Σελίδες

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Η Εφη Χαλάτση στον "Δορυφόρο" για τις Εθνικές Εκλογές

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου μιλήσαμε με την Έφη Χαλάτση, υποψήφια Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ( Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Ηρλακλειο, Κηφισιά, Λυκόβρυση/Πεύκη, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια /Νέα Χαλκηδόνα, Παπάγου/Χολαργού, Πεντέλη, Φιλοθέη/Ψυχικού, Χαλάνδρι)

Κα Χαλάτση μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να δώσει την λύση μπροστά στον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας της χώρας; Επίσης, πολλοί ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει να αντιμετωπίσει την επομένη των εκλογών (ακόμη και αν καθυστερήσει ως στις επαναληπτικές) ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Θα πρέπει να επιλέξει πλευρά. Και τότε θα έρθει αντιμέτωπο με τους δικούς του ψηφοφόρους, ανεξάρτητα με ποια πλευρά θα πάει. Σας φοβίζει το σενάριο αυτό;

ΑΠ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα, για να σας θυμίσω την ρήση του Μαρξ. Αλλά αυτό αφορά στους αντιπάλους μας, όχι στο ΠΑΣΟΚ. Την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο ένας θέλει να χρεώσει σε άλλους την δική του αποτυχία να πετύχει αυτοδυναμία και ψάχνει από τώρα εξιλαστήρια θύματα. Ας ψάξει αλλού: Στην αποτυχία του επιτελικού του κράτους. Στις πολιτικές του που οδήγησαν σε φτωχοποίηση σε κοινωνικές κατηγορίες που δεν παρηγορούνται με κουπόνια ούτε εκμαυλίζονται από παροχές πανικού, της τελευταίας στιγμής. Στην άλωση του κράτους που το μετέτρεψε σε λάφυρο, στην άδικη κατανομή σε ημετέρους, σε λίγους και ισχυρούς, του όποιου πλούτου παράγει η χώρα.

Ο δε κ. Τσίπρας, μετά την καταστροφική θητεία του με τους ακροδεξιούς ψεκασμένους του κ. Καμμένου, έφερε την απλή αναλογική. Ένα σύστημα που εμπεριέχει στο DNA του συνεργατική κουλτούρα, ωστόσο την παρακάμπτει, δηλώνοντας ότι θα κάνει κυβέρνηση μόνο αν είναι πρώτος και μόνο αν είναι πρωθυπουργός. Μοιάζει σαν να μην θέλει να κυβερνήσει, απλώς τον ενδιαφέρει να κρατήσει την καρέκλα του κόμματός του – άλλωστε το δήλωσε πρόσφατα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Τέτοια αλαζονεία, τέτοια οίηση, τέτοια αυτοαναφορικότητα!

Γι’ αυτό σας απαντώ, ότι το πρόβλημα την επομένη της 21ης Μαΐου θα το έχουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρα. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε λύσεις που θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Εμείς θα είμαστε στην όχθη των νικητών. Άλλοι θα ψάχνονται.

Μ έναν πρόχειρο υπολογισμό σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές θα χάσουν την έδρα τους τουλάχιστον 50 βουλευτές που θα εκλεγούν στις 21 Μαΐου. Πιστεύετε ότι οι βουλευτές αυτοί θα πιέσουν τα κόμματα να βρεθεί λύση στο σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές;

ΑΠ: Όπως σας είπα και πριν, το βράδυ των εκλογών το άγχος θα είναι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στο ΠΑΣΟΚ. Αν τα στελέχη των δύο κομμάτων αντιληφθούν τι διακυβεύεται την επόμενη ημέρα, τότε ίσως υπάρξει λύση. Οφείλω να επισημάνω, ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η βουλευτική καρέκλα κανενός, αλλά η πορεία της πατρίδας. Αντέχουμε άλλη μια τετραετία αυτοδύναμης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ή θέλουμε λύσεις συναινετικές, προοδευτικές, εφαρμόσιμες και κοστολογημένες; Θέλουμε μια ακόμη περιπέτεια με κυβέρνηση Τσίπρα; Ή μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση προς όφελος του πολίτη;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες και τα νουνεχή στελέχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ.

Τι σημαίνει ισχυρό ΠΑΣΟΚ με διψήφιο ποσοστό που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του Ανδρουλάκης και το συνδέει με τις διερευνητικές εντολές; Ένα διψήφιο ποσοστό ενισχύει τι ενισχύει ακριβώς σε μια προσπάθεια συνεργασίας;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, αψήφισε το κόστος. Προέταξε το εθνικό συμφέρον από το στενά κομματικό, έβαλε με θάρρος πλάτη στη χώρα και το πλήρωσε εκλογικά, την εποχή που όλοι διαγκωνίζονταν σε λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ υπόσχονταν Ζάππεια μέχρι που αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει. Και ο Αλέξης Τσίπρας να σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο μέχρι την κωλοτούμπα με το τρίτο και πιο επαχθές μνημόνιο.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ξεπροβάλλει ξανά στο ξέφωτο, φέρνοντας ελπίδα και προοπτική. Μάθαμε από τα λάθη μας, έχουμε πολύτιμη εμπειρία και κυρίως δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε κανέναν, όπως δεν το κάναμε ως τώρα. 

