Του Β.Κ.
Ιστορικές στιγμές έζησαν η Θήβα και οι Πλαταιές αυτές τις ημέρες με την αναπαράσταση της μάχης των Πλαταιών που έστω και λίγο καθυστερημένα (λόγω πανδημίας), ενθουσίασε όχι μόνο την περιοχή αλλά και πολλούς από την επικράτεια και μέρη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο αυτούς που πίστεψαν και εργάστηκαν σκληρά γι αυτό, όσο και αυτούς που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα με αποκορύφωμα την αναβίωση της μάχης το πρωινό του Σαββάτου.
Το ιστορικό όπως αναγράφεται στο Δήμο Θηβαίων
Η μάχη των Πλαταιών έχει περάσει στην Ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες της αρχαιότητας.
Το καλοκαίρι του 479 π.Χ., ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος σχηματίζει μέτωπο στη Βοιωτία, βόρεια του ποταμού Ασωπού. Οι ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώνονται πλησίον της Πλάταιας, για να διαφυλάξουν το πέρασμα προς την Αττική και να ανακόψουν την πορεία του. Παρότι οι Πέρσες ήταν πολύ περισσότεροι σε αριθμό, οι Έλληνες τους κατατροπώνουν, εξασφαλίζοντας την απόλυτη νίκη και διαφυλάσσοντας τον δυτικό πολιτισμό. Η μάχη των Πλαταιών έχει περάσει στην Ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες της αρχαιότητας.
2.500 χρόνια μετά, η εβδομάδα βιωματικών δράσεων κορυφώθηκε σήμερα, Σάββατο 30 Ιουλίου, με την Ιστορική Αναβίωση της Μάχης στην Ιερή Γη των Πλαταιών. Για λίγες ώρες, οι θεατές ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, ζώντας από κοντά τα γεγονότα εκείνων των ένδοξων ημερών.Η αναβίωση της ιστορικής μάχης πραγματοποιήθηκε από τους οπλίτες του Διεθνούς Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia» και της ομάδας του Συλλόγου Ιερολοχιτών Θήβας.
Η εβδομάδα βιωματικών δράσεων(26-31 Ιουλίου) σε Πλαταιές και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών ήταν μια πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, σε συνεργασία με τον διεθνή Σύλλογο «Hoplologia», τον Δήμο Θηβαίων, τον Δημοτικός Οργανισμός Δήμου Θηβαίων - ΔΟΘ και τον Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών "Ωερόη".
Σε αυτό το εγχείρημα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Πλαταιές του Δήμου Θηβαίων, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και η ανταπόκριση του κόσμου. Κοινός στόχος των διοργανωτών η καθιέρωσή του ως ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και αρχαιολογικά γεγονότα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.