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες μέχρι την Bundesliga και την έξοδο στο Champions League.

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέκυψαν με το ζήτημα της Λειψίας. Αρχικά η Red Bull εφηύρε την ονομασία του συλλόγου "RasenBallsport Leipzig e.V" (RasenBallsport σημαίνει άθλημα μπάλας στο χορτάρι) το 2009 ώστε να συμφωνεί με τον κανονισμό του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αναφέρει ότι "τροποποιήσεις, προσθήκες ή επανασχεδιασμοί ονομασίας και σήματος συλλόγων για διαφημιστικούς σκοπούς δεν επιτρέπονται", αλλά και να παραπέμπει η ονομασία της ομάδας "RB Leipzig" στην εταιρεία.

Το Σάββατο 21 Μαίου στις 8 το βράδυ στο Ολυμπαικό Στάδιο του Βερολίνου ξεκινάει ένας ακόμη τελικός με αρκετό αθλητικό και όχι μόνο ενδιαφέρον.

Πηγή: Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, kicker

Επιμέλεια: ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.