Σελίδες

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η Κύπρος χαιρετίζει το τέλος του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

«Εξαγωγές οπλικών συστημάτων: Η Κύπρος χαιρετίζει το τέλος του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ»

«Η απόφαση στην Ουάσιγκτον ελήφθη με το βλέμμα στραμμένο σε έναν τρίτο παράγοντα, τη Ρωσία. Διότι η Μόσχα είχε τα τελευταία χρόνια κατορθώσει να αποκτήσει επιρροή στο διαιρεμένο νησί της Μεσογείου»

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της μεσογειακής χώρας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση», έγραψε ο Αναστασιάδης στο Twitter. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «πολιτικό ορόσημο». Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της διεθνώς μη αναγνωρισμένης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια. Η ισχύς της απόφασης επανεξεταζόταν ετησίως. Στο τέλος του 2019 οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε άρση του εμπάργκο όπλων για το «μη θανατηφόρο» στρατιωτικό εξοπλισμό. Με την πλήρη κατάργηση που ανακοινώθηκε πλέον, η Κύπρος καλείται «να συνεχίσει τη συνεργασία της» με την Ουάσιγκτον, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία θα πρέπει κατά κύριο λόγο να συνεχίσει να κάνει τα «απαραίτητα βήματα» για να απαγορεύσει στα ρωσικά πολεμικά πλοία την πρόσβαση στα κυπριακά λιμάνια για ανεφοδιασμό και συντήρηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν το φόβο ότι η συνέχιση του εμπάργκο όπλων θα μπορούσε να συνδέσει την Κύπρο πιο στενά με τη Ρωσία. Το μεσογειακό κράτος και η Μόσχα είχαν υπογράψει συμφωνία το 2015 για την πρόσβαση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στα κυπριακά λιμάνια. Το 1987 οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν απαγόρευση εξαγωγής όπλων σε ολόκληρο το νησί με στόχο την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού. Οι επικριτές της απόφασης είχαν υποστηρίξει ότι το μέτρο είναι αντιπαραγωγικό, καθώς εξανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία και την εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα να αναζητήσουν άλλους εταίρους.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη από το 1974. Τότε ο τουρκικός Στρατός είχε καταλάβει το βόρειο τμήμα του νησιού μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα των Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνώρισε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία ανακηρύχθηκε το 1983. Η ελληνόφωνη Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Η Βόρεια Κύπρος (sic) και η Άγκυρα επιμένουν σε λύση δύο κρατών, την οποία η Λευκωσία αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτουν. Ο ΟΗΕ συνεχίζει να ζητά μια ομοσπονδιακή λύση με δύο κράτη. Πρόσφατα ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Deutsche Welle (γερμανικό τμήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.