Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓΑΕΔΔ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Σημαντικές συναντήσεις του Γιάννη Χρυσουλάκη στη Βοστώνη με Ακαδημαϊκούς και διακεκριμένους Ομογενείς

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφθηκε τη Βοστώνη (1-7 Ιουνίου 2022), όπου είχε σημαντικές συναντήσεις με φορείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκπροσώπους από πολιτιστικά Ιδρύματα, διακεκριμένους ομογενείς Ακαδημαϊκούς, Έλληνες φοιτητές και εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας και ομογενειακών Οργανώσεων.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα, μεταξύ άλλων θεμάτων, στόχευε στην ενημέρωση για τη νέα εποχή καινοτόμων αλλαγών που προωθούνται στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, την ανάπτυξη συνεργασιών με ακαδημαϊκά και πολιτιστικά Ιδρύματα και άλλους φορείς στη Βοστώνη, την ενημέρωση και προσέλκυση φοιτητών στα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και την ενίσχυση και προώθηση των προγραμμάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και την Ομογένεια.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολύτιμου πολιτιστικού κεφαλαίου της Νεοελληνικής Γραμματείας και της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε στο Πανεπιστήμιο Harvard την περίφημη Βιβλιοθήκη Widener, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή Νεοελληνικής Γραμματείας στον κόσμο. Η συλλογή ξεκίνησε από τον μεγάλο λόγιο, μαθητή του Διαφωτιστή Άνθιμου Γαζή, Καθηγητή της Νέας Ελληνικής στο Harvard και λεξικογράφο, Σοφοκλή Ευαγγελινό Αποστολίδη, ο οποίος δώρισε όλη την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο για να δημιουργηθεί η ελληνική συλλογή. Η ξενάγηση στα άδυτα της Βιβλιοθήκης έγινε από την ελληνικής καταγωγής βιβλιοθηκονόμο, Rhea Lesage Karabelas, συντονίστρια για τις κλασσικές σπουδές και υπεύθυνη της ελληνικής συλλογής. Ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε, επίσης, με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου FXB του Harvard για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναταλία Λινού.

Με στόχο την ανάδειξη του Ιπποκρατικού ιδεώδους σε όλες τις ιατρικές σχολές των ΗΠΑ, τη δικτύωση των Ελλήνων Ομογενών Γιατρών και την προώθηση των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Βασίλη Ζαννή, αφυπηρετήσαντα Καθηγητή Βιοχημείας, Διευθυντή του Τομέα Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ως κοινός συμβολικός και οραματικός στόχος τέθηκε, μεταξύ άλλων, να φυτευθούν σε όλες τις Ιατρικές Σχολές Πλάτανοι του Ιπποκράτη από την Κω.

Ο κ. Ζαννής έχει να επιδείξει σπουδαίο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο και τεράστια συμβολή σε θέματα επιστημονικών ανταλλαγών. Στα εργαστήριά του στη Βοστώνη και το Ηράκλειο εκπαιδεύτηκαν πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, αρκετοί από τους οποίους είναι σήμερα Καθηγητές σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2001 ίδρυσε το πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής των Πανεπιστημίων Κρήτης και Bοστώνης. Για την προσφορά του στην εκπαίδευση βραβεύθηκε το 2011 από το Σύλλογο Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ, το 2016 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το 2018 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν προς υλοποίηση πολύ σύντομα, με αναμενόμενα σημαντικά οφέλη για τον Ελληνισμό, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Καθηγητή Ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Στέφανο Κάλη, ο οποίος πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της συμβολής στην υγεία της Μεσογειακής και Ελληνικής Διατροφής.

Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε, επίσης, με τον  Κώστα Σιδερίδη, Πρόεδρο της ομογενειακής Οργάνωσης Alpha Omega Council και τον Γεώργιο Φραγκιαδάκη, ομογενή επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Μια νέα σημαντική συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, όπως αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Brookline της Μασαχουσέτης. Ο Γενικός Γραμματέας  συναντήθηκε με τον Drake Behrakis, Προέδρο της Επιτροπής του Κέντρου, τη Διευθύντρια Πρεσβυτέρα, Χρυσούλα Κουρκουντή και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, George Kantonis,.

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1981 από τον Κώστα Μαλιώτη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους επιφανείς Κρήτες ομογενείς με σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Στους σκοπούς του Κέντρου περιλαμβάνεται η προαγωγή της μελέτης  και της διατήρησης της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς μέσω καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων φιλοξενίας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού των διοικητικών διαδικασιών για τη βελτίωση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη με τον Γενικό Πρόξενο, Στράτο Ευθυμίου. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην εφαρμογή του "Μητρώου Πολιτών", καθώς και των ψηφιακών υπηρεσιών "myconsulive" και "chatbot". Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε, επίσης, για την προετοιμασία που απαιτείται στο θέμα της συμμετοχής για πρώτη φορά των ομογενών στις εκλογές.

Στο χώρο του Γενικού Προξενείου, ο κ. Χρυσουλάκης  είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες από την Ελλάδα, του γνωστού Φιλέλληνα, Robert McCabe, στον οποίο δόθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα το 2020 για την ανεκτίμητη προσφορά του και τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Η αγάπη του κ. McCabe για την Ελλάδα οδήγησε σε ταξίδια σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια των οποίων απαθανάτισε μοναδικές και ανεκτίμητες εικόνες μιας περασμένης εποχής. Παράλληλα με το φωτογραφικό του έργο, ο κ. McCabe δείχνει επανειλημμένα την πηγαία αγάπη του για την Ελλάδα και έχει συμβάλει στην ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων και στη διεθνή θετική προβολή της Ελλάδας με δωρεές σε Ιδρύματα, όπως το κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Princeton, και τη συνεχή υποστήριξή του σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς Οργανισμούς, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση εργασίας με θέμα την προώθηση των ιδανικών του Μαραθωνίου δρόμου καθώς και την αξιοποίηση του θέματος σε επίπεδο προβολής, με τον επικεφαλής του 26.2 Foundation, Tim Kilduff. Το Ίδρυμα πρωτοστατεί στην προώθηση του αγωνίσματος του Μαραθωνίου, των ιδανικών του Αθλητισμού, αλλά και ζητημάτων υγείας και ευεξίας και έχει συμβάλει στην προβολή της Ελλάδας μέσω συνεργασιών στο πλαίσιο και διάσημου Μαραθωνίου της Βοστώνης. Το εν λόγω Ιδρυμα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός International Marathon Center, το οποίο θα προβάλλει το αγώνισμα του Μαραθωνίου σε ένα ευρύτατο κοινό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, προάγοντας αξίες όπως η Δημοκρατία και η Ελευθερία και προωθώντας το δημιουργικό πνεύμα και τις δυνατότητες του ανθρώπου.

Στη Βοστώνη ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μουσείο Καλών Τεχνών και να ξεναγηθεί στη εξαιρετική ελληνική πτέρυγα «George and Margo Behrakis» από την ελληνικής καταγωγής Επιμελήτρια και Καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών, Christine Kondoleon, παρουσία του μεγάλου υποστηρικτή του Μουσείου George Behrakis. Xάρη στη βοήθεια δωρητών και του κ. Μπεχράκη, ο οποίος παρασημοφορήθηκε από τον Πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον για τη συμβολή του στην προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, το Μουσείο της Βοστώνης έχει ανακαινίσει συνολικά 12 αίθουσες που αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό και το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας. Τον περασμένο Δεκέμβριο εγκαινιάστηκαν πέντε νέες αίθουσας και η πρώτη αίθουσα στη Νέα Αγγλία με Βυζαντινά εκθέματα. Παρών στην εμπεριστατωμένη ξενάγηση ήταν ο Mark Volpe, επί δύο δεκαετίες Πρόεδρος της BSO, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στη Βοστώνη είχε ξεκινήσει με δύο υψηλού συμβολισμού επισκέψεις : στη Σχολή Τυφλών Perkins School for the Blind, κορυφαίο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στις υπηρεσίες για παιδιά και νέους ενήλικες με αναπηρίες και προβλήματα όρασης, όπου διέπρεψε ο ομογενής Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, καθώς και  στο κοιμητήριο του Mount Auburn, όπου κείνται μεγάλοι  Αμερικανοί Φιλέλληνες.

Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε στο Watertown της Βοστώνης τη Σχολή Τυφλών Perkins School for the Blind, της οποίας ιδρυτής υπήρξε ο μεγάλος Αμερικανός Φιλέλληνας, Samuel Gridley Howe. Σε αυτήν δίδαξε ελληνικά και λατινικά ο Έλληνας διδάκτορας Φιλοσοφίας, δημοσιογράφος και ευεργέτης, Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Michael Anagnos), ο οποίος στη συνέχεια έγινε Διευθυντής της Σχολής, την επέκτεινε και τη μετέτρεψε στη σπουδαιότερη και πληρέστερη παγκόσμια δομή εκπαιδεύσεως για τυφλά και κωφάλαλα παιδιά.  Το 1892 το Πανεπιστήμιο του Harvard απένειμε στον Αναγνωστόπουλο τιμητικό μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ συχνά εκπροσωπούσε την αμερικανική εκπαίδευση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνέδρια και παγκόσμιους φορείς ειδικής αγωγής.

Ο Αναγνωστόπουλος συνέβαλε στην ίδρυση και την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Βοστώνη, αλλά και γενικότερα στις ΗΠΑ. Το 1891 ίδρυσε την κοινωνία «Πλάτων», η οποία στόχευε στην εκπαίδευση των Ελλήνων που μετανάστευαν στην Αμερική, ενώ αργότερα ίδρυσε το Φιλελληνικό Σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος» και το 1904 την «Πανελλήνια Ένωση», [Pan-Hellenic Union], που αποτέλεσε τον πρώτο εθνικό όμιλο Ελλήνων της Αμερικής και αποσκοπούσε στην οικονομική και πολιτιστική στήριξη των Ελλήνων μεταναστών. Στη μνήμη του παρέχονται υποτροφίες σε σπουδαστές που κατάγονται από την Ήπειρο για σπουδές στις ΗΠΑ.

Σε μια υψηλού συμβολισμού επίσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε το Κοιμητήριο του Mount Auburn της Μασαχουσέτης, στο οποίο κείνται οι μεγάλοι  Αμερικανοί φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Εdward Everett.

Ο Howe, επηρεασμένος από το Λόρδο Βύρωνα και το φιλελληνικό κλίμα της εποχής, ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Όντας απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard, προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες ως χειρουργός και οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων. Στη συνέχεια γύρισε στη Βοστώνη, από όπου οργάνωσε φιλελληνικές Επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό εκείνη την εποχή.

Ο Everett ήταν ο πρώτος Καθηγητής Ελληνικών και μετέπειτα Πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Harvard. Διετέλεσε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και το 1852, επί Προεδρίας Millard Fillmore, Υπουργός Εσωτερικών και τον επόμενο χρόνο Γερουσιαστής. Ένθερμος Φιλέλληνας, ο Everett τάχθηκε υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης και της ανάγκης να υποστηριχτεί επίσημα, ενώ συμμετείχε σε οργανώσεις πολιτών για την οικονομική και πολιτική στήριξη των Ελλήνων, συγκεκριμένα ως Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.