Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Πόσα λεπτά «επιτρέπεται» να μασάμε τσίχλες;

Μια συνήθεια που θεωρείται αθώα, οπως το μάσημα τσίχλας, μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών που μας δίνουν τον ιδανικό χρόνο για το μάσημα τσίχλας προκειμένου να διαφυλαχθεί η στοματική υγιεινή

Όταν μασάμε μια τσίχλα, σίγουρα το κάνουμε για αρκετή ώρα, πιθανόν έως ότου χάσει την έντονη γεύση της. Κάποιοι μάλιστα ενδεχομένως να φάνε και δυο τσίχλες μαζί, για να διατηρείται η γεύση αναλλοίωτη για περισσότερη ώρα. Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι από το πολύωρο μασούλημα της τσίχλας;

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε το χρονικό περιθώριο που θεωρείται ασφαλές για να κρατήσουμε μια τσίχλα στο στόμα μας, χωρίς… παρενέργειες. Σύμφωνα λοιπόν με τον έμπειρο ορθοδοντικό δρ Khaled Kasem, με έδρα τη Βαρκελώνη, δε θα πρέπει να μασάμε τσίχλα περισσότερο από 15 λεπτά, καθώς το μακρόχρονο μάσημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερηδόνα και ορισμένες παθήσεις της γνάθου.

Όπως επισημαίνει, εάν εξακολουθήσουμε να μασάμε την τσίχλα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα για μερικές ώρες, το σμάλτο θα ξεκινήσει να φθείρεται, ένα φαινόμενο που ονομάζεται απομεταλλοποίηση. Χωρίς σμάλτο, τα δόντια είναι ευάλωτα σε κοιλότητες και τερηδόνα.

Παρόλα αυτά, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και κοιλοτήτων. Αυτό συμβαίνει διότι η τσίχλα παράγει σάλιο, το οποίο καθαρίζει τα υπολειπόμενα κομμάτια τροφής και εξαλείφει τα οξέα που προκαλούν τα βακτήρια στο στόμα. Στην πραγματικότητα, με το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε να ελαττωθεί η οξύτητα και άρα η εκδήλωση της τερηδόνας.

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, που συνιστά και ο δρ. Khaled Kasem, περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη, η οποία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Natural Science, Biology and Medicine εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Όσον αφορά τη γνάθο, το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε να επιδεινώσει τις καταστάσεις που επηρεάζουν τις κροταφογναθικές αρθρώσεις τις δύο αρθρώσεις που συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο.

Οι αρθρώσεις αυτές ελέγχουν τη μάσηση, την ομιλία, το χασμουρητό και την κατάποση. «Αν και το μάσημα της τσίχλας δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις κροταφογναθικές αρθρώσεις, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς με τραυματισμούς στη γνάθο» επισημαίνει ο δρ. Khaled Kasem.

Μια μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Craniofacial Surgery υπέδειξε ότι το μάσημα τσίχλας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα διαταραχών των κροταφογναθικών αρθρώσεων.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση στο CNS & Neurological Disorders υποστήριξε ότι το τακτικό μάσημα τσίχλας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτούς.

Tέλος, το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε να επιδεινώσει άλλες οστικές και μυϊκές παθήσεις.

Τι γίνεται, εάν καταπιούμε την τσίχλα; 

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάποση τσίχλας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό και διάρροια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στομάχι δεν μπορεί να διασπάσει τη βάση της τσίχλας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ώρα για την πέψη της. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει απόφραξη στο έντερο.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.