Σελίδες

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Oι αριθμοί που καταδεικνύουν το απαισιόδοξο κλίμα στη γερμανική οικονομία

Η τάση αποβιομηχάνισης που καταγράφεται στη Γερμανία όπως καταγράφεται σε πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young (EY) έδειξε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σταματούν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους στη Γερμανία, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 1.200 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και 100 από τη Γερμανία. Ενώ παγκοσμίως το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις σταματούν τις επενδύσεις, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 53%, όταν μάλιστα τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό στη Γερμανία κυμαινόταν στο 29%. Έκτοτε όμως το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα έχει επιδεινωθεί, σημειώνει ο συντάκτης, που προσθέτει ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα της EY, οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, όλο και πιο συχνά τις μεταφέρουν στο εξωτερικό: στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 39% και είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο παγκοσμίως, που είναι 30%.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η τάση αυτή οφείλεται στο κόστος παραγωγής, που συνδέεται και με το υψηλό κόστος της ενέργειας, στον μη ικανοποιητικό αριθμό παραγγελιών και στο επιδεινούμενο καταναλωτικό κλίμα. Ο οικονομολόγος της Τράπεζας ΙΚΒ (Deutsche Industriebank), Klaus Bauknecht, εξηγεί ότι σε σχέση με πέρυσι, φέτος μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία, ο τομέας της κατασκευής μηχανημάτων, ο τομέας παραγωγής τροφίμων και η βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών πέτυχαν ανάπτυξη, την ώρα που όλοι οι άλλοι κλάδοι κατέγραψαν συρρίκνωση.

Τόσο ο Bauknecht όσο και ο Constantin M. Gall από την Ernst & Young απευθύνουν έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Γερμανία απουσιάζει μια «πειστική βιομηχανική πολιτική», που θα μπορεί να καταστήσει και πάλι ανταγωνιστικό το κόστος παραγωγής και θα προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστικό διεθνώς το ενεργειακό κόστος στη Γερμανία και να μειωθούν τα διοικητικά και κανονιστικά εμπόδια, ενώ από την πλευρά του ο οικονομολόγος Bauknecht παρατηρεί ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας θέτει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, οι οποίοι απαιτούν ανακατεύθυνση του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται επιφυλακτικότητα στις επενδύσεις. Ο Gall