Οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο για την άνοδο των τιμών παρά για άλλες πιθανές συνέπειες του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτό καταδεικνύει αντιπροσωπευτική έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπικών Ερευνών Allensbach για λογαριασμό της FAZ. Το τραύμα που άφησε ο πληθωρισμός της δεκαετίας του 1920 αποτελεί πιθανότατα τη βασική αιτία, για την οποία ο πληθωρισμός αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα για το 83% των ερωτηθέντων.
Ο πόλεμος έρχεται λίγο μετά με ποσοστό 80%. Το 73% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ ότι η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη, ενώ 69% των Γερμανών έχει αμφιβολίες για την εξασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας τον ερχόμενο χειμώνα. Σημαντικά ζητήματα των τελευταίων ετών βρίσκονται πολύ πίσω: «Μόνο» το 44% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ πως θα μπορούσε να υπάρξει και πάλι συνωστισμός προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ το 43% φοβάται πιθανή αποτυχία να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορωνοϊού.
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η αύξηση των τιμών είναι μόνο ένα προσωρινό φαινόμενο ή φοβάστε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών σε βάθος χρόνου;» μόνο το 7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο πληθωρισμός είναι μόνο ένα προσωρινό φαινόμενο. Από την άλλη πλευρά, το 82% απάντησε ότι θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στην περαιτέρω αύξηση των τιμών μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, θα ήταν λάθος να συμπεράνει κανείς από αυτά τα αποτελέσματα ότι η πλειοψηφία απορρίπτει την πολιτική της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης να απελευθερώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τη Γερμανία από την εξάρτησή της από τις ρωσικές πρώτες ύλες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό φαίνεται από τις απαντήσεις στην ερώτηση
«Πρέπει να παραμείνουμε σκληροί έναντι της Ρωσίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι οι τιμές στη Γερμανία θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα πρέπει να προβούμε σε περιορισμούς, ή νομίζετε ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία και ενδεχομένως να κάνουμε και παραχωρήσεις πριν αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές;».
Οι ερωτηθέντες συνολικά εμφανίστηκαν διχασμένοι: Μια μικρή σχετική πλειοψηφία της τάξης του 40% τάχθηκε υπέρ της σκληρής στάσης ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ενώ το 36% υποστήριξε την αντίθετη θέση.
Κατά την αντίληψη των περισσότερων ερωτηθέντων, πάντως, δεν υπάρχει ακόμα ουσιαστική μείωση της ευημερίας. Το 8% απάντησε ότι τα πηγαίνει πολύ καλά από οικονομικής απόψεως και δεν έχει οικονομικές ανησυχίες. Το 44% των ερωτηθέντων είπε ότι, αν και δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το σύνολο των επιθυμιών του, συνολικά τα πηγαίνει αρκετά καλά οικονομικά. Το 35% τόνισε ότι τα βγάζει πέρα, το 9% ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώνει μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, ενώ το 3% παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική στενότητα και δεν γνωρίζει πώς θα εξασφαλίσει τα προς το ζην. Από την άλλη πλευρά, μόνο το 3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι σήμερα σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι περνούν χειρότερα.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως μόνο το 16% των πολιτών έχει μεγάλη ή πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση. Αντίθετα, σχεδόν τα 3/4 όσων ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν λιγότερο μεγάλη, μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σκεπτικισμός επικρατεί και μεταξύ των υποστηρικτών των κυβερνητικών κομμάτων. Το 59% των ψηφοφόρων του SPD και το 85% αυτών του FDP εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους. Οι υποστηρικτές των Πρασίνων εμφανίστηκαν ως οι πιο διατεθειμένοι να εμπιστευτούν την κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ τους οι σκεπτικιστές επικρατούν επίσης με 63% έναντι 27%.
Μόνο μια μειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ήπια στάση έναντι της Ρωσίας θα μπορούσε να δώσει διέξοδο από την κρίση. Η τάση για υποχωρήσεις είναι πλειοψηφική μόνον μεταξύ των υποστηρικτών του AfD (68%) και του Die Linke (43%). Οι υποστηρικτές των Πρασίνων (54%), από την άλλη πλευρά, ζητούν σκληρότητα έναντι της Ρωσίας του Puti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.