Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Spiegel «Η πορεία της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό»

«Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής που εξυγιαίνει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα κυβερνά όλο και περισσότερο ως αυταρχικός ηγέτης. Η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει»

Το σχόλιο του αναπληρωτή επικεφαλής εξωτερικών θεμάτων του Spiegel, Maximilian Popp, στην ιστοσελίδα του περιοδικού αναφέρει εισαγωγικά ότι φέτος το καλοκαίρι εκατομμύρια Ευρωπαίοι απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα και τη φιλοξενία της Ελλάδας, για αυτό φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις σκοτεινές πλευρές του εταίρου τους. Η δικαιοσύνη και η Κομισιόν ασχολούνται με τη υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ το γεγονός ότι και η Ελλάδα υπό τον δεξιό-συντηρητικό Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον αυταρχισμό, φαίνεται να μην ενοχλεί προς το παρόν κανέναν στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.

«Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει εαυτόν ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή, που έχει εξυγιάνει τη χώρα του. Αυτό για το οποίο δεν μιλά ευχάριστα είναι οι πλέον αναρίθμητες παραβιάσεις του νόμου, που διαπράττονται από Έλληνες υπαλλήλους υπό την ηγεσία του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο M. Popp, παραπέμποντας στην άσκηση της μεταναστευτικής πολιτικής, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει, έχει ακυρώσει de facto το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζει το σχόλιο, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επαναπροωθήσει βίαια προς την Τουρκία χιλιάδες μετανάστες, χρησιμοποιώντας κάποιους ως σκλάβους για να διενεργήσουν τα παράνομα pushbacks. Σχεδόν ποτέ δεν έχει χρειαστεί να λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα, ενώ αντίθετα αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι άνθρωποι που τεκμηριώνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις, δέχονται πιέσεις. Ως παράδειγμα ο M. Popp αναφέρει τη ΜΚΟ Josoor, που αναγκάστηκε να διακόψει το έργο της μετά από πίεση που δέχτηκε επί μήνες από τις ελληνικές Αρχές, ενώ μέλη οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια διώκονται ως διακινητές. Ο δε ρεπόρτερ του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, συκοφαντήθηκε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως Τούρκος πράκτορας, αναφέρει ο συντάκτης.

Επισημαίνει στη συνέχεια ότι μετά το δημοσίευμα του Γ. Χρηστίδη σχετικά με την υπόθεση του 5χρονου κοριτσιού από τη Συρία, που έχασε τη ζωή του στον Έβρο αφού δεν της παρασχέθηκε καμία βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές, η ελληνική κυβέρνηση, αντί να ασκήσει αυτοκριτική, δυσφήμισε τον ανταποκριτή του Spiegel επειδή -δήθεν- απέκτησε παράνομα πρόσβαση στους γονείς του θύματος. «Πρόκειται ακριβώς για αυτή την αντιστροφή της ευθύνης, όπως ξέρουμε ότι κάνει η Αθήνα», σχολιάζει ο συντάκτης.

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα όμως ο Μητσοτάκης όλο και πιο συχνά καταφεύγει σε μεθόδους αυταρχικού ηγέτη. Αυτός και οι δικοί του άνθρωποι έχουν κάνει τα ψεύδη την πεμπτουσία της πολιτικής τους», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, εξηγώντας ότι το Spiegel και άλλα ΜΜΕ έχουν τεκμηριώσει απόλυτα τα παράνομα pushbacks και η Olaf έχει επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα, παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται «ξεδιάντροπα» έως σήμερα ότι δεν διενεργεί pushbacks και με αυτόν τον τρόπο καταστρέφει τη βάση για έναν δημοκρατικό διάλογο. Στην κατάταξη των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ όπως έδειξε δημοσκόπηση του Reuters μόνο το 7% των Ελλήνων δηλώνει ότι τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα στη χώρα τους.

Συγχρόνως, συνεχίζει το σχόλιο, η Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε ένα κράτος επιτήρησης. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφότου έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν από τις Αρχές ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και ένας δημοσιογράφος. Κατά πόσο εμπλεκόταν στην υπόθεση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί πλήρως.  

«Είναι στην ευχέρεια προπάντων των Ελλήνων να σταματήσουν τη ροπή προς τον αυταρχισμό στη χώρα τους. Το αργότερο το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογές, οι πολίτες μπορούν τότε να αποφασίσουν σε τι κράτος θέλουν να ζήσουν και ποια μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ασκεί η κυβέρνησή τους», καταλήγει το σχόλιο του Maximilian Popp


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.