Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Κλιματική Αλλαγή: Απειλή για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

 Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί την κύρια απειλή για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς»

Σε ένα Συνέδριο στους Δελφούς για τον εορτασμό της 50ης επετείου της Σύμβασης για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ειδικοί ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε μνημεία που χρήζουν προστασίας. Η Κλιματική Αλλαγή έχει καταστεί η βασικότερη απειλή για Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι παγετώνες, ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Μέχρι το 2100, τα μισά από αυτά θα έχουν πιθανώς εξαφανιστεί.

Κατά τα εγκαίνια της εκδήλωσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές που απειλούν ολοένα και περισσότερο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η Αρχαία Ολυμπία στην Ελλάδα.

Μόλις φέτος ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στους Δελφούς, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένας ελαιώνας με δέντρα ηλικίας έως 2.000 ετών. Ο Μητσοτάκης ζήτησε να συμβαδίζει η προστασία των μνημείων με την προστασία της φύσης.

Εκτός από την Κλιματική Αλλαγή, οι ειδικοί εξέτασαν την επιβάρυνση εξαιτίας της αυξανόμενης αστικοποίησης, του μαζικού τουρισμού και των ένοπλων συγκρούσεων. Όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα, ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε στο Συνέδριο.

194 χώρες έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε 167 χώρες παγκοσμίως, το χαρακτηρισμό του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχουν λάβει 1.154 τοποθεσίες, 51 εξ αυτών στη Γερμανία. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολιτιστικά μνημεία, όπως το Μαντείο των Δελφών, οι αιγυπτιακές πυραμίδες της Γκίζας και το Σινικό Τείχος. Στη Γερμανία έχουν μεταξύ άλλων χαρακτηριστεί ως Μνημεία ο καθεδρικός ναός του Άαχεν και το ανθρακωρυχείο Zollverein στο Έσσεν.

Στις 16 Νοεμβρίου 1972 η διεθνής κοινότητα ψήφισε τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το έναυσμα για την υιοθέτηση της ήταν η κατασκευή του αιγυπτιακού φράγματος του Assuan τη δεκαετία του 1960, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε κίνδυνος να πλημμυρίσει ο ναός του Abu Simbel.

 Πηγή δημοσίευσης DPA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.