Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

«Η Τουρκία θέλει να στείλει κι άλλο γεωτρύπανο φυσικού αερίου στη Μεσόγειο»

 «Η Τουρκία θέλει να στείλει κι άλλο γεωτρύπανο φυσικού αερίου στη Μεσόγειο»

«Η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κλιμακώθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν η Άγκυρα έστειλε ένα ερευνητικό πλοίο για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Η διένεξη θα μπορούσε τώρα να αναζωπυρωθεί εκ νέου».

Το δημοσίευμα αναπαράγει πρακτορειακή είδηση σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τις «αμφιλεγόμενες γεωτρήσεις της για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας, το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdülhamid Han» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης στα νότια της χώρας στις 9 Αυγούστου για αποστολή στη Μεσόγειο.  Επίσης επισημαίνεται ότι δεν δόθηκε η ακριβής τοποθεσία της γεώτρησης και σε πρώτη φάση  δεν είναι σαφές εάν το πλοίο θα επιχειρήσει σε αμφισβητούμενα ύδατα, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι σύντομα θα ξαναρχίσουν οι γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο.  

«Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, έχουν εδώ και καιρό διαφωνίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα για παράνομη εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή. Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει ότι η έρευνα για φυσικό αέριο είναι νόμιμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε παρόμοια σύγκρουση και με την Κύπρο», σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι η διαμάχη κλιμακώθηκε το 2020 μετά την πολύμηνη αποστολή εκ μέρους της Τουρκίας του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο για αναζήτηση φυσικού αερίου, συνοδευόμενου και από πολεμικά πλοία, ενώ η Ελλάδα καταδίκασε δριμύτατα την ενέργεια και στη συνέχεια αύξησε σημαντικά τους εξοπλισμούς της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας και έχει επιβάλει κυρώσεις για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Το „Oruc Reis“ ολοκλήρωσε τις έρευνές του στα τέλη Νοεμβρίου 2020 και επέστρεψε στο λιμάνι. Ως αποτέλεσμα, αποκλιμακώθηκε και πάλι η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο για το φυσικό αέριο», καταλήγει το άρθρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.