Σελίδες

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Handelsblatt: «Ρωσία-Τουρκία: Η αντιδυτική συμμαχία»

«Η ΕΕ υποτιμά τα κοινά συμφέροντα των αυταρχικών ηγετών»

Σχόλιο του ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη Ozan Demircan

Με μια πρώτη ματιά, ο Wladimir Putin και ο Recep Tayyip Erdogan δεν έχουν πολλά κοινά. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα στο οποίο συμφωνούν οι δύο αρχηγοί κρατών: Θεωρούν τη Δύση αδύναμη. Και αυτό θα μπορούσε να καταστεί μεγάλο πρόβλημα τόσο για την ΕΕ, όσο και για το ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη περισσότερες τουρκικές τράπεζες θα αποδεχθούν σύντομα το ρωσικό Σύστημα Πληρωμών Mir. Αυτό θα διευκολύνει τις ρωσικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με την Τουρκία και τους εμπορικούς της εταίρους. Η Άγκυρα αποδυναμώνει με αυτόν τον τρόπο τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας -και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Η Ευρώπη κοιτάζει λίγο έως πολύ αβοήθητη το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία να απομακρύνεται από τη Δύση. Όσο επιβεβλημένη και αν φαίνεται η πολιτική των κυρώσεων λόγω του εξωφρενικού επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, υπάρχει μια παράπλευρη ζημία από αυτή την πολιτική, την οποία η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υποτιμούν. Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με τη Ρωσία. Επιπλέον, βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό την πολιτική των κυρώσεων και τις ευρείες παρενέργειές τους. Τελικά ο πόλεμος της Ουκρανίας οδηγεί σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό σε επίπεδο Soft Power, δηλαδή σε επίπεδο διπλωματικής επιρροής ενός κράτους σε ένα άλλο.

Πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη παραβλέπουν εδώ και καιρό ότι και η Τουρκία ακολουθεί αυτό το δρόμο και επικεντρώνονται σε διαμαρτυρίες για τα ελλείμματα της Τουρκίας ως προς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό είναι μεν αλήθεια και σημαντικό. Από την άλλη πλευρά, παραβλέπει την εντυπωσιακή γεωπολιτική άνοδο της χώρας. Σχεδόν κανένας εν ενεργεία πολιτικός της Δύσης δεν εμφανίστηκε τον Μάρτιο σε μια διπλωματική Σύνοδο Κορυφής στην Αττάλεια -παρόλο που η Τουρκία είχε επιτύχει να συναντηθούν λίγο μετά την έναρξη του πολέμου οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η Δύση δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να πάρει την Τουρκία με το μέρος της στην πολιτική έναντι της Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους πιστεύουν ότι και το ΝΑΤΟ ευθύνεται για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η απογοήτευση έναντι της Δύσης είναι μεγάλη στην Τουρκία. Αυτό οφείλεται κυρίως στις επί χρόνια αλλαγές πολιτικής των Βρυξελλών έναντι της υποψήφιας προς ένταξη Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, οι Putin και Erdogan γνωρίζουν τη γεωπολιτική σημασία των διμερών τους σχέσεων. Και γνωρίζουν πώς να την αξιοποιούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.