Σελίδες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Κατάρ: Το παγκόσμιο κύπελλο των προκλήσεων

Αύριο Κυριακή ξεκινάει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Ένα είναι σίγουρο πριν την έναρξη των αγώνων. Ότι η κριτική και οι διμαρτυρίες για μια σειρά γεγονότα - προκλήσεις και σκάνδαλα, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του παγκόσμιο πρωταθλήματος και αυτό δεν αφορά καν τους αγώνες και την ποιότητά τους.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά γεγονότα:

Δικαιοσύνη και ανάθεση των αγώνων στο Κατάρ

Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγόρησε το Κατάρ ότι δωροδοκούσε τρεις εκλέκτορες της FIFA για να κερδίσουν το τουρνουά του 2022. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Απριλίου 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της FIFA της Νότιας Αμερικής Julio Grondona (Αργεντινή/ πέθανε το 2014), ο Nicolas Leozaus (Παραγουάη/ πέθανε το 2019) και ο Ricardo Teixeira (Βραζιλία) έλαβαν χρήματα. Δεν είναι σαφές το ύψος των ποσών.

Επιπλέον, ο Γάλλος αξιωματούχος Μισέλ Πλατινί φέρεται να συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον Εμίρη του Κατάρ στο Μέγαρο των Ηλυσίων δέκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Μετά από αυτό ψήφισε και Κατάρ.

Συνολικά, 14 από τους 22 δικαιούχους ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ του Κατάρ. Οκτώ μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA ψήφισαν υπέρ των ΗΠΑ. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία είχαν προηγουμένως αποκλειστεί με τη ψηφοφορία.

Αλλά η διαφθορά στη FIFA πιθανότατα δεν εμφανίστηκε μόνο στις εκλογές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής λέγεται επίσης ότι αγοράστηκε. Όπως και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία

Πρώτο χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο

Είναι η πρώτη φορά από το 1930 που δεν διεξάγεται Παγκόσμιο Κύπελλο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος για αυτό είναι ο καιρός στο Κατάρ. Το καλοκαίρι, εκεί μπορεί να σημειωθούν μέγιστες θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη και τώρα το χειμώνα αναμένονται θερμοκρασίες μεταξύ 21 και 26 βαθμών. Για το λόγο αυτό τα γήπεδα είναι κλιματιζόμενα.

Ενοικιαζόμενοι οπαδοί

Μερικοί επίλεκτοι θεατές θα μεταφερθούν και θα φιλοξενηθούν με έξοδα της διοργανώτριας επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε αντάλλαγμα, οι οπαδοί θα πρέπει να σχολιάσουν θετικά για το τουρνουά στα social media. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουν "προσβλητικά, υποτιμητικά ή βίαια σχόλια" και ιδανικά να παρέχουν στιγμιότυπα οθόνης (Screenshots) ως αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με την DFB, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και Γερμανοί.  Αγνωστος ια αριθμός 

Ανθρώπινα δικαιώματα

Το Κατάρ είναι μια απόλυτη μοναρχία. Ο σεΐχης είναι πάνω από όλα, δεν ελέγχεται και δεν λογοδοτεί.  Βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του Τύπου ή του συνέρχεσθαι καθώς και οι ελεύθερες εκλογές δεν υπάρχουν ή υπάρχουν μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Οι γυναίκες βρίσκονται συστηματικά σε μειονεκτική θέση στο Κατάρ. Ο ισλαμικός νόμος, η Σαρία, εφαρμόζεται στο κράτος της ερήμου. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να παντρεύονται, να σπουδάζουν, να εργάζονται ή να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα.

Ο πρεσβευτής του Μουντιάλ αποκαλεί την ομοφυλοφιλία «ψυχική βλάβη»

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται από το νόμο στο Κατάρ και τιμωρείται με φυλάκιση έως και επτά ετών. Στο ντοκιμαντέρ του ZDF «Geheimsache Qatar», ο πρεσβευτής του Μουντιάλ Khalid Salman αποκάλεσε την ομοφυλοφιλία «ψυχική βλάβη».

15.000 νεκροί εργάτες

Το 90 % του πληθυσμού του Κατάρ αποτελείται από εργάτες μετανάστες χωρίς την υπηκοότητα του Κατάρ. Οι άνθρωποι προέρχονται αρχικά από το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Πακιστάν. Στο Κατάρ ζούν με έναν εγγυητή από το λεγόμενο σύστημα kafala. Δεν μπορούν να αλλάξουν δουλειά ή να φύγουν από τη χώρα χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Αμνηστία (Amnesty Deutschland), αυτό το σύστημα ισοδυναμεί με σύγχρονη δουλεία. Οι άνθρωποι συχνά πρέπει να ζουν στοιβαγμένοι μαζί σε έναν πολύ μικρό χώρο, δεν τους φροντίζουν καλά, εργάζονται πολλές ώρες και σπάνια έχουν ρεπό.

Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Αμνηστίας, περισσότεροι από 15.000 φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι έχουν πεθάνει από την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Σύμφωνα με τη FIFA, ωστόσο, μόνο τρεις εργαζόμενοι πέθαναν ως αποτέλεσμα εργατικών ατυχημάτων κατά την κατασκευή γηπέδου.

Αγορασμένοι αγώνες 

Ο ειδικός και διάσημος πολιτικός αναλυτής Amjad Taha αναφέρει πριν λίγες μέρες στο Twitter  τεράστιες καταγγελίες. Πέντε στελέχη από το Κατάρ και τον Εκουαδόρ επιβεβαίωσαν ότι η διοργανώτρια χώρα προσπάθησε να κερδίσει το εναρκτήριο παιχνίδι μέσω δωροδοκίας.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Πηγή: Τagesschau, upday,com, derwesten.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.