Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Schäuble:«Η εικόνα της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας έδωσε την εφημερίδα Handelsblatt ο o πρώην Υπουργός Οικονομικών, πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακό Κοινοβουλίου Wolfgang Schäuble

Deutscher Bundestag

Στη συνέντευξη του το ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Wolfgang Schäuble δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η τρέχουσα περίοδος είναι η πιο απειλητική για τη Γερμανία στα 50 χρόνια της παρουσίας του στο Bundestag. Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη του στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στο ότι ο Wladimir Putin θα αντιδράσει ορθολογικά, ειδικά αν η κατάσταση δεν εξελιχθεί όπως ελπίζει. Γι’ αυτό και ο Καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι ο Putin δεν πρέπει να κερδίσει και όχι ότι πρέπει να χάσει. Είναι επίσης σημαντικό το ότι οι Αμερικανοί «αντέδρασαν καλά» στις ρωσικές πυρηνικές απειλές και άφησαν να εννοηθεί πως «ο Στρατός σας είναι τόσο αξιολύπητα αδύναμος, ώστε είμαστε σε θέση να τον εξουδετερώσουμε με συμβατικά όπλα μέσα σε λίγες ημέρες».

Σε σχέση με την Κίνα, ο Schäuble παρατηρεί ότι ναι μεν «οτιδήποτε βλάπτει τις ΗΠΑ είναι προς το συμφέρον της Κίνας», αλλά και το Πεκίνο δεν θέλει μια ανεξέλεγκτη πυρηνική κλιμάκωση, γεγονός που δίδει ελπίδα ως προς την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά η Κίνα επιδεικνύει αυτή τη στιγμή στην Ταϊβάν μία στάση που μπορεί να ερμηνευθεί ως «αδυναμία». «Η μεγάλη δύναμη των Κινέζων ήταν η υπομονή τους», γνώριζαν ότι έχουν τον χρόνο με το μέρος τους. Όμως φαίνεται πως ο Πρόεδρος Xi Jinping έχει πλέον παραιτηθεί από αυτή την πολιτική και επιδιώκει να επεκτείνει την ισχύ της Κίνας με κάθε κόστος. «Έτσι, διατρέχει τον κίνδυνο να αντιδράσει υπερβολικά», τονίζει ο Schäuble. «Και οι Ταϊβανέζοι είναι γενναίοι, προετοιμάζονται και δεν πτοούνται».

Το ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών παραδέχεται ότι «ίσως η μεγαλύτερη κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι η κρίση της Δημοκρατίας» και η διάδοση του λαϊκισμού και των fake news. Η κύρια αιτία που προκάλεσε αυτήν την κρίση ότι η ραγδαία αλλαγή που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην επικοινωνία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, το οποίο δεν ήταν και τόσο καλό για τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump, καταδεικνύει ότι «ενισχύονται και οι αντίρροπες δυνάμεις».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο απώλειας ευημερίας στη Γερμανία, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι πολίτες «θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», αν και η συνειδητοποίηση της βελτίωσης ή επιδείνωσης των συνθηκών ζωής είναι και συνάρτηση του χρόνου και των ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Schäuble εμμένει σε παλαιότερη δήλωσή του ότι «εν ανάγκη θα πρέπει να φορέσουμε και δεύτερο πουλόβερ», αν και παραδέχεται ότι η λανθασμένη τάση της πολιτικής να υπόσχεται πολλά ενέχει τον κίνδυνο στροφής των πολιτών προς τις λαϊκιστικές φωνές. Για τον ίδιο, όμως, «η Δημοκρατία συνεπάγεται υποχρεώσεις και δυσκολίες και όχι δώρα». Για παράδειγμα, ο Helmut Kohl ξεκίνησε ως Καγκελάριος να υλοποιεί τη «Διπλή Απόφαση του ΝΑΤΟ». Ήταν μια «γενναία στάση» έναντι μίας καθόλου δημοφιλούς πολιτικής, δηλώνει ο Schäuble και επικαλείται και την εισαγωγή του Ευρώ που αντιμετωπιζόταν εξίσου αρνητικά από την κοινή γνώμη στη Γερμανία.

