Σελίδες

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Αυστραλία: Επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας για ,,ψήφο αποδήμων,,

 Η Εθνική Ομοσπονδία Ελληνο- Αυστραλιανών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της Αυστραλίας (HACCI National Federation – HNF) αποστέλλει ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, τις διπλωματικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους παραλήπτες με θέμα «την πραγματική δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών στην Αυστραλία»

Στην επιστολή αναδεικνύουν με λεπτομέρεια τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς που επιθυμούν να ψηφίσουν και υπογραμμίζουν πως οι «Έλληνες πολίτες στερούνται ουσιαστικά του δικαιώματος ψήφου, λόγω τεχνικών θεμάτων του συστήματος που υιοθετήθηκε ή καλούνται να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμά τους».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμες/οι κυρίες/ κύριοι, οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή εκπροσωπούμε την Εθνική Ομοσπονδία Ελληνο-Αυστραλιανών Εμπορικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της Αυστραλίας (HACCI National Federation – HNF) της Αυστραλίας, με μέλη μας τα κατά τόπους Ελληνο-Αυστραλιανά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια (Hellenic Australian Chambers of Commerce and industry – HACCI) της χώρας. Τα Επιμελητήρια της Βικτώριας (HACCI VIC), Δυτικής Αυστραλίας (HACCI WA), Βόρειας Περιοχής (HACCI NT) και Νότιας Αυστραλίας (HACCI SA) έχουν πλέον ενιαία φωνή και παρουσία, εκπροσωπώντας τους Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία το 2021, 92.314 κάτοικοι δηλώνουν γεννημένοι στην Ελλάδα, 229.643 δηλώνουν ότι μιλούν ελληνικά, ενώ η απογραφή δεν καταγράφει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν περιορισμένη μεν γνώση της ελληνικής γλώσσας, αλλά κατέχουν ελληνικό διαβατήριο, επενδύσεις ή περιουσία στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός εκλογικός νόμος που ισχύει για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές έδωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνισμού, την δυνατότητα άσκησης εκλογικών δικαιωμάτων στους Έλληνες της διασποράς. Πρόκειται για μία καινοτομία που έτυχε πανηγυρικής αποδοχής από τους φορείς των Ελλήνων του εξωτερικού.

Δυστυχώς, όμως, τα κριτήρια που έχει ορίσει ο νόμος είναι ιδιαίτερα περιοριστικά, με αποτέλεσμα να στερούν στην πραγματικότητα το δικαίωμα ψήφου από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων της διασποράς, μεταξύ αυτών και των μελών μας, παρόλο που έχουν οικονομικά ενδιαφέροντα στην Ελλάδα και ισχυρούς δεσμούς με την Πατρίδα. Και τούτο, μολονότι το δικαίωμα ψήφου είναι από τα πιο σημαντικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και το Σύνταγμα προστατεύει τους Έλληνες της διασποράς. Κατά την άποψή μας, κάθε ενήλικος Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως της χώρας όπου κατοικεί, θα έπρεπε να έχει το ίδιο δικαίωμα ψήφου και όχι να το στερείται, λόγω του ότι, για παράδειγμα, έχει ζήσει 34 αντί για 33 χρόνια στο εξωτερικό ή λόγω του ότι τα στοιχεία του στην πλατφόρμα του e-taxis δεν είναι εναρμονισμένα με τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων ή του ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή σε άλλη πόλη, όπου θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο. Εξάλλου, ακόμη και για τους λιγοστούς πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και τους παρέχεται η δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, η διαδικασία μεταφοράς στους νεους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ήταν εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα πολλά μέλη μας να έχουν εγκαταλείψει τη σχετική διαδικασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σύστημα προϋποθέτει τη σύνδεση του προφίλ του χρήστη στο e-taxis με το προφίλ του στον προϋπάρχοντα εκλογικό κατάλογο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το όνομα δεν συμπίπτει, καθώς μία από τις δύο πλατφόρμες είχε ιστορικά δυνατότητα για λιγότερους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η καταχώρηση του πλήρους ονόματος. Η σχετική δε διαδικασία δεν δίνει δυνατότητα ταυτοποίησης (π.χ. μέσω Προξενείου) και στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος έχει ως μοναδική δυνατότητα να αλλάξει τα στοιχεία του στην ΔΟΥ, μέσω εκπροσώπου του στην Ελλάδα. Όμως, δεν έχουν όλοι οι Έλληνες της Αυστραλίας την ευχέρεια αυτή.

