Σελίδες

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Handelsblatt: «Ατμόσφαιρα κρίσης παντού –αλλά όχι στην Ελλάδα»

Handelsblatt: «Το ρεύμα των παραθεριστών προσφέρει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στο κράτος που μαστιζόταν από την κρίση. Αυτό βοηθά στη μείωση του δημοσίου χρέους»

Είτε πρόκειται για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, είτε για την Πάρο ή την Κω: Στα hotspots του ελληνικού Τουρισμού πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει ελεύθερο δωμάτιο. «Έχουμε πληρότητα 100% μέχρι και το Σεπτέμβριο», αναφέρει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Πάρο.

Οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν αυτό το καλοκαίρι μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την τουριστική ύφεση των ετών 2020 και 2021. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν για το 2022 ένα νέο ρεκόρ ταξιδιωτών.

Από την εξέλιξη αυτή δεν επωφελούνται μόνο τα ξενοδοχεία, η εστίαση, οι έμποροι τουριστικών ειδών και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά η ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Στα καλά χρόνια, όπως είναι και το 2022, ο Τουρισμός συνεισφέρει περισσότερο από 20% στο ΑΕΠ της χώρας. Γι’ αυτό και οι Οίκοι Αξιολόγησης και οι διεθνείς τράπεζες αναβαθμίζουν πλέον τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Χάρη στο συνωστισμό των παραθεριστών, οι Έλληνες αναμένεται να γλιτώσουν την ύφεση που ενδεχομένως να απειλήσει άλλες χώρες της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Τον Ιούλιο, 5,13 εκ. επιβάτες καταμετρήθηκαν στα 14 πιο σημαντικά ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διαχειρίζεται ο γερμανικός Όμιλος της Fraport από το 2017. Πρόκειται για 14% περισσότερους από το προηγούμενο έτος-ρεκόρ 2019. Τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι αριθμοί των επισκεπτών ήταν 4,2% πάνω από τα επίπεδα του προ κρίσης έτους 2019. Τότε επισκέφτηκαν την Ελλάδα 31,3 εκ. αλλοδαποί επισκέπτες. Άλλα 2,6 εκ. άνθρωποι επισκέφτηκαν τη χώρα ως επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί φέτος σε σύγκριση με το 2019. Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Αλλά και η Αμερική γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.

Τα στοιχεία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δείχνουν αύξηση 50% στους επισκέπτες από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2019. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πτήσεων: Οι τρεις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες Delta, American και United προσφέρουν αυτό το καλοκαίρι εννέα απευθείας πτήσεις την ημέρα από πόλεις των ΗΠΑ προς την Αθήνα, περισσότερες παρά ποτέ. Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα γενναιόδωροι. Χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα πτήσεων και ξενοδοχείων, ξοδεύουν κατά κεφαλήν 1.010 Ευρώ, έναντι των 627 Ευρώ που ξοδεύουν κατά μέσο όρο άλλοι αλλοδαποί επισκέπτες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος, τα έσοδα από τον Τουρισμό ανήλθαν το 2019 σε 18,2 δις Ευρώ. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos και πρώην Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναμένει φέτος άνοδο στα 20 δις Ευρώ.

Η τουριστική έκρηξη θα προσφέρει στην ελληνική Οικονομία ισχυρή ανάπτυξη για το 2022. Ήδη από το 2021 η Ελλάδα κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ με 8,3%. Μόνο στη Μάλτα, την Ιρλανδία και την Κροατία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ.

Για το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα άνοδο της τάξης του 4%. Άλλοι αναλυτές είναι πολύ πιο αισιόδοξοι. Η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS αύξησε πλέον την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από 4 σε 5,7%. Ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s στο βασικό του σενάριο για την Ελλάδα αναμένει αύξηση 5,7%.

Ο Οίκος αναμένει ισχυρότερη ανάπτυξη στην ΕΕ μόνο για τη Μάλτα και την Ιρλανδία. Άλλες εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 6%. Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σε αναπτυξιακή πορεία και το 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει άνοδο 2,4% για το επόμενο έτος, ενώ ο Οίκος Αξιολόγησης Scope τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,5%.

Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, εάν θέλει να αποπληρώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της. Το 2020, ο δείκτης του δημοσίου χρέους έφτασε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε νέο ύψος-ρεκόρ της τάξης του 206,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό θα πέσει φέτος στο 180,2% και το 2025 θα πέσει σε χαμηλό 15ετίας με 146,5%.

Εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, και ο πληθωρισμός συμβάλλει στη μείωση του δημοσίου χρέους, καθώς μειώνει την πραγματική αξία του. Εκτός αυτού, τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα τα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ τα χρόνια της κρίσης.

Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με αυτές, ο δείκτης χρέους δεν θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τουλάχιστον το 2040. Η χώρα θα εκπληρώσει μόνο μετά το 2050 τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, το οποίο προβλέπει μέγιστο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ της τάξης του 60%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.