Ισχυρό διψήφιο ποσοστό, σημαίνει να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας, τουλάχιστον στο 50% της εκλογικής μας επιρροής σε σχέση με το 2019. Όσο πιο ισχυρό βγει από τις πρώτες κάλπες το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται η σκιά της ακυβερνησίας και οι περιπέτειες.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Θα πάμε σε εκλογές τον Ιούλιο;

ΑΠ: Θα μου επιτρέψετε να αποφύγω να κάνω εκτιμήσεις, γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στις ηγεσίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω όμως ότι αυτό θα το καθορίσει η κάλπη σε ένα βαθμό και σε ένα δεύτερο ο βαθμός υπευθυνότητας του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Αν επικρατήσει το στενό κομματικό συμφέρον και όχι το εθνικό, μπορεί και να στηθούν δεύτερες κάλπες. Θέλω να ελπίζω, πάντως, ότι στο τέλος θα κυριαρχήσει η λογική και το καλό του τόπου.

Γιατί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και όχι άλλο κόμμα ένας Έλληνας κάτοικος εξωτερικού; Επιπλέον, σχεδόν όλα τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή έχουν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας  Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Όμως με μια μια απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση θα εκλεγούν μόλις δύο απόδημοι συνολικά απ όλα τα κόμματα μόνο δυο απόδημοι. Τελικά, ο Νόμος για τους απόδημους ούτε τη συμμετοχή ούτε την ουσιαστική εκπροσώπηση εξασφάλισε; Γιατί;

Εμείς το ΠΑΣΟΚ έχουμε αποδείξει διαχρονικά – και στο μείζον θέμα των αποδήμων - ότι λειτουργούμε χωρίς μίζερες και μικροκομματικές λογικές. Από την αρχή κάναμε προτάσεις για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη δυνατότητα των ομογενών μας να συμμετέχουν με την ψήφο τους ενεργά στις εξελίξεις στον τόπο μας, στην επιλογή για την διακυβέρνηση του.

Από το 2019 προτείναμε την ενεργοποίηση του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα να προβλεφθεί με νόμο η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια. Θυμίζω ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, προστέθηκε στη σχετική συνταγματική ρύθμιση ότι η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν εμποδίζει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Ελλάδας εκλογέων με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο. Συμμετείχαμε ενεργά στην προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση με 200 θετικές ψήφους που απαιτούν οι συνταγματικές προβλέψεις. Είπαμε «ναι» σε κάθε μέτρο που εξασφαλίζει την ευρύτερη δεκτή συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στις Βουλευτικές εκλογές, προτείναμε να έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

Ωστόσο, οι σκοπιμότητες και οι αγκυλώσεις, ο μικροκομματικός φόβος των «συσχετισμών» από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, οδήγησαν σε ένα Σχέδιο Νόμου που από τη μια θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων και από την άλλη ούτε καν εξασφαλίζει την εκπροσώπηση τους στην Ελληνική Βουλή. Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τις συνέπειες, αλλά θέλοντας να γίνει ένα αρχικό, μικρό έστω βήμα, δεχθήκαμε να το ψηφίσουμε. Όμως, στην πράξη, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, οι περισσότεροι απόδημοι δεν ανταποκρίθηκαν, οι περιορισμοί δεν τους επιτρέπουν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από εβδομάδες και η διαδικασία οδηγείται σε φιάσκο. Αυτο αντιλήφθηκε κάποια στιγμή η Κυβέρνηση και άλλαξε στάση, υιοθετώντας ουσιαστικά τις προτάσεις μας.

Ψηφίσαμε και το επόμενο νομοσχέδιο, προκειμένου να γίνει ένα ακόμη θετικό βήμα για την συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Ωστόσο τα μικροκομματικά παιχνίδια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στέρησαν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Για να φτάσουμε στο σημείο να σκέφτονται πριν μερικούς μήνες νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Οι πολίτες της ομογένειας βλέπουν, κρίνουν και αποφασίζουν ποιοι παίζουν με το δικαίωμα ψήφου τους.

Πόσο ενοχλεί εσάς, ένα διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν βλέπετε τρεις πρώην Γραμματείς του να είναι υποψήφιοι σε άλλα κόμματα;

ΑΠ: Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται γι’ αυτές. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για όσους μείναμε στα δύσκολα. Που αγωνιστήκαμε με αξίες, ιδανικά, που λοιδορηθήκαμε, που αδικηθήκαμε, αλλά δεν το εγκαταλείψαμε. Τιμώ και σέβομαι όσους άντεξαν. Αλλά όσοι έφυγαν αναζητώντας ευκαιριακές καρέκλες εξουσίας, οποιουδήποτε χρώματος, πρόδωσαν τον εαυτό τους, όχι το ΠΑΣΟΚ.


Βιογραφικό: Η Ευθυμία (Έφη) Χαλάτση είναι στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. 

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με  Master στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς και Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Είναι μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής (2009- 2012, 2019 έως και σήμερα). 

Έχει δραστηριοποιηθεί ως μέλος της ΚΠΕ στην οποία εκλέγεται από το 2005 έως και σήμερα από τη θέση της γραμματέως των τομέων Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής και Ισότητας, καθώς και ως μέλος γραμματείας αρκετών  άλλων Τομέων Είναι ενεργό μέλος των συλλόγων Προστασίας Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου, του Κέντρου Έρευνας και ∆ράσης για την Ειρήνη (ΚΕ∆Ε), του Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ)  του Συλλόγου κατοίκων Πολυδρόσου για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό και του πολιτιστικού και επιστημονικού συλλόγου  ΑΡΓΩ.

Έχει γεννηθεί στην Καρδίτσα  είναι δημότης Χαλανδρίου, κατοικεί στο Πολύδροσο Αμαρουσίου και είναι μητέρα ενός αγοριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.