Σελίδες

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

O γερμανικός τύπος για τις εκλογές στην Τουρκία

Μια μέρα μετά την αργία (Αγίου Πνέυματος) υα γερμανικά ΜΜΕ είχαν αναφορά στα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών στην Τουρκία.

Spiegel: «Ο Scholz συγχαίρει τον Erdogan – και τον προσκαλεί στο Βερολίνο»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του περιοδικού, ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Hebestreit, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, δίδοντας έμφαση στους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, που μεταξύ άλλων είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Hebestreit, ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν να αναζωογονήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και να καταλήξουν έγκαιρα σε κοινές προτεραιότητες. Μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την πρόθεση να εργαστούν για μια θετική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Καγκελάριος Scholz προσκάλεσε μάλιστα, για αυτόν τον σκοπό, τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βερολίνο.

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) : «Nouripour: Η Τουρκία πρέπει να βάλει τέλος στο μπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Το τηλεγράφημα του DPA επισημαίνει δηλώσεις του συμπροέδρου του κόμματος των Πρασίνων, Omid Nouripour, στην ε/φ Rheinische Post, με τις οποίες κάλεσε την Τουρκία να άρει το βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα «έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές που έχει τόσο ανάγκη η χώρα». Ομοίως και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Bundestag, Michael Roth (SPD), προέτρεψε, μιλώντας στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), την Τουρκία να άρει το βέτο της πριν ακόμα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Bijan Djir-Sarai, σε σχετικές δηλώσεις του στο RND, ζήτησε τον τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η τουρκική κυβέρνηση απέχει έτη φωτός από την Ευρώπη», ενώ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την εκλογική συμπεριφορά ορισμένων Τούρκων στη Γερμανία, που εγείρει «πολλά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική ενσωμάτωσης».

Τέλος, σύμφωνα με το DPA, ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του CDU, Norbert Röttgen, εκτίμησε ότι «ολόκληρη η Τουρκία θα πληρώσει ακριβά τη χειραγωγημένη εκλογική νίκη του Erdogan με την αναπόφευκτη περαιτέρω οικονομική καθίζηση», που πιθανόν να παρασύρει τον Erdogan σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό και θα τον καταστήσει ακόμα πιο απρόβλεπτο για τη Δύση στην εξωτερική πολιτική.

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Υπεύθυνος του SPD για την εξωτερική πολιτική, Schmid: ‘Οι μισοί Τούρκοι είναι εναντίον του Erdogan’»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο RND και την Daniela Vates ο Nils Schmid, αρμόδιος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι συνιστά αξιοσημείωτη επιτυχία της αντιπολίτευσης το ότι ο Erdogan κέρδισε τις εκλογές με τόσο μικρή διαφορά, ενώ εκτιμά ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβάλει την πολιτική του, καθώς, δυστυχώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή του τρόπου σκέψης.

Ο Nils Schmid τονίζει ότι αν ο Erdogan συνεχίσει την ίδια πολιτική, δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστεί η στενή εταιρική σχέση με την Τουρκία. «Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί του, μεταξύ άλλων για τη Συρία και τη μετανάστευση. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα να υπάρξουν εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SPD, ο οποίος τάχθηκε κατά της διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, διότι θα συνιστούσε χτύπημα για την αντιπολίτευση της Τουρκίας και για όλους όσοι ελπίζουν ότι κάποτε θα μπορέσουν να ζήσουν και πάλι σε μια δημοκρατική Τουρκία.

Tagesspiegel: «Θρίαμβος του Erdogan: Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία»

Ο αναπληρωτής επικεφαλής θεμάτων διεθνούς πολιτικής της εφημερίδας, Christian Böhme, σχολιάζει στο άρθρο του ότι επίκεινται δύσκολα χρόνια τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με την αυταρχική και εθνικιστική πολιτική του Erdogan και επισημαίνει ότι δεν θα βοηθούσε η πλήρης απομόνωση της Τουρκίας, λόγω της σημασίας της για το ΝΑΤΟ και ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Ούτε όμως μπορεί η Δύση να είναι υποχωρητική, υποστηρίζει ο συντάκτης, αντιθέτως πρέπει να υπενθυμίσει στην Τουρκία τόσο τις υποχρεώσεις της ως μέλους του ΝΑΤΟ -ώστε να άρει το βέτο της κατά της ένταξης της Σουηδίας- όσο και την υποχρέωση τήρησης της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Ο Christian Böhme καταλήγει στο σχόλιό του με την εκτίμηση ότι η Δύση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος και να λάβει τα μέτρα της.

