Σελίδες

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

13 λόγοι να εντάξετε την εθελοντική αιμοδοσία στη ζωή σας

Η αιμοδοσία στην Ελλάδα και στην Γερμανία. 13 λόγοι να εντάξετε την εθελοντική αιμοδοσία στη ζωή σας

Ελλάδα: Η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη στη χώρα μας αφού το αυξημένο ποσοστό τροχαίων, καθώς και η μεσογειακή αναιμία μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης.

Γερμανία

Πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη δώσει αίμα; Το 47% των ανθρώπων στη Γερμανία έχουν δώσει αίμα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι άνδρες έχουν το προβάδισμα όσον αφορά την αιμοδοσία: το 52 τοις εκατό των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ήδη δώσει αίμα τουλάχιστον μία φορά. Μεταξύ των γυναικών, το ποσοστό είναι 43 τοις εκατό.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το 2021 συγκεντρώθηκαν περίπου 6,5 εκατομμύρια αιμοδοσίες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, εκ των οποίων περίπου 3,7 εκατομμύρια ήταν δωρεές ολικού αίματος. Αντίθετα, ο αριθμός των αιμοδοσιών με απόφαση, δηλαδή η δωρεά μεμονωμένων συστατικών του αίματος, έχει αυξηθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια.

13 λόγοι να εντάξετε την εθελοντική αιμοδοσία στη ζωή σας

1. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολύ πιο πολύτιμη από την αιμοδοσία αντικατάστασης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%.

2. Καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων

Το σύστημα αιμοδοσίας που βασίζεται σε εθελοντές αιμοδότες συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερου  προγραμματισμού των εγχειρήσεων και θεραπειών στα νοσοκομεία, με όφελος, τόσο την εξοικονόμηση πόρων και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων όσο και την αποτελεσματική ίαση των ασθενών.

3. Το κράτος εξοικονομεί χρήματα

Το 2015 η εισαγωγή αίματος από την Ελβετία στοίχισε στο ελληνικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του συστήματος υγείας.

4. Με μία αιμοδοσία σώζετε μέχρι 3 ζωές ενηλίκων ή μέχρι 6 ζωές παιδιών

Όταν γίνεστε αιμοδότης, αλλάζετε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τις ζωές μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών.

5. Η αιμοδοσία ισορροπεί τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα

Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα από την έλλειψή του και αυτό είναι πολύ πιο σύνηθες, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό. Η αιμοδοσία βοηθά στην απελευθέρωση του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα.

6. Σας προστατεύει από την καρδιακή προσβολή

Οι αιμοδότες έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Οι ερευνητές εξήγησαν: Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.

7. Η αιμοδοσία βοηθά στη συνολική υγεία του αίματος

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο American Journal of Public Health, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του σιδήρου στο αίμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών και  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του σιδήρου μπορεί να είναι μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις στατίνες, και σύμφωνα με την λογική, αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία σας, η οποία μειώνει τον σίδηρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πάρα πολύ.

8. Έχετε καλύτερη κλινική εικόνα της υγείας σας

Όταν κάνετε τακτικά δωρεά αίματος, τότε αυτό υπόκειται σε αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους με αποτέλεσμα να έχετε μια καλή εικόνα της υγείας σας

9. Οι εθελοντές αιμοδότες έχουν υψηλότερη προτεραιότητα στη λήψη αίματος

Οι εθελοντές αιμοδότες δικαιούνται αίμα σε περίπτωση ανάγκης και τους διατίθεται πιο άμεσα.

10. Η αιμοδοσία μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι τακτικοί αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο διότι μειώνεται η πηκτικότητα του αίματός τους.

11.  Προστατεύει από τις θρομβώσεις

Όπως είπαμε πριν, η αιμοδοσία βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος και μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.

12. Η αιμοδοσία προστατεύει συνολικά την υγεία σας

Ο Phillip DeChristopher, MD, Ph.D., διευθυντής της τράπεζας αίματος του  Loyola University Chicago Stritch School of Medicine

“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αιμοδότες δεν φαίνεται να είναι στο νοσοκομείο τόσο συχνά και αν είναι, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής … Και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους.”

13. Και τέλος, ρόδα είναι και γυρίζει…

Αλλες πληροφορίες για την αιμοδοσία

Ποιος μπορεί να γίνει αιμοδότης

Όλοι όσοι είναι μεταξύ 18 – 62 ετών και άνω των 50 κιλών μπορούν να δώσουν αίμα μέχρι και 4 φορές το χρόνο.

Ποιος δεν μπορεί να γίνει αιμοδότης

Αίμα δεν μπορούν να δώσουν όσοι έχουν ομοφυλοφυλικές σχέσεις, όσοι έχουν κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών και όλοι όσοι αποτελούν ομάδες υψηλού ρίσκου έκθεσης στο AIDS. Επίσης, δεν μπορούν να δώσουν αίμα όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, έχουν κάνει τατουάζ ή piercing το τελευταίο δίμηνο, όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε “εξωτικούς προορισμούς” και όσα άτομα έζησαν στη Αγγλία από το 1980 έως και το 1996 για διάστημα άνω των 6 μηνών

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/, statista, 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.