Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Η Γερμανία ξέμεινε από σπίτια και εργατικά χέρια

Ο Όλαφ Σολτς ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα της Γερμανίας με την ανέγερση 400.000 κατοικιών κάθε χρόνο. Έως τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς. Και η αποτυχία αυτή βαραίνει στους Γερμανούς που παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό και τα ενοίκια, που καλπάζουν.

Μόλις 295.300 κατοικίες χτίστηκαν στη Γερμανία το 2022, με τον αριθμό να υπολείπεται αρκετά του στόχου. Οι ρυθμοί στην οικοδομική δραστηριότητα δεν έχουν ανέβει ούτε το 2023. Και το χειρότερο είναι πως η Γερμανική Ομοσπονδία Ιδιοκτητών υπολογίζει ότι η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με έλλειψη 700.000 κατοικιών ήδη. «Οι προοπτικές για τη διετία 2024-25 είναι πραγματικά καταστροφικές» τονίζει ο Ντιρκ Σαλέβσκι, επικεφαλής της BSW (γερμανικής ένωσης ανεξάρτητων εταιρειών κατασκευής στέγης).

«Βλέπουμε τεράστια πτώση στη διάθεση των εταιρειών real estate για νέες ανεγέρσεις. Ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με μία τέλεια καταιγίδα, καθώς τα επιτόκια και οι τιμές ενέργειας είναι στα ύψη, ενώ τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσία έρχονται να ωθήσουν ακόμη ψηλότερα το κόστος των οικοδομικών υλικών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η έντονη έλλειψη εργατών» εξηγεί. Με την οικοδομική δραστηριότητα να παγώνει, το έλλειμμα μεγαλώνει.

Οι «πράσινοι» κανόνες ανεβάζουν το κόστος

Η εταιρεία ερευνών Empirica Regio έχει προσδιορίσει έλλειμμα προσφοράς 23.177 κατοικίων στο Βερολίνο, 13.632 στο Αμβούργο και 10.577 στο Μόναχο. Και στις τρεις πόλεις έχουμε εκρηκτικές ανατιμήσεις στα ενοίκια.

Πολλοί εργολάβοι επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι θέτει ολοένα και πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες στους κατασκευαστές. Και ενώ οι «πράσινοι» κανόνες πληθαίνουν (και ανεβάζουν το κόστος), έχει αποσυρθεί από πέρυσι η στοχευμένη στήριξη για κτίρια υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας.

Γιατί τα μέτρα στήριξης δεν αποδίδουν

Η κυβέρνηση απαντά ότι λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει τον κλάδο. Προώθησε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων 2 δισ. ευρώ για «φιλική στο κλίμα» κατασκευαστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων φθηνών δανείων ύψους 350 εκατ. ευρώ ετησίως προς οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, που θέλουν να αγοράσουν σπίτι. Παράλληλα προσφέρει οικονομική στήριξη συνολικού ύψους 14,5 δισ. ευρώ για κοινωνικές κατοικίες που θα ανεγερθούν έως το 2026.

Αλλά οι ειδικοί λένε στους Financial Times πως οι επιδοτήσεις και ειδικά τα φθηνά δάνεια, δεν θα έχουν παρά ελάχιστο αντίκτυπο. Πληροίς κανείς τα κριτήρια χορήγησης τέτοιων δανείων μόνο εάν η κατοικία ανταποκρίνεται στα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ενεργειακής αποδοτικότητας. Και αυτά τα σπίτια είναι τουλάχιστον 20% πιο ακριβά, όπως εξηγούν. Καθίστανται έτσι απαγορευτικά, με αποτέλεσμα η απήχηση του προγράμματος να είναι απογοητευτική.

Πηγή: ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.