Σελίδες

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

“Παγκόσμια ημέρα υγείας“

 “Παγκόσμια ημέρα υγείας“ - Υγεία για όλους!

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023 στοχεύει στις ανισότητες στον χώρο της Υγείας και προάγει το δικαίωμα στην καθολική υγειονομική κάλυψη

Στις 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) εστιάζουμε την προσοχή μας σε θέματα που αφορούν την υγεία και παρακινούμε δράσεις για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι  “Υγεία για όλους”, επικεντρώνεται στο δικαίωμα στην υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προωθεί την ανάγκη της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς τον κίνδυνο οικονομικής εξαθλίωσης. Επίσης το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι «75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας», καθώς στις 7 Απριλίου 2023 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπενθυμίζει σε όλους  τη σημασία της καθολικής υγειονομικής κάλυψης, καθώς το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν δαπάνες υγείας, οι οποίες τους οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση. Επιπλέον, οι σημαντικές ανισότητες που επηρεάζουν όσους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες απομακρύνουν την προοπτική της  καλής υγείας για πολλούς από τους συνανθρώπους μας.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Για να υπάρχει “Υγεία για Όλους”, χρειαζόμαστε:

– πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, ώστε να μπορούν όλοι να φροντίζουν την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους

– εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν ποιοτική φροντίδα με επίκεντρο τον άνθρωπο

– φορείς χάραξης πολιτικής που δεσμεύονται να επενδύσουν στην καθολική υγειονομική κάλυψη.

Και λίγα λόγια για τον Π.Ο.Υ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.

Η FairLife L.C.C., πάντα πιστή στο όραμα της για μια δίκαιη ζωή με ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων που βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας  που χρειάζονται, ενώνει τη φωνή της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στέλνει με τη σειρά της το μήνυμα “Υγεία για Όλους” .

“Το δικαίωμα στην υγεία το έχουμε όλοι. Η καλή υγεία μας εξασφαλίζει μια γεμάτη ζωή και η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όπου και όποτε τις χρειαζόμαστε, πρέπει και οφείλει να είναι αυτονόητη. Η επένδυση σε ισχυρό σύστημα υγείας και η καθολική υγειονομική κάλυψη σώζει ζωές. Είναι η στιγμή να ευαισθητοποιηθούμε, ως κοινωνία και να εργαστούμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Η “Υγεία για Όλους” είναι πιο επείγουσα από ποτέ!” Κορίνα Πατέλη-Bell,  Πρόεδρος FairLife L.C.C.

 

Πηγή: sansimera.gr/fairlife.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.