Tagesspiegel: «Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία: ζουν δημοκρατικά, ψηφίζουν αυταρχικά»

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, εξηγεί στο άρθρο του την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία, που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ του Erdogan και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το ενδιαφέρον είναι πως αυτοί οι ψηφοφόροι, που με την ψήφο τους στις τουρκικές εκλογές εκφράζουν την προτίμησή τους για τον συντηρητισμό, στη Γερμανία ως επί το πλείστον υποστηρίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πρασίνους, κάτι που, κατά τον Dündar, αποδεικνύει πως οι προτιμήσεις τους καθορίζονται περισσότερο από τα συμφέροντά τους και όχι από την ιδεολογία τους. Αν τα πράγματα άλλαζαν στην Τουρκία, πολλοί από αυτούς θα άλλαζαν και την εκλογική τους συμπεριφορά, όπως παρατηρεί. Τέλος, επισημαίνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ενταθεί το brain drain στην Τουρκία, γεγονός που συνηγορεί στο ότι στο μέλλον θα μεταβληθεί το προφίλ των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, διότι πολλοί από όσους έρχονται στη χώρα δεν είναι υποστηρικτές του Erdogan αλλά αντιφρονούντες.

Süddeutsche Zeitung: «Μέχρι τον τάφο»

Το σχόλιο του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Raphael Geiger, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία μετά τις εκλογές παραμένει όπως πριν, μια χώρα που αναβάλλει τη διαχείριση ανεπίλυτων θεμάτων, όπως είναι το Κουρδικό, ενώ τονίζει την αντίφαση των τουρκικών εκλογών, που ανέδειξαν μεν τον Erdogan νικητή, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πιο αδύναμος από ποτέ. Η εκλογική του νίκη δεν αποτελεί θρίαμβο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, που προσθέτει ότι ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα όλοι αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος του τελειώνει. Ωστόσο η παρ’ ολίγον ήττα του θα τον κάνει ακόμα πιο αυταρχικό στο εσωτερικό και ακόμα πιο επιθετικό στην εξωτερική πολιτική, σχολιάζει ο R. Geiger.

Handelsblatt: « ‘Η Δύση χρειάζεται τον Erdogan και την Τουρκία’»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ozan Demircan ο επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Άγκυρα, Walter Glos, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πόσο διχασμένη είναι η Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά την επιθετική εξωτερική πολιτική του Erdogan, ο ίδιος δεν αναμένει ότι θα υποχωρήσει.

Ο αυστηρός τουρκικός αντιτρομοκρατικός νόμος θα συνεχίσει να στέκεται εμπόδιο σε μια επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε., όπως εκτιμά, ενώ δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει άμεσα φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.

Ο Walter Glos τονίζει ότι το «σπαγγάτο» του Τούρκου Προέδρου στην εξωτερική πολιτική, που συνίσταται σε αντιπαράθεση από τη μία και συνεργασία με τη Δύση από την άλλη, θα συνεχιστεί, και μάλιστα παρατηρεί ότι με τον ορισμό των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας ο Τούρκος Πρόεδρος θα στείλει ένα μήνυμα στη Δύση για το αν επιθυμεί περισσότερο την αντιπαράθεση ή τη συνεργασία.

Handelsblatt: «Καταστροφική ασαφής πολιτική»

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Ozan Demircan, στο σχόλιό του κατηγορεί τη Δύση για μια ασαφή πολιτική έναντι του Erdogan, η οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, καθώς το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεργάζονται με τον Erdogan ή όχι. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Demircan, έχει παραμελήσει το τελευταίο διάστημα την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και μάλιστα, αν ληφθούν υπόψη οι 7.000 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, οι πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία και οι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες στην Τουρκία, μια τέτοια ακαθόριστη πολιτική έναντι της Τουρκίας είναι καταστροφική.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης, της Τελωνειακής Ένωσης και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις για τη χώρα, την τήρηση των οποίων πρέπει να απαιτεί η Ε.Ε. και όχι μόνο να εστιάζει στη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Η Ε.Ε. πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί ο φόβος της για τους μετανάστες την έχουν καταστήσει τόσο εξαρτημένη από τον Erdogan, σημειώνει ο δημοσιογράφος, που υπογραμμίζει ότι πρέπει η Ε.Ε. να αποφασίσει είτε να τερματίσει την ενταξιακή διαδικασία είτε να δώσει στη χώρα συγκεκριμένες προοπτικές ένταξης. Αν η Δύση συνεχίσει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ κριτικής προς την Τουρκία και συνεργασίας μαζί της, θα συνεχίσει να δίνει στην Τουρκία το ελεύθερο να ενεργεί σε γεωπολιτικό επίπεδο όπως επιθυμεί και τελικά ο μόνος που θα ωφεληθεί θα είναι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.