Σελίδες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Γερμανία: «Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου αυξήθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο»

Τον Οκτώβριο στη Γερμανία κατατέθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου από το 2016, ενώ σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο η αύξηση των αιτούντων άσυλο ανέρχεται στο 80%, με τις περισσότερες αιτήσεις να προέρχονται από Σύρους, Αφγανούς και Τούρκους. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), σε απόλυτους αριθμούς οι πρώτες αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία τον Οκτώβριο ήταν 23.918, ενώ εξ’ αυτών οι 8.975 αιτήσεις κατατέθηκαν από Σύρους, οι 3.682 από Αφγανούς και οι 3.324 από Τούρκους. Τελευταία φορά κατεγράφη τόσο υψηλός αριθμός τον Νοέμβριο του 2016 (24.574).

Σχεδόν όλοι οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία έχουν ταξιδέψει μέσω ασφαλών γειτονικών χωρών, σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Welt, ωστόσο ως επί το πλείστον η διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Γερμανία καταλήγει σε μόνιμη διαμονή στη χώρα. Όλες οι προσπάθειες να επιστραφούν αυτοί οι άνθρωποι με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου στις αρμόδιες για την εξέταση της αίτησης ασύλου χώρες, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μέχρι στιγμής δεν έχει βρει τρόπο να επιστρέψει μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ε.Ε. από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τη Γερμανία: ιδιαιτέρως στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν απαραίτητη η επέκταση των κοινωνικών παροχών σε άνεργους πρόσφυγες, καθώς η γερμανική Δικαιοσύνη κρίνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα αντίκεινται στα ανθρώπινα δικαιώματα και για αυτό εμποδίζει την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η άφιξη στη Γερμανία ανθρώπων που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αυξάνεται συνολικά ο αριθμός των αφίξεων, μια και δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα, εξ’ ου και ο αριθμός των Σύρων που έφτασαν στη Γερμανία τον Οκτώβριο ήταν κατά 130% αυξημένος σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 και κατά 42% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η Γερμανία, επιπλέον, αποτελεί βασικό προορισμό των αιτούντων άσυλο, δεδομένου ότι στη χώρα είναι μικρότερος ο κίνδυνος απέλασης και λαμβάνεται μεγαλύτερη μέριμνα σε σχέση με άλλα κράτη για την ενσωμάτωσή τους. Το 2021 απελάθηκαν μόλις 11.982 άτομα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκ των οποίων μόνο 4.202 απελάθηκαν σε μη ευρωπαϊκά κράτη. Αυτή τη στιγμή διαβιούν στη χώρα περίπου 300.000 αλλοδαποί που πρέπει να την εγκαταλείψουν, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι άνθρωποι των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί. Ωστόσο τέσσερις στους πέντε υπάγονται στο καθεστώς «ανοχής», είναι δηλαδή υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη Γερμανία, ωστόσο το κράτος εγγυάται ότι μεσοπρόθεσμα δεν θα απελαθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Τουρκία έχουν επιστραφεί 361 άνθρωποι, παρόλο που σχεδόν 3.300 αιτήσεις ασύλου Τούρκων υπηκόων έχουν απορριφθεί.

Πηγή:  Welt 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.