Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

«Και πάλι σε λειτουργία ο Nord Stream 1, αλλά….

BILD: «Και πάλι σε λειτουργία ο Nord Stream 1, αλλά….Νέα απειλή του Putin για το φυσικό αέριο»

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην είδηση που μεταδόθηκε χθες ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του Nord Stream 1, η Gazprom προτίθεται να διοχετεύσει και πάλι φυσικό αέριο στον αγωγό, ωστόσο φαίνεται ότι η Ρωσία προτίθεται να κρατήσει τη ροή αερίου σε χαμηλά επίπεδα. Όπως ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Reuters, η παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 μετά το πέρας των εργασιών, θα επιστρέψει στο επίπεδο πριν τις 11 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι θα διοχετευτεί αέριο μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού, όπως ήταν δηλαδή πριν εκκινήσουν οι εργασίες στις 11 Ιουλίου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Putin χθες μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Ιράν, η Gazprom έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ανταποκρίνεται τώρα και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Εκτός εάν η τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 δεν φτάσει ποτέ στη Ρωσία, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δήλωση του Putin στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο οποίος σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η ημερήσια παροχή αερίου μέσω του αγωγού κινδυνεύει να μειωθεί στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο αγωγός έχει συνολική χωρητικότητα 55 δις κυβικά μέτρα ανά έτος. Ωστόσο από τον Ιούνιο η Gazprom έχει μειώσει τη ροή αερίου στα 67 εκατ. κυβ. μέτρα ημερησίως, και μάλιστα όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης -έως αύριο Πέμπτη- ο αγωγός δεν μεταφέρει καθόλου φυσικό αέριο. Οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου από την Τεχεράνη ότι και μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης και ακόμα και με την τοποθέτηση της επισκευασμένης τουρμπίνας πιθανόν ο αγωγός να μην μεταφέρει τις ποσότητες αερίου που αρχικά μετέφερε, ερμηνεύονται από την Bild πιθανόν ως μια προσπάθεια της Μόσχας να προκαλέσει έτσι την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, που είναι έτοιμος από το 2021 αλλά η Γερμανία ανέστειλε τη διαδικασία αδειοδότησής του μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτευχθεί πληρότητα κατά 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου στις δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου, ωστόσο πολλές από αυτές απέχουν πολύ από αυτό το επίπεδο πληρότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου „Gas Infrastructure Europe“: συγκεκριμένα η δεξαμενή στο κρατίδιο Sachsen-Anhalt είναι μόνο κατά 19,36% γεμάτη, στη Βαυαρία κατά 26,26%, στην Κάτω Σαξονία στο 34,51% και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στο 56,16%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.