Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

M. Merkur: Ελλάδα και άλλες χώρες προσελκύουν μακροχρόνιους παραθεριστές

Münchner Merkur:  «Φυγή από το κόστος της θέρμανσης: Η Ελλάδα και άλλες χώρες προσελκύουν μακροχρόνιους παραθεριστές»

«Λόγω του αυξανόμενου κόστους θέρμανσης στη Γερμανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες βλέπουν την ευκαιρία για νέες συναλλαγές στον Τουρισμό και επεκτείνουν τις προσφορές τους για τους μακροχρόνιους παραθεριστές»

Οι προοπτικές για αυτόν τον χειμώνα κάνουν πολλούς καταναλωτές στη Γερμανία να τουρτουρίζουν, και όχι μόνο λόγω των θερμοκρασιών: Η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου σημαίνει ότι πολλά διαμερίσματα θα μείνουν χωρίς θέρμανση για διάστημα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μακροχρόνιες διακοπές, γνωστές και ως Longstay, γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικές. Πολλοί τουριστικοί προορισμοί και τουριστικοί πράκτορες αντιλαμβάνονται το αυξημένο ενδιαφέρον και επιχειρούν να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες με πολλές προσφορές. Σε αντίθεση με το συνηθισμένο, δεν απευθύνονται μόνο σε συνταξιούχους, αλλά και σε νεότερες γενιές: Με το «Workation», δηλαδή το συνδυασμό εργασίας και άδειας, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν «Homeoffice» εκεί όπου άλλοι περνούν τις διακοπές τους.

«Στη Βόρεια Ευρώπη η περίοδος της θέρμανσης διαρκεί έξι μήνες, σε εμάς υπάρχουν το πολύ 30 με 40 κρύες ημέρες», δήλωσε στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να δελεάσει Γερμανούς ταξιδιώτες που θέλουν να ξεφύγουν από το αυξανόμενο κόστος της θέρμανσης στην πατρίδα τους. Ο Υπουργός ήδη παρουσίασε τα σχέδιά του κατά τις επισκέψεις του στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με το RND, αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa, η Swiss, η Austrian και η Eurowings θα προσφέρουν περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα από πέρυσι και θα πετούν με προορισμό τη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου όλο τον χειμώνα. Αλλά και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες τσάρτερ έχουν παρατείνει τις πτήσεις τους έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι τουριστικοί πράκτορες από την πλευρά τους προσφέρουν εκπτώσεις για τους μακροχρόνιους παραθεριστές. Ο ταξιδιωτικός Όμιλος FTI έχει προετοιμάσει πακέτα διακοπών από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, για παράδειγμα με δωρεάν ενοικίαση αυτοκινήτου. Η Attika Reisen, από την άλλη πλευρά, προσφέρει στους παραθεριστές έκπτωση έως και 50% για διαμονή το φθινόπωρο στην Κρήτη διάρκειας 45 ημερών και άνω.

Ωστόσο, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την Ελλάδα ως την τέλεια επιλογή για να ξεφύγει κανείς από τον κρύο χειμώνα στη Γερμανία. «Οι μακροχρόνιες διακοπές στην Τουρκία είναι ένα κλασικό ταξίδι που έχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», δηλώνει σύμφωνα με την ε/φ Weser Report ο Altan Tarakci, Διευθυντής Προϊόντων της Öger Tours. «Ακόμη και το χειμώνα, η Τουρκία προσφέρει υψηλή ποιότητα ξενοδοχείων, ήπιο, μεσογειακό κλίμα, πολλές δραστηριότητες και όλα αυτά σε ασυναγώνιστη σχέση τιμής-απόδοσης. Για μια διαμονή οκτώ εβδομάδων, ένα καλό ξενοδοχείο 4 αστέρων με ημιδιατροφή κοστίζει μόλις 22 Ευρώ την ημέρα». Ο ανταγωνιστής ταξιδιωτικός πράκτορας Bentour εκφράζει παρόμοια άποψη. «Φέτος η ζήτηση για μακροχρόνιες διακοπές είναι ιδιαίτερα υψηλή», λέει ο επικεφαλής Deniz Ugur. «Όποιος κάνει διακοπές περισσότερες από τρεις εβδομάδες, μπορεί πραγματικά να εξοικονομήσει χρήματα αυτό το χειμώνα».

Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί για μακροχρόνιες διακοπές είναι τα Κανάρια Νησιά, το Αλγκάρβε στην Πορτογαλία, η Κύπρος ή η Κόστα Μπράβα και η Κόστα Μπλάνκα στην Ισπανία.

Ωστόσο, για πολύ λίγους καταναλωτές αξίζει πραγματικά να περάσουν τον χειμώνα σε μια πιο ζεστή χώρα. Διότι ακόμα κι αν λείψει κανείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο για το διαμέρισμα στη Γερμανία. Επιπλέον, δεν ενδείκνυται η πλήρης απενεργοποίηση της θέρμανσης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα το χειμώνα. Εάν η θερμοκρασία του δωματίου πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να παγώσουν οι τοίχοι και να προκληθούν ζημιές.

Επιπλέον, οι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών δεν είναι απαλλαγμένοι από τον πληθωρισμό: Στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν 11,2% και στην Ισπανία 10%. Επομένως, πραγματικό κέρδος θα μπορούσε να υπάρξει μόνο για τους συνταξιούχους που μετεγκαθίστανται στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει φορολογικά οφέλη με τη μορφή ενός ενιαίου συντελεστή φόρου εισοδήματος ύψους 7%.

Ρεπορτάζ της ταξιδιωτικής συντάκτριας Franziska Kaindl 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.