Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Θέατρο της Κασσώπης: Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό μετά από 21 αιώνες

Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό μετά από 21 αιώνες

To Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης θα ανοίξει τις πύλες του πρώτη φορά μετά από 21 αιώνες και θα φιλοξενήσει την θεατρική παράσταση “Το χάσμα της Κασσώπης” του Frédéric Lenormand.

Στην παράσταση θα εμφανιστούν ηθοποιοί του Θεατρικού Εργαστηρίου Πρέβεζας και ένας μουσικός κρουστών.

Το έργο συγγράφηκε από τον Frédéric Lenormand, επισκέπτη της Κασσώπης τη δεκαετία του 1990, εκδόθηκε ιδιωτικά στη Γαλλία και ανασύρθηκε από τη λήθη από τους Παναγιώτη Κλήμη και Νίκο Δ. Καράμπελα, ενώ μεταφράστηκε από την συνεργάτιδα του Διαζώματος Κάρολ Μόλτερ.

Την σπουδαία αυτή εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την αναστήλωση σε μεγάλο βαθμό των πρώτων πέντε κερκίδων του θεάτρου διοργανώνουν το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, το Σωματείο “Διάζωμα”,η Π.Ε Πρέβεζας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 60 λεπτά, θα γίνει πριν τη δύση του ήλιου, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Θέατρο. Πού, πώς, πότε

Σε υψόμετρο 550-650 περίπου μέτρων, σε ένα οροπέδιο ανάμεσα σε κατάφυτες πλαγιές, ανέβηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Κασσωπαίοι για να οικοδομήσουν την πρωτεύουσά τους. Οι λόγοι που τους οδήγησαν εδώ δεν ήταν η δροσιά, μόνο, ούτε η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Ήταν κυρίως η φυσικά οχυρή θέση που τους πρόσφερε ασφάλεια και έλεγχο του χερσαίου δρόμου βορρά-νότου κι εκείνου που ένωνε την ενδοχώρα με τα παράλια.

Την πρωτεύουσά τους, οι Κασσωπαίοι, την ήθελαν προηγμένη, από κάθε άποψη, για να εξασφαλίζουν όχι μόνο το ζην αλλά το ευ ζην. Γεωμετρική τάξη χαρακτήριζε τα οικοδομικά τετράγωνα των κατοικιών τους. Σε περίοπτη θέση τοποθέτησαν την αγορά τους, με όλα της τα δημόσια κτίρια. Στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. έφτιαξαν και ένα μεγάλο Θέατρο, για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις αλλά και για να συζητούν ζητήματα πολιτικά.

Το Θέατρο της Κασσώπης χτίστηκε στις υπώρειες του ψηλότερου λόφου της πόλης, κάτω από τη ΒΔ ακρόπολη. Η επιλογή του προσανατολισμού δεν ήταν τυχαία. Οι θεατές θα απολάμβαναν εκτός από τα δημιουργήματα των ποιητών και πανοραμική θέα, προς τον Αμβρακικό Κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος, το νησί της Λευκάδας.

Ακολουθώντας τις επιταγές της ιστορίας, το Θέατρο εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μαζί με όλη την πόλη, όταν οι κάτοικοί της εξαναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη. Στους επόμενους αιώνες την Κασσώπη, ερειπωμένη πια, την επισκέπτονταν μόνο φιλοπερίεργοι περιηγητές. Το Θέατρό της, ολοένα και πιο ταλαιπωρημένο, σχεδόν δεν ξεχώριζε από το χώμα. Οι αρχές του 21ου αιώνα, όμως, εγκαινίασαν μία νέα εποχή για το μνημείο. Τα έργα ανάδειξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα αποκαταστήσουν αφενός την όψη του και αφετέρου θα πλουτίσουν τις γνώσεις μας για την ιστορία του και την αρχιτεκτονική του. Το μέλλον για το Θέατρο της Κασσώπης προβλέπεται φωτεινό.

πηγη: ancienttheatersofepirus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.