Σελίδες

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Bαρουφάκης μέσω της WELT: «Σταματήστε να γκρινιάζετε!»

«Εξαιτίας των ελλείψεων σε φυσικό αέριο, η Γερμανία χρειάζεται την αλληλεγγύη της ΕΕ. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης θυμάται στο πλαίσιο αυτό την οικονομική κρίση, αλλά προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να επιδειχθεί χαιρεκακία»

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης επικρίνει τις πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειαζόταν συμφωνία επί εθελοντικών στόχων εξοικονόμησης, ενώ υποστηρίζει ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ειδικά αν συγκρίνει κανείς τις μικρότερες παραδόσεις φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των περικοπών στο Nord Stream 1, με τις πιθανές εξοικονομήσεις που μόλις αποφασίστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, «οι Βρυξέλλες προσπαθούν να το πουλήσουν ως τεράστια επιτυχία».

Κατά το Βαρουφάκη, πρόκειται για το ίδιο λάθος που έγινε τη δεκαετία του 1990 με τη Συνθήκη του Maastricht: Σχεδιάζονται πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τις αντιξοότητες που πιθανόν θα προκύψουν στην πορεία, όπως εν προκειμένω η μεγάλη αύξηση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου. «Κάθε χώρα ασκεί τη δική της Ενεργειακή Πολιτική. Κι αυτό, παρ’ όλο που χρειαζόμαστε επειγόντως μια Ενεργειακή Ένωση –μια πραγματικά πράσινη Ενεργειακή Ένωση, στην οποία η ΕΕ θα κατέχει την παραγωγή, τη διανομή και την προμήθεια και θα χρηματοδοτείται από μια συμμαχία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ΕΚΤ».

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Πράσινο Ταμείο όγκου 500 δις Ευρώ για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών. Το Ταμείο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ. Στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης, η Ηλιακή Ενέργεια θα παράγεται στη Νότια Ευρώπη, η Αιολική Ενέργεια στη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη και συνέχεια θα κατανέμονται σε όλη την ΕΕ. «Αυτή θα ήταν μια πραγματική ευρωπαϊκή λύση. Οτιδήποτε άλλο θα μας οδηγεί από τη μια κρίση στην άλλη».

Ο Βαρουφάκης υπερασπίζεται τη Γερμανία σε σχέση με τις κατηγορίες εναντίον της για την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να το κάνω αυτό γιατί πολλοί εκλαμβάνουν εσφαλμένα τη μάχη μου ενάντια στην Angela Merkel και το Wolfgang Schäuble ως αντιγερμανική στάση –κάτι που δεν με χαρακτήριζε ποτέ. Γι' αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να πω στους ανθρώπους στην Ελλάδα: Σταματήστε να επιδεικνύετε χαιρεκακία έναντι της Γερμανίας. Δεν είναι η ώρα για εκδίκηση». Άλλωστε, υπεύθυνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι όλα τα κράτη-μέλη και το ενεργειακό μοντέλο που δημιούργησαν. «Ωστόσο, έχω μια συμβουλή προς τη Γερμανία: Σταματήστε τη γκρίνια! Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα –όλοι μαζί».

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι κατά τη διαχείριση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης γίνονται τα ίδια λάθη με την οικονομική κρίση του 2008 και «λαμβάνονται οι ίδιες άσκοπες αποφάσεις την τελευταία στιγμή. Και δεν φταίει μόνο μία χώρα, η Γερμανία ή η Ελλάδα. Πρόκειται για συλλογική αποτυχία». Η συνέπεια των τότε προγραμμάτων διάσωσης είναι το ότι η ΕΚΤ έχει επωμιστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Ιταλίας και εν μέρει της Γερμανίας. Αντί να επιδειχθεί αλληλεγγύη, «κάτι που δεν υπάρχει στην ΕΕ», διασώθηκαν γερμανικές, ελληνικές και γαλλικές τράπεζες.


Ο Βαρουφάκης επικρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης για τον Κορωνοϊό, και ειδικά τη συμβολή της Angela Merkel στη δημιουργία του, υποστηρίζοντας πως «όλα αυτά τα δισεκατομμύρια Ευρώ πάνε χαμένα, γιατί τα κονδύλια καταβάλλονται απευθείας στις κυβερνήσεις, οι οποίες στη συνέχεια τα μοιράζουν στους φίλους τους. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ιταλία, και μερικές φορές ακόμη και στη Γερμανία και τη Γαλλία».


Τέλος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εκφράζει την προσδοκία ότι ο νέος Καγκελάριος Olaf Scholz «θα κάνει αυτό που δεν έκανε η κυρία Merkel: Θα πείσει τους πολίτες στη Γερμανία ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν μια πραγματική ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αν θέλουν η ΕΕ και το Ευρώ να λειτουργήσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.