Ο πρώην Πρόεδρος του Bundestag εμφανίζεται ανήσυχος για την «αδιανόητη ταχύτητα», με την οποία βλάπτονται οι γερμανο-γαλλικές σχέσεις, δεν είναι όμως σε θέση να επιρρίψει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό στο Βερολίνο ή το Παρίσι. Ήταν «αποτυχία της Γερμανίας» το γεγονός ότι δεν έδωσε κάποια απάντηση στην πρωτοβουλία του Emmanuel Macron το 2017 για το μέλλον της Ευρώπης. Μία λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η πρόταση του Schäuble για οικοδόμηση μίας ευρωπαϊκής αμυντικής πλατφόρμας με πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Το ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών διαπιστώνει ότι «η εικόνα της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά», γεγονός που οφείλεται στην παρουσία της στη διεθνή σκηνή. «Θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε λιγότερο αλαζονικά και πιο αξιόπιστα έναντι της Ευρώπης», επισημαίνει ο Schäuble. Η Γερμανία θα πρέπει να φροντίζει, ώστε η ΕΕ να παραμένει ενωμένη, κάποιες φορές να δίνει το καλό παράδειγμα και να αποφεύγει τη μοναχική πορεία χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τους εταίρους. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν ευθύνεται μόνον ο Scholz, τα λάθη έχουν άλλωστε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα: «Επιχειρήσαμε να επιβάλουμε το Nord Stream 2 ενάντια στη βούληση όλων των άλλων Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Και η Συμφωνία ΕΕ-Κίνας τέθηκε σε ισχύ δύο εβδομάδες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Joe Biden, αντί να περιμένουμε και να τη συζητήσουμε μαζί του. Και σε πολλά θέματα θα έπρεπε να είμαστε πιο γενναιόδωροι με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γαλλία».

Ο Schäuble θεωρεί πως οι σημαντικότεροι Γερμανοί Καγκελάριοι ήταν οι Konrad Adenauer, Willy Brandt και Helmut Kohl. «Το αν η Angela Merkel θα χαρακτηριστεί μεγάλη Καγκελάριος είναι ίσως ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί οριστικά. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη και τώρα, όσον αφορά τη Ρωσία, δεν είναι σε θέση να παραδεχθεί ότι κάναμε λάθη». Πράγματι, στις κυβερνήσεις των Χριστιανοδημοκρατών «δεν θέλαμε να το δούμε, και αυτό ισχύει για όλους». Η Γερμανία δεν έβλεπε τι κάνει η Ρωσία στην Τσετσενία, δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις του τότε Πολωνού Προέδρου Lech Kaczynski για τις επεκτατικές διαθέσεις της Ρωσίας και δεν έλαβε υπόψη της τη δημόσια δήλωση του Putin ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή και θα έπρεπε να αναστραφεί. Ο Schäuble δηλώνει ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αλλά δεν βρήκε ευήκοα ώτα εντός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τη φιλολογία ότι θα μπορούσε να είχε εκθρονίσει τους Kohl και Merkel και τονίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα τον τιμωρούσαν οι ψηφοφόροι. Παρά το γεγονός ότι πολλοί μέσα από τους Χριστιανοδημοκράτες του ζήτησαν να το κάνει, ο ίδιος πάντοτε αρνιόταν. Αυτό συνέβη ακόμα και το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου 2015 να αφήσουμε να εισέλθουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία από την Ουγγαρία ήταν η σωστή. Αυτό που έλειπε τις μέρες που ακολούθησαν ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλο τον κόσμο ότι οι πύλες προς τη Γερμανία δεν είναι ανοιχτές. Μέχρι σήμερα οι άλλοι Ευρωπαίοι μας κατηγορούν ότι δεν στείλαμε τέτοια μηνύματα».

Στη συνέντευξή του, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αναφέρεται και στην Ελλάδα. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα:

-Μιλάτε ειδικά εσείς για γενναιοδωρία, ενώ έχετε κατηγορηθεί ότι ήσασταν αλαζονικός και «κουνούσατε το δάκτυλο» σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης του Ευρώ. Ευθύνεστε και εσείς για την κακή εικόνα της Γερμανίας;

Ρωτήστε τους συναδέλφους μου πρώην Υπουργούς Οικονομικών: Υπήρχε πάντοτε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ των θέσεών μου μεταξύ των ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία. Και πλέον πολλές χώρες τα πάνε και πάλι πολύ καλά, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία.

-Αλλά στην Ελλάδα ήσασταν κάθε άλλο παρά δημοφιλής κατά τη θητεία σας ως Υπουργός Οικονομικών.

Από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την Οικονομία σας ξανά ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση, και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν. Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη.

Η Ελλάδα τα κατάφερε και είναι ακόμα στην Ευρωζώνη.

Όμως η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημία σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη. Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.