Σελίδες

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

FAZ: «Ο πληθωρισμός απειλεί την κοινωνική ειρήνη»

Frankfurter Allgemeine Zeitung : «Ο πληθωρισμός απειλεί την κοινωνική ειρήνη»

«Ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη: Όλα αυτά θα πρέπει να τα αποδεχθεί κανείς στη μάχη κατά της αύξησης των τιμών, δήλωσε η Διευθύντρια της ΕΚΤ Isabel Schnabel»

Η Νομισματική Πολιτική πρέπει να δράσει αποφασιστικά κατά του πληθωρισμού, ιδίως σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας. Αυτό είναι το μήνυμα από τη φετινή συνάντηση στο Jackson Hole του Wyoming για τη Νομισματική Πολιτική. «Σε αυτό το περιβάλλον, οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να ενεργούν δυναμικά», δήλωσε η Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χάσει η κοινή γνώμη την εμπιστοσύνη της στην αποφασιστικότητα και την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη». Η εμπιστοσύνη στις Κεντρικές Τράπεζες είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας με οικονομικές αναταράξεις: «Αυτή η μη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης μπορεί να έχει υψηλό πολιτικό κόστος. Η Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα, στα οποία ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο υποδηλώνουν ότι το τρέχον σοκ του πληθωρισμού δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ξαφνικές και σημαντικές απώλειες στην αγοραστική δύναμη είναι δυνατόν να αποτελέσουν δοκιμασία ακόμη και για σταθερές Δημοκρατίες».

Μια Νομισματική Πολιτική που θα είναι αναγκαστικά «σφικτή» λόγω του υψηλού πληθωρισμού είναι επομένως υποχρεωμένη να αποδεχθεί τον κίνδυνο χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερης ανεργίας, τόνισε η Schnabel. Διότι μια διστακτική Νομισματική Πολιτική θα μπορούσε να έχει πολύ χειρότερες οικονομικές συνέπειες. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση με την περίοδο του υπερπληθωρισμού πριν από περίπου μισό αιώνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οικονομικό κόστος της καταπολέμησης του πληθωρισμού είναι πιθανό να είναι υψηλότερο σήμερα, καθώς η Νομισματική Πολιτική σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο είναι λιγότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι τότε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για υψηλότερη «αναλογία θυμάτων»: Για να μειωθεί ο πληθωρισμός, απαιτείται σήμερα πιθανώς μεγαλύτερη απώλεια σε επίπεδο ΑΕΠ απ’ ό,τι πριν από μισό αιώνα.

Οι δηλώσεις της Schnabel στο Jackson Hole πυροδότησαν εικασίες ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αυξήσει κατά τη συνεδρίασή του στις 8 Σεπτεμβρίου το βασικό επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και όχι μόνο κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες, όπως γενικά αναμενόταν μέχρι τώρα. Ο Διοικητής της Banque de France, François Villeroy de Galhau, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο Jackson Hole, μίλησε για ένα «ακόμη σημαντικό βήμα» τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την ομαλοποίηση της Νομισματικής Πολιτικής, η οποία θα πρέπει να επιβραδυνθεί. Εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιούλιο στο 8,9% στην Ευρωζώνη και στο 8,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει την προθυμία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά της υποτίμησης του νομίσματος. Ο Powell μίλησε επίσης ανοικτά για μια επίπονη αλλά απαραίτητη διαδικασία για πολίτες και επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα έχει αναγκαστικά υψηλό κόστος, αλλά το να αφεθεί ο πληθωρισμός να τρέχει θα ήταν πολύ πιο ακριβό.

Στο Jackson Hole, οι οικονομολόγοι Francesco Bianchi και Leonardo Melosi παρουσίασαν μια εργασία σχετικά με τη σχέση μεταξύ πληθωρισμού και δημοσίου χρέους. Συνεπώς, μια Νομισματική Πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα προϋποθέτει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ θα μπορούσε να μειωθεί, καθώς η Νομισματική Πολιτική θα μπορούσε να αισθανθεί υποχρεωμένη να σταθεροποιήσει τα Δημόσια Οικονομικά αντί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Στην περίπτωση αυτή, οι Bianchi και Melosi προβλέπουν το σενάριο του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής αδυναμίας («στασιμοπληθωρισμός»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.