Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Αυγουστίνος: Ο στυλοβάτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία

Ανταπόκριση από το Μόναχο: Γιώργος Παππάς, EΡΤ, (ertnews)

Ο ήχος των βυζαντινών ψαλμών στη «Μεγάλη Άουλα» του Πανεπιστημίου του Μονάχου LMU παρέπεμπαν ευθέως στην ιδιαιτερότητα του τιμώμενου προσώπου: τον Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρικής Ευρώπης, Αυγουστίνο. Το απόγευμα της Τετάρτης 29  Ιουνίου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου LMU. Η υψηλή τιμητική διάκριση συμπίπτει με τα 50 χρόνια ποιμαντικής προσφοράς του Αγουστίνου.

Η τιμητική διάκριση από το πανεπιστήμιου του Μονάχου, έχει ιδιαίτερη σημασία για το Μητροπολίτη Γερμανίας. Το LMU ανήκει στα επιλεγμένα, παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια της Γερμανίας και το γεγονός ότι στο πανεπιστήμιο αυτό λειτουργεί από το 1984 η πρώτη Έδρα και από το 1994 το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας, είναι στο ενεργητικό του Αυγουστίνου. Είχε συνοδεύσει το 1981 τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Φρανς-Γιόζεφ Στράους στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Δημήτριο, που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση του Ινστιτούτου παράλληλα με τα Τμήματα Καθολικής και Ευαγγελικής Θεολογίας του LMU.

Τώρα ήταν ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, εκείνος που του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Γερμανία, Μάρας Μαρινάκη και της Κύπρου, Μαρίας Παπακυριακού.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του ο Αυγουστίνος αναζητεί διαρκώς την επαφή με την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας. Και χαίρει της ανάλογης αναγνώρισης.

Ο καρδινάλιος Μονάχου  Φράιζινγκ Μάρξ στο χαιρετισμό του εξήρε την πνευματική και εκκλησιαστική προσφορά του στον οικουμενικό διάλογο των Εκκλησιών τη «βιωματική αλληλεγγύη» του Αυγουστίνου σε μία ανοιχτή κοινωνία, Η προσωπική του σχέση με τον Αυγουστίνο ανάγεται στην εποχή που ο ίδιος ως επίσκοπος Τρίερ τον συμβουλεύονταν για το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου.

Ο Επίσκοπος της Ευαγγελικής-Λουθηρανικής Εκκλησίας της Βαυαρίας, Χάινριχ Μπεντφορντ-Στρομ, στον πανηγυρικό της τελετής, χαρακτήρισε τον Αυγουστίνο «πνευματώδη, γεμάτη χιούμορ, έκφραση του Αγίου Πνεύματος». Δεν περιορίστηκε σε επισημάνσεις για το ποιμαντικό έργο, αλλά εστίασε και στις σύγχρονες προκλήσεις, τονίζοντας τη συμβολή του Αυγουστίνου στην ομόθυμη καταδίκη του πολέμου της Ουκρανίας από τις τρεις Εκκλησίες της Γερμανίας, Καθολική, Ευαγγελική και Ορθόδοξη. Ο πόλεμος, τόνισε, «παραβιάζει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου», και «δεν δικαιολογείται με τίποτα». Θύμισε επίσης τη σύμπραξη του Αυγουστίνου στην κοινή δήλωση των τριών Εκκλησιών για την πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020.

Ο Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης γεννήθηκε στις Βουκολιές Χανίων το 1938. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης, σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Σάλτσμπουργκ, του Μίνστερ – ως μαθητής του καθηγητή Γιόζεφ Ράτσινγκερ, μετέπειτα Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ – και αργότερα στο Βερολίνο. Το 1972 χειροτονήθηκε στη Φρανκφούρτη, Επίσκοπος Ελαίας, ήταν η πρώτη χειροτονία Ορθοδόξου Επισκόπου στη Γερμανία. Το 1980 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γερμανίας. Από την θέση αυτήν είναι και Πρόεδρος της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία (OBKD).

Πρωτοστάτησε στην ενσωμάτωση των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία. Οι 160 και πλέον Ενορίες και παραρτήματά τους, στη Γερμανία, οι «Μικρές Πατρίδες», όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος, είναι επίσης στο ενεργητικό του Αυγουστίνου.

Το πέρασμα των χρόνων μπορεί να έκανε πιο αργές τις κινήσεις του 84χρονου σήμερα Αυγουστίνου, αλλά άφησε ανέγγιχτο στο πνεύμα του. Η κινητικότητα ως έννοια και ως πράξη που χαρακτηρίζει τους Έλληνες ήταν η κεντρική ιδέα και της εκτενούς ομιλίας του για «ένα ορθόδοξο βλέμμα στο Μόναχο». Θύμισε ότι είναι η πόλη με τον αρχαιότερο ορθόδοξο ναό στη Γερμανία, την ιστορική Σαλβάτορ-Κίρχε που δώρησε ο φιλέλληνας πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος ο Α΄ στους Έλληνες ορθόδοξους του Μονάχου.

Αλλά το Μόναχο είναι και η πόλη με το πανεπιστήμιο LMU, στο οποίο ο πρώτος Έλληνας φοίτησε το 1808 και έναν αιώνα αργότερα η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα το 1926. Ένα πανεπιστήμιο με 426 διδακτορικά Ελλήνων, τα περισσότερα αναλογικά σε σχέση με άλλες εθνικότητες.

Στη χωρία αυτών ανήκει πλέον και ο Αυγουστίνος, ως επίτιμος διδάκτωρ του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας του πανεπιστημίου LMU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.