Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – γιατί αντιτίθεται η Γερμανία»

«15 κράτη της Ε.Ε. ζητούν ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – γιατί αντιτίθεται η Γερμανία»

Περισσότερες από τις μισές χώρες-μέλη της Ε.Ε. ζητούν από την Ένωση να επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ως έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης των υψηλών ενεργειακών τιμών. Με την επιστολή τους προς την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία και άλλα έντεκα κράτη ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει άμεσα πρόταση για το πλαφόν στην τιμή του αερίου, που θα αφορά τις προμήθειες από το εξωτερικό, αλλά και τις συναλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου εντός της Ε.Ε., όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο την επιστολή. Τα κράτη που την υπογράφουν δεν διευκρινίζουν πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί συγκεκριμένα αυτό το πλαφόν, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν θεωρούν επαρκείς τις έως τώρα προτάσεις της Επιτροπής, η οποία δεν έχει προτείνει μέχρι στιγμής ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αντ’ αυτού κατέθεσε πρόταση για την φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων, προκειμένου με τα χρήματα αυτά να ανακουφιστούν οι καταναλωτές.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το πλαφόν θα ήταν μια ακόμη πιο δραστική παρέμβαση στην αγορά και εκφράζονται φόβοι, όπως αναφέρεται, ότι οι τρίτες χώρες θα προμήθευαν -σε μια τέτοια περίπτωση- λιγότερο ή και καθόλου αέριο στις χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο οι χώρες που συνυπογράφουν την επιστολή εκτιμούν ότι το πλαφόν θα ήταν ένα εργαλείο κατά των πληθωριστικών πιέσεων και υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαμορφωθεί κατά τρόπο που να εγγυάται την επάρκεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συγχρόνως να συμβάλει προς την κατεύθυνση του κοινού στόχου που είναι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Κατά αυτής της πρότασης έχει ταχθεί ιδίως η Γερμανία, η οποία πλέον δεν λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και καταβάλλει υψηλά χρηματικά ποσά για να το προμηθευτεί από εναλλακτικούς παρόχους, όπως τη Νορβηγία. «Για τη Γερμανία θα ήταν σίγουρα μεγάλο πρόβλημα αν δεν μπορούσε να προσφέρει πλέον περισσότερα από ό,τι άλλες χώρες, προκειμένου να προμηθευτεί το απαραίτητο φυσικό αέριο», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Georg Zachmann από τη δεξαμενή σκέψης «Bruegel», συμπληρώνοντας ότι για κάποιες χώρες της Ε.Ε. που έχουν επαρκείς προμήθειες, θα ήταν ελκυστικό να μην μπορούν οι Γερμανοί να αγοράσουν άλλες ποσότητες αερίου και να ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.

Πηγή: DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.