Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Spiegel: Πώς η υπόθεση ‘Έβρος 38’ διχάζει την Ελλάδα»

«Επί εβδομάδες πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του συνοριακού ποταμού Έβρου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ένα κορίτσι φέρεται να έχασε τη ζωή του. Τώρα οι ελληνικές Αρχές, από ό,τι φαίνεται, πιέζουν τους γονείς να αλλάξουν την κατάθεσή τους»

 


Το δημοσίευμα αναφέρεται στην υπόθεση των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν σε νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο, όπου φέρεται να έχασε τη ζωή της η 5χρονη Μαρία, όπως επισημαίνεται, προτού τελικά μεταφερθούν στο Φυλάκιο. Εκεί οι ελληνικές Αρχές, φέρονται να άσκησαν πίεση σε αυτούς τους ανθρώπους να αλλάξουν τις καταθέσεις τους περί pushback στον Έβρο αλλά και για τον θάνατο της Μαρίας. Αυτά προκύπτουν από επίσημη καταγγελία που υπέβαλαν οι δικηγόροι τους στον Άρειο Πάγο και την οποία έχει τη διάθεσή του το Spiegel.


Ένας εκ των μεταναστών κατέθεσε ότι Έλληνας υπάλληλος που τους επισκέφτηκε στο Φυλάκιο, δεσμεύτηκε να τους βοηθήσει και να τους αφήσει ελεύθερους αν αλλάξουν τις καταθέσεις τους και πουν ότι δεν αληθεύει πως πέθανε η Μαρία. Αν ισχύουν τα παραπάνω, σχολιάζει το δημοσίευμα, τότε η επίσκεψη του υπαλλήλου αυτού συνιστά το αποκορύφωμα της εκστρατείας της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα που η υπόθεση «Έβρος 38» διχάζει την ελληνική κοινή γνώμη όσο καμία τους τελευταίους μήνες. Το τι ακριβώς συνέβη στον Έβρο και ποιος φέρει την ευθύνη έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, σημειώνουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένως άλλαξε τον τρόπο που παρουσίασε τα γεγονότα, καθώς αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσαν να εντοπιστούν τα 38 άτομα, μετά δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδια, διότι η νησίδα είναι τουρκικό έδαφος, ενώ πλέον διατυπώνονται και αμφιβολίες για το αν όντως έχασε ένας άνθρωπος τη ζωή του. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος αρχικά είχε αναγνωρίσει τον θάνατο του κοριτσιού και είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στους γονείς, τώρα κάνει λόγο για «ψέμα». 


Η κυβέρνηση τονίζει ότι στη λίστα που κατέθεσαν οι ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπήρχαν τα ονόματα μόνο τεσσάρων παιδιών, αν και οι γονείς της Μαρίας δηλώνουν ότι είχαν πέντε παιδιά. Υπάρχουν όμως καταθέσεις και άλλων προσφύγων, επισημαίνει το δημοσίευμα, που επιβεβαιώνουν ότι η Μαρία πέθανε στο νησί και κάποιοι κατέθεσαν ότι την έθαψαν, και μάλιστα το Spiegel διαθέτει ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό. Οι ειδικοί εξηγούν το γεγονός ότι στην εν λόγω λίστα υπήρχαν μόνο τα ονόματα τεσσάρων παιδιών με το ότι συχνά παρατηρούνται παρατυπίες στην καταγραφή των προσφύγων. 


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το Spiegel, έχουν αναφερθεί στον θάνατο της Μαρίας, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει επίσης το ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ΜΚΟ HR360, αλλά μόνο η ανεύρεση της σορού της Μαρίας θα μπορούσε να εξαφανίσει κάθε αμφιβολία. 


Η ελληνική κυβέρνηση αυξάνει την πίεση που ασκεί σε όλους όσοι δεν συμμερίζονται τη δική της άποψη, σχολιάζουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δυσφημούν τους δημοσιογράφους που αναφέρονται στη βία των ελληνικών Αρχών στα σύνορα και τους κατηγορούν ως «τσιράκια» των Τούρκων. Υπουργοί τηλεφωνούν, μάλιστα, σε δημοσιογράφους, για να εγείρουν αμφιβολίες στην έως τώρα παρουσίαση των γεγονότων. Αλλά και στη ΜΚΟ HR360 ασκήθηκε πίεση, και τελικά εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει συνοριακή διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ο υποδιευθυντής της οργάνωσης παραιτήθηκε αμέσως μετά και εργαζόμενοι της ΜΚΟ άσκησαν δημόσια κριτική στην ανακοίνωση του διευθυντή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το επιτελείο του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ενέπλεξε και την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, που ερευνά την εν λόγω ΜΚΟ. Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη δεν έχει πλέον πρόσβαση στους πελάτες της στο κέντρο μεταναστών, ενώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρωτοφανή θεσμική παρέκκλιση από το κράτος δικαίου. 

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Tineke Strik, η οποία βρέθηκε στον Έβρο, χαρακτήρισε τις αναφορές σχετικά με την καμπάνια της ελληνικής κυβέρνησης «σοκαριστικές και απαράδεκτες» και την κατηγόρησε ότι με αυτές τις απειλές και τα μέσα άσκησης πίεσης κάνει κατάχρηση της εξουσίας της με άκρως ανήθικο και απάνθρωπο τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.