«Πνευματικό και πολιτισμικό forum της Ελλάδας» η ΔΕΒΘ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Με τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία της έπεσε την Κυριακή η αυλαία της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που προσέλκυσε περίπου 90.000 επισκέπτες μέσα σ' ένα τετραήμερο με πληθώρα παρουσιάσεων και συζητήσεων αλλά και σημαντικές εκδηλώσεις κι επαφές στο 1ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα, για το οποίο υπάρχει πρόθεση να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
«Η πάνδημη αγκαλιά που προσέφερε η πόλη με τη συμμετοχή της» και το διεθνές επαγγελματικό κομμάτι της 19ης ΔΕΒΘ είναι, άλλωστε, για τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκο Α. Κούκη δύο από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της. «Θέλουμε να καταστήσουμε την Έκθεση όχι μόνο ένα μεγάλο πωλητήριο της εκδοτικής παραγωγής, με πλούσιο παράλληλα πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά να της δώσουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις, όπως αυτή με το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα», σημείωσε, καλώντας τους εκδότες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τούς δίνεται αλλά και δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της ΔΕΒΘ.
Μεγάλο στοίχημα της φετινής διοργάνωσης ήταν η προσέλευση του κόσμου αφού η 18η ΔΕΒΘ έγινε εν μέσω πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2021, χωρίς να καταφέρει να προσελκύσει την επιθυμητή συμμετοχή λόγω της κατάστασης που επικρατούσε και των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κούκης, «δεν θέλαμε να ακυρώσουμε την Έκθεση γιατί αναφερόμαστε και στην πόλη».
«Πνευματικό και πολιτισμικό forum της Ελλάδας» η ΔΕΒΘ, «κλειδί» η καλή συνεργασία
Για τον πρόεδρο του ΕΙΠ, η ΔΕΒΘ αποτελεί το «πνευματικό και πολιτισμικό forum της Ελλάδας», μια εκτίμηση που απέδωσε στο «τεράστιο πνευματικό δυναμικό που υπάρχει στην πατρίδα μας», όπως αυτό αποτυπώθηκε στη φετινή διοργάνωση και είχε και ο ίδιος την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν παρακολουθώντας πολλές από τις συζητήσεις.Ο κ. Κούκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την επιτυχία μιας διοργάνωσης η συνεργασία και το δέσιμο της ομάδας. «Η ομάδα μας πήγε καλά, ενώ φέραμε και νέα στελέχη που έπαιξαν κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», είπε και ευχαρίστησε τόσο τα στελέχη του Ιδρύματος, όπως τη συντονίστρια της διοργάνωσης Νόπη Χατζηγεωργίου, όσο και τους υποστηρικτές του όλου εγχειρήματος. «Παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι, τα πήγαμε πολύ καλά και είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τη διαχειριστική αρχή», πρόσθεσε.
Ψηφιακός μετασχηματισμός, ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και Λέσχες Ανάγνωσης
Ο κ. Κούκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, της βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων, η οποία καταγράφει την ελληνική εκδοτική παραγωγή και η αξιοποίηση της οποίας διατίθεται δωρεάν από το ΕΙΠ, επισημαίνοντας ότι ανακατασκευάζεται πλήρως, με μια χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Τελείωσε ο διαγωνισμός και υπάρχει ο ανάδοχος που θα δουλέψει πάνω σ’ αυτό, που είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει», επισήμανε.Μέσα από αυτή τη βάση δεδομένων, μάλιστα, θα δοθεί η δυνατότητα στις Λέσχες Ανάγνωσης που φέτος είχαν ξεχωριστή παρουσία στη ΔΕΒΘ με πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις, να δουλέψουν μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα μπορούν ν’ αναρτούν τις δραστηριότητές τους και να κάνουν ταυτόχρονα τη διασύνδεση που επιζητούν.
«Δίνω μεγάλη σημασία στις Λέσχες Ανάγνωσης. Ως φιλόλογος αγαπώ πολύ το διάβασμα και θεωρώ πως αν τα παιδιά δεν θέλουν να διαβάζουν ή αποκοπούν από την ανάγνωση, τότε υπάρχει πρόβλημα γενικά», σημείωσε ο κ. Κούκης, με την κ. Χατζηγεωργίου να επισημαίνει πως θα καθιερωθεί πλέον μια μεγάλη ετήσια συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ._
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.