Σελίδες

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

12 Αυγούστου: Παγκόσμια ημέρα νεολαίας

 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 1990 να ανακηρύξει την 12η Αυγούστου κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day), η οποία θα επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

 Για την ιστορία να πούμε ότι η εκδήλωση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί ως μια μεμονωμένη εκδήλωση, πυροδότησε τέτοιο ενθουσιασμό που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' πήρε το «Έτος Νεολαίας» των Ηνωμένων Εθνών το 1985 ως ευκαιρία να ανακηρύξει την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας ως μόνιμο αγώνα. Έκτοτε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο: κάθε 2 έως 3 χρόνια ως διεθνής Παγκόσμια Ημέρα ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ενδιάμεσα ως περιφερειακές Παγκόσμια Ημέρες Νεολαίας στις επιμέρους μητροπόλεις. Ο τότε Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Λαϊκούς, Καρδινάλιος Paul Josef Cordes, ο οποίος προετοίμασε τις συναντήσεις την Κυριακή των Βαΐων 1984 και 1985, θεωρείται ένας από τους συνιδρυτές. Το  ετος 1975, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση νέων με τον Πάπα Παύλο ΣΤ' την Κυριακή των Βαΐων. πραγματοποιήθηκε, αλλά γιορτάστηκε από λιγότερους από 20.000 συμμετέχοντες.

Πριν από κάθε Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο Πάπας δημοσιεύει ένα μήνυμα προς τους νέους στο οποίο εξηγεί μεταξύ άλλων το σύνθημα. Για παράδειγμα, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας το 2005 στην Κολωνία ήταν "Venimus adorare eum (Mt 2.2 EU)" (Ήρθαμε να Τον προσκυνήσουμε). Πριν από κάθε «μεγάλη» Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο Σταυρός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας ταξιδεύει στις γειτονικές χώρες και τη χώρα όπου πραγματοποιείται η συνάντηση νέων με την εικόνα της Παναγίας με το μοτίβο "Salus Populi Romani" από τη Βασιλική της Santa Maria Maggiore στη Ρώμη να  συνοδεύει τον σταυρό.

Πηγή: wikipedia, iatropedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.