Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Συνέντευξη του νέου Εντεταλμένου της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

Συνέντευξη του νέου Εντεταλμένου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Sören Bartol στο ψηφιακό περιοδικό για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Γερμανία @demo-online.

Ο κ. Βartol αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ως αναπόσπαστο μέρος των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ως νέος εκπρόσωπος της ΕΓΣ επιθυμεί  να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών Ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών και να εισαγάγει νέα θέματα στην ελληνογερμανική συνεργασία.

Ο Sören Bartol για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

«Η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς σε ορισμένους τομείς»

Σκοπός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Sören Bartol είναι ο νέος εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το δίκτυο της ΕΓΣ από τον Ιανουάριο 2023. Σε συνέντευξή του εξηγεί γιατί το δίκτυο της ΕΓΣ είναι επωφελές για δήμους και κοινότητες.

Ο Sören Bartol (SPD) είναι Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Κτιρίων με υπουργό την Klara Geywitz. Ορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ως ο νέος εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, διαδεχόμενος τον Norbert Barthle.

DEMO: Είστε ο εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) από 1η Ιανουαρίου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε εν συντομία τι είναι η ΕΓΣ και ποιος είναι ο σκοπός της;

Sören Bartol: Η ΕΓΣ είναι ένα δίκτυο συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Σκοπός αυτού του δικτύου είναι η ενίσχυση του πνεύματος της ευρωπαϊκής κοινότητας και η  εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με όρους βιωσιμότητας. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις της καθημερινής ζωής των τοπικών κοινωνιών και στις δύο χώρες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, η ΕΓΣ διοργανώνει εξειδικευμένα σεμινάρια ή συνέδρια που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους και των δύο χωρών. Από την ίδρυση της ΕΓΣ το 2010, έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες συνεργασίες μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων. Η ΕΓΣ αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Η ΕΓΣ ιδρύθηκε το 2010, εν μέσω της λεγόμενης κρίσης του ευρώ. Γιατί είναι τόσο σημαντική η αυτοδιοικητική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας;

Όντως, η ΕΓΣ ιδρύθηκε σε μια εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις. Οι αμφιλεγόμενες συζητήσεις για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική επισκίασαν τις ελληνογερμανικές σχέσεις εκείνη την εποχή. Ωστόσο, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι σχήματα διαλόγου όπως η ΕΓΣ ή το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ανατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώνουμε μια μεγάλη παράδοση της ελληνογερμανικής φιλίας.

Ειδικά σε καιρούς σαν αυτούς που η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν βίαιο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, είναι σημαντικό να έρθουμε πιο κοντά. Πόλεμος, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, παγκοσμιοποίηση και δημογραφική αλλαγή: όλες αυτές οι προκλήσεις απασχολούν τους δήμους και των δύο χωρών. Πολλοί προβληματισμοί της καθημερινότητας είναι παρόμοιοι στη Γερμανία και Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η ΕΓΣ αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια αυτοδιοικητική πλατφόρμα όπου πραγματοποιούνται ανταλλαγές γνώσεων και εμπειριών επί ίσοις όροις, προκειμένου να συμβάλουν άμεσα στη βελτίωση της ζωή των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το μοντέλο είναι επί του παρόντος σχεδόν μοναδικό στην Ευρώπη.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς λειτουργεί στην πράξη αυτή η διμερής συνεργασία και τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα;

Η ΕΓΣ ενεργεί κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι δήμοι/περιφέρειες από τη Γερμανία ή την Ελλάδα επικοινωνούν με την ΕΓΣ και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με δήμο/περιφέρεια της άλλης χώρας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών ξεκινά μια διαδικασία διερεύνησης για την εύρεση δήμων/περιφερειών με παρόμοια χαρακτηριστικά και προβλήματα. Εκτός από την υποστήριξη των υφιστάμενων συνεργασιών, αναπτύσσουμε επίσης νέες, όπως αυτές μεταξύ των δήμων Ντέτμολντ και Ωραιόκαστρου, Ζίντελφινγκεν και Σάμου ή Σβέρτε και Ιωαννίνων. Οι εκπρόσωποι των δήμων/περιφερειών που συμμετέχουν ορίζουν τα πεδία της αντίστοιχης συνεργασίας, τα οποία μπορεί να αφορούν από έννοιες της αποτελεσματικής διαχείρισης απορριμμάτων έως καινοτόμα μοντέλα συμμετοχής πολιτών. Επιπλέον, γίνεται χρήση της τεχνογνωσίας των εκάστοτε δημοτικών/περιφερειακών διοικήσεων.

