Σελίδες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

ΓΓΑΕ για ψηφιοποιημένο ιστορικό αρχείο για Έλληνες ερευνητές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του  Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζει την πρωτοβουλία των εφημερίδων ‘ΤΟ  ΒΗΜΑ’  και  ‘ΤΑ   ΝΕΑ’  για τη διάθεση του ψηφιοποιημένου ιστορικού αρχείου τους σε Έλληνες και ξένους ερευνητές  (5-6.12.2022)

Ο Γενικός Γραμματέας  Απόδημου   Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης   Χρυσουλάκης, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «‘ΤΟ ΒΗΜΑ’ και ‘ΤΑ ΝΕΑ’ - Γλώσσα και λογοτεχνία» επ’ ευκαιρία της διάθεσης του ψηφιοποιημένου ιστορικού αρχείου των εφημερίδων σε Έλληνες και ξένους ερευνητές, με πρωτοβουλία του ομίλου  ενημέρωσης ALTER EGO ΜΜΕ.  

Το Συνέδριο έλαβε χώρα στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2022, συγκεντρώνοντας εισηγήσεις 42 επιστημόνων από 19 Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία συνεισέφερε στην προβολή του, ειδικά μεταξύ των Εδρών Ελληνικών Σπουδών σε όλον τον κόσμο και στις επιστημονικές κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού.  

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Συνεδρίου για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας  και της ελληνομάθειας, καθώς και τη δυνητική συνεισφορά  του στη σφυρηλάτηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης και εθνικής συνείδησης των απανταχού Ελλήνων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα.  Υπογράμμισε, επίσης, το έργο της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας και εξωστρέφειας με όχημα το ερευνητικό έργο ακαδημαϊκών από την Ομογένεια και τη διαρκή μέριμνα και στήριξη στις ανά τον κόσμο Πανεπιστημιακές Έδρες Κλασσικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών σε μεγάλα διεθνή Πανεπιστήμια. 

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε εμφατικά στη σημασία της ελληνομάθειας ως στρατηγικού άξονα της Γενικής Γραμματείας, τονίζοντας ότι η ελληνική  γλώσσα, χάρη στην οικουμενικότητά  των ιδεών και αξιών που μεταφέρει, αποτελεί μοχλό προβολής της διεθνούς εικόνας της χώρας μας και μέσο προώθησης δράσεων, οι οποίες άπτονται και του πεδίου της Δημόσιας Διπλωματίας.     

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων δράσεων, τη μεγάλη επιτυχία της μαθησιακής  ηλεκτρονικής πλατφόρμας  “StaEllinika”, η οποία ήδη αριθμεί πάνω από 35.000 εγγεγραμμένους  χρήστες και 2 εκατομμύρια επισκέπτες σε περισσότερες από 150 χώρες. 

Εξάλλου, τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης και των ψηφιακών υπηρεσιών στις δράσεις που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η διάθεση του πλούτου των ψηφιακών αρχείων από ΜΜΕ κύρους και ενδελεχούς καταγραφής της επικαιρότητας, όπως των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ»

–  «ΤΑ   ΝΕΑ», αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην προαγωγή της τεκμηριωμένης και επιχειρηματολογικής πληροφόρησης για την Ελλάδα και την ιστορία της.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.