Το αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι μόνο ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός των μελών της ελληνικής παροικίας (μόλις διψήφιος!) έχει καταφέρει να εγγραφεί επιτυχώς στους εκλογικούς καταλόγους. Και εκείνοι, όμως, που κατάφεραν τελικά να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες και να εγγραφούν στους αναμορφωμένους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσουν από το εξωτερικό, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία ακόμη «έκπληξη»: Προ μερικών ημερών τα μέλη της ελληνικής παροικίας σε όλες τις πολιτείες εκτός της Βικτώριας και Νέας Νότιας Ουαλίας, που κατάφεραν να καταγραφούν επιτυχώς, έλαβαν, μέσω email, την κάτωθι ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών: «Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία αιτήσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και με την επιφύλαξη του οριστικού καθορισμού των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, ο οποίος θα γίνει προσεχώς με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.4648/2019, στην πόλη που έχετε αιτηθεί να ψηφίσετε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δεν προβλέπεται να συσταθεί εκλογικό τμήμα, λόγω περιορισμένου αριθμού αιτήσεων, ή άλλων ειδικών στη διπλωματική σας περιφέρεια συνθηκών. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/ekloges/aitiseis-eklogeon-eksoterikou/pinakas-antistoichisis-poleon ekloges μπορείτε να πληροφορηθείτε την πόλη στην οποία θα μπορείτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. Ωστόσο, αν προτιμάτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα στην Ελλάδα, μπορείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας https://apodimoi.gov.gr αίτηση αναστολής ή διαγραφής της εγγραφής σας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 101 του ν.5003/2022 «Αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών». Τούτου δοθέντος, Έλληνες πολίτες με δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό, που καταγράφτηκαν επιτυχώς στο σύστημα και τυγχάνει να κατοικούν στο Πέρθ, στο Ντάργουϊν, ή στην Αδελαϊδα καλούνται να ψηφίσουν στη Μελβούνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (σημειωτέον ότι η Μελβούρνη απέχει 3.420 χλμ. από το Περθ και 3.775 km χλμ. από το Ντάργουϊν). Αντίστοιχα, πολίτες του Μπρίσμπεϊν καλούνται να ψηφίσουν στο Σίδνεϊ. Και αυτό, μολονότι σε όλες τις πιο πάνω πολιτείες λειτουργούν Προξενεία της Ελλάδας με επαρκείς προξενικούς υπαλλήλους. hacci.com.au 5 Με βάση τα ανωτέρω, Έλληνες πολίτες στερούνται ουσιαστικά του δικαιώματος ψήφου, λόγω τεχνικών θεμάτων του συστήματος που υιοθετήθηκε ή καλούνται να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

1. Nα συσταθεί ένα (1) τουλάχιστον εκλογικό κατάστημα ανά Πολιτεία στην Αυστραλία, ακόμη και με περιορισμένο ωράριο ψηφοφορίας, ιδιαίτερα εκεί όπου λειτουργούν Προξενεία της Ελλάδας, διασφαλίζοντας ότι το προσωπικό λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη, όπου χρειάζεται.

2. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η σύσταση ενός (1) εκλογικού καταστήματος ανά Πολιτεία, να συσταθούν εκλογικά καταστήματα σε τέτοιες αποστάσεις, ώστε το πλησιέστερο κατάστημα να μην απέχει πέραν των 300 χλμ. από την κατοικία που έχει δηλωθεί από τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, άλλως να καλυφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση το κόστος μετακίνησης και διαμονής για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

3. Την επανεξέταση του εκλογικού νόμου για τους κατοίκους του εξωτερικού από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, κατόπιν διαλόγου και συνεργασίας με τα Προξενεία, τις Ελληνικές Κοινότητες και τα Επιμελητήρια του εξωτερικού.


Με εκτίμηση,

Το Ιδρυτικό Συμβούλιο της Εθνικής Ομοσπονδίας HACCI της Αυστραλίας, αποτελούμενο απο τους προέδρους των ομόσπονδων επιμελητηρίων.

* Elena A. Mamouni Limnios, PhD, MBA, MEng, MAICD – President, Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry (WA) Incorporated

*Fotini Kypraios, BA, LL.B, Grad Dip ACG, FGIA FCGI (CS CGP) – Chair, Hellenic Australian Chamber of Commerce and industry (VIC) Incorporated

*Angela Tomazos, GFIN, MAICD – Chair, Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry (NT) Incorporated

* Kosta Koutsonas, B.Eng (struc/civil), MBA, GAICD – Chair, Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry (SA) Incorporated»

Πηγή: Νέος Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.