Στο δίκτυό μας συμμετέχουν και παράγοντες της τοπικής οικονομίας. Για παράδειγμα, η ΕΓΣ έφερε σε επαφή το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης με συλλόγους και επιμελητήρια από τη Γερμανία. Στην Κρήτη, πραγματοποιούνται πλέον πολύ επιτυχημένα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης συγκολλητών και τεχνιτών γυψοσανίδας σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα - μια εντελώς νέα προσέγγιση στο ελληνικό σύστημα κατάρτισης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να εφοδιάσουμε τους εκπαιδευόμενους με καλύτερα προσόντα και να δημιουργήσουμε καλύτερες προοπτικές στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ποιος είναι ο ρόλος σας ως εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το έργο της ΕΓΣ;

Καταρχάς είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι, ως εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, εκπροσωπώ τη γερμανική πλευρά στο δίκτυο της ΕΓΣ. Θα ήθελα να έρθω σε επαφή με τον Έλληνα ομόλογό μου, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της ΕΓΣ. Ως εντεταλμένος, είμαι πρωτίστως υπεύθυνος για την πολιτική καθοδήγηση του δικτύου της ΕΓΣ. Ωστόσο, κατά βάση θεωρώ ότι ο ρόλος μου είναι να παρακολουθώ, να μεσολαβώ και να διευκολύνω τις διαδικασίες. Όπου τα προκύπτουν εμπόδια, μπορώ να συνεργάζομαι με τον Έλληνα ομόλογό μου, κ. Πέτσα, για τη διαμεσολάβηση και την εξεύρεση λύσεων.

Ποιοι είναι οι στόχοι της θητείας σας;

Θα ήθελα να ξεκινήσω έναν πιο εντατικό διάλογο με τις Κεντρικές Ενώσεις της αυτοδιοίκησης που δρουν τοπικά και στις δύο χώρες προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη δομή της ΕΓΣ μακροπρόθεσμα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να προωθήσω τις διαδημοτικές/διαπεριφερειακές συνεργασίες και να εμπλέξω παράγοντες από την κοινωνία των πολιτών. Επιπλέον, θεωρώ τι θα μπορούσα κάλλιστα να θέσω νέα θέματα για την ελληνογερμανική συνεργασία, στα οποία  το υπουργείο μου επικεντρώνεται περισσότερο, όπως ο αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός, το ζήτημα της κλιματικής ανθεκτικότητας ή η παροχή οικονομικά προσιτών κατοικιών.


Ποια είναι τα οφέλη ένταξης στην ΕΓΣ για έναν γερμανικό δήμο/περιφέρεια – και που μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά από τη Γερμανία σε ορισμένους τομείς. Η ψηφιοποίηση της διοίκησης είναι ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς αυτή τη στιγμή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν ψηφιακά έγγραφα ταυτότητας ή άδειας οδήγησης στο smartphone τους. Επιπλέον, υπάρχει ήδη πολύτιμη γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση από την οποία μπορούμε να επωφεληθούμε. Στην πόλη των Τρικάλων, για παράδειγμα, μπορείτε να εκτυπώσετε επικυρωμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησής σας σε αυτόματο μηχάνημα. Στην Ελλάδα, υπάρχει επίσης πλούσια εμπειρία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Θα ήθελα να παρουσιάσω αυτές τις πτυχές και εδώ στη Γερμανία.

Η ΕΓΣ έχει δύο γραφεία στην Ελλάδα και περιφερειακούς συντονιστές στη Γερμανία που λειτουργούν ως σύνδεσμοι για τους ενδιαφερόμενους δήμους/περιφέρειες. Η επικοινωνία μπορεί επίσης να γίνει μέσω της αρχικής σελίδας www.grde.eu. Κορυφαία διοργάνωση της ΕΓΣ αποτελεί το ετήσιο συνέδριό μας, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα δημοσιεύσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό εγκαίρως.

Με χαρά προσκαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους δήμους/περιφέρειες να ενταχθούν στο δίκτυό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.