Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Kυβέρνηση και πράσινοι: Έντονη κριτική στις τουρκικές επιθέσεις στη Συρία

 «Οι Πράσινοι ασκούν έντονη κριτική στις τουρκικές επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ»

Φωτο αρχείου

Οι Πράσινοι καταδίκασαν έντονα τις αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού Στρατού σε θέσεις κουρδικών πολιτοφυλακών στη Βόρεια Συρία και το Ιράκ. Μετά από διαβουλεύσεις με το Προεδρείο του κόμματος, η επικεφαλής των Πρασίνων Ricarda Lang ζήτησε να διαλευκανθεί το παρασκήνιο της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως απάντηση στη φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με τους έξι νεκρούς. Οι επιθέσεις στρέφονται εναντίον του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK και της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, όπως ανακοινώθηκε. Το Υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα επικαλέστηκε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ.

Η Lang δήλωσε ότι έχει την εντύπωση πως η επίθεση χρησιμοποιείται από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan «ως δικαιολογία για τους σημερινούς βομβαρδισμούς των κουρδικών περιοχών στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα κράτος του ΝΑΤΟ αντιδρά σε ένα τρομερό έγκλημα με στρατιωτικές επιθέσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε. Αυτές οι επιθέσεις «φαίνεται ότι έχουν κατά κύριο λόγο εσωτερικά πολιτικά κίνητρα», είπε η Συμπρόεδρος των Πρασίνων. Κατά την άποψή της, δεν μπορεί να αποκλειστεί η σύνδεση με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

«Το Βερολίνο καλεί την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά τις αεροπορικές επιθέσεις»

Σύμφωνα με το  Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Christofer Burger, δήλωσε τα εξής: «Καλούμε την Τουρκία να αντιδρά αναλογικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι δεν πρέπει να κάνουν τίποτε που «θα επιδείνωνε περαιτέρω την ούτως ή άλλως τεταμένη κατάσταση στον βορρά της Συρίας και του Ιράκ».

Στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβάνεται ιδίως η προστασία, ανά πάσα στιγμή, των αμάχων, τόνισε ο κ. Burger, ενώ σημείωσε ότι «οι πληροφορίες περί πιθανών θυμάτων μεταξύ των αμάχων από αυτά τα τουρκικά αεροπορικά χτυπήματα είναι άκρως ανησυχητικές». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, επικαλούμενος το Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν εμπεριέχει το δικαίωμα σε αντίποινα», όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, που υπενθυμίζει ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας διεξάγονται ως αντίδραση στη φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: DPA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.