Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Welt : «Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το ανακοινωθέν της G7»

Η ανάλυση του πολιτικού συντάκτη Nikolaus Doll αναφέρεται στη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου της G7 στο Elmau, από την οποία προκύπτουν συμπεράσματα για το κατά πόσο οι συμμετέχοντες ηγέτες είναι πράγματι ενωμένοι στις αποφάσεις τους.

Είναι σαφές ότι οι ηγέτες της G7 αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την προστασία του κλίματος, όπως φαίνεται από τη διατύπωση περί «ακλόνητης δέσμευσης» των ηγετών να αναστείλουν την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο συντάκτης του άρθρου συμπεραίνει ότι σε ό,τι αφορά τους στόχους για το κλίμα, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των χωρών της G7, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει, σύμφωνα με την ανάλυση, για τη διαχείριση των επιπτώσεων του ρωσικού πολέμου σε θέματα ενεργειακής πολιτικής: οι ηγέτες της G7 προτίθενται, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, να εργαστούν, ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευτεί τη θέση της ως προμηθευτή ενέργειας, ενώ ακόμα πιο «αδύναμη» είναι η διατύπωση σε ό,τι φορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο δημοσιογράφος ερμηνεύει τη διατύπωση αυτή ως ένδειξη ότι δεν υπήρξε συμφωνία στη Σύνοδο για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Επιπλέον, οι χώρες της G7 προτίθενται να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το εμπόριο πετρελαίου, με τον N. Doll να σχολιάζει ότι αυτή η διατύπωση δεν δείχνει αποφασιστικότητα.

Συναίνεση υπήρξε σε ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο οι ηγέτες δηλώνουν στο ανακοινωθέν τους πρόθυμοι να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθεια -μια πολύ αδύναμη διατύπωση, κατά τον συντάκτη του άρθρου- για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη: αυτό σημαίνει είτε ότι θεωρούν μη διαχειρίσιμη την κατάσταση είτε γιατί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ενώ είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της G7 για την παροχή βοήθειας στις χώρες που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση, οι ηγέτες είναι πιο συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τη στάση τους έναντι της Κίνας, «υπενθυμίζοντας» απλώς στο Πεκίνο ότι πρέπει να διευθετεί με ειρηνικό τρόπο τις διενέξεις και να απέχει από απειλές, καταναγκασμό, εκφοβισμό και χρήση βίας. Είναι εμφανές ότι οι χώρες της G7 δεν κατέληξαν σε συμφωνία ως προς τη στάση τους έναντι της Κίνας, καθώς είναι διαφορετική η θέση των Αμερικανών από αυτή των Ευρωπαίων -ιδίως δε της Γερμανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.