Σελίδες

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

«Σχεδόν 50.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα στην Γερμανιά»

DIE WELT:  «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν λάβει καθεστώς προστασίας σε άλλο κράτος της Ε.Ε., αιτούνται εκ νέου άσυλο στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση το ανέχεται»

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ζήτημα της δευτερογενούς μετανάστευσης ανθρώπων που έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα αλλά αιτούνται εκ νέου άσυλο στη Γερμανία, με τις Αρχές να μην μπορούν να κάνουν κάτι για την επιστροφή τους, καθώς η γερμανική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα είναι αντίξοες. Και ενώ επί μήνες οι υποθέσεις αυτές είχαν ‘παγώσει’, τώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου, και μάλιστα στους περισσότερους από τους αιτούντες, χορηγείται άσυλο στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα της Welt am Sonntag, από τον περασμένο Απρίλιο άρχισε και πάλι η επεξεργασία όλων αυτών των υποθέσεων. Όπως αναφέρει στην απάντησή του το Υπουργείο, μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υποβληθεί 49.841 αιτήσεις για άσυλο από ανθρώπους που ήδη είχαν λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ελήφθησαν περίπου 15.200 αποφάσεις, εκ των οποίων το 88% ήταν θετικές. Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά μια παραδοχή ότι η συμφωνία της Γερμανίας με την Ελλάδα έχει αποτύχει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που ήδη έχουν εισέλθει στη Γερμανία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τους δεχτεί πίσω. Την άνοιξη του 2021 η τότε γερμανική κυβέρνηση είχε προτείνει στην Ελλάδα να αναλάβει εκείνη το κόστος για τη μέριμνα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που θα δεχόταν πίσω η Ελλάδα, βοήθεια που αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνεται, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός, Νότης Μηταράκης, δεν θεωρεί ότι η δευτερογενής μετανάστευση συνιστά πρόβλημα, καθώς διερωτάται γιατί θα πρέπει κάποιος, εφόσον λάβει άσυλο, να είναι περιορισμένος γεωγραφικά. Η αλήθεια είναι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίζουν το ταξίδι τους οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. 

Λόγος γίνεται επίσης για το έργο ISBIG που καταρτίστηκε από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών το 2021 για την ενσωμάτωση όσων έχουν λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από τη Γερμανία και ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο ωστόσο, δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Απαντώντας σε ερώτηση της εφ/δας, ο Υπουργός, κ. Μηταράκης, δήλωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για τον τομέα της μετανάστευσης για το διάστημα 2021-2027: «Τα χρήματα που πρόθυμα θέτει η Γερμανία στη διάθεση της Ελλάδας για την ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων, τεχνικά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Κατ’ αρχήν έχουμε συμφωνήσει με την Nancy Faeser», δήλωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι ελπίζει τα οικονομικά ζητήματα να αποσαφηνιστούν εντός του έτους, οπότε και το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί κανονικά το 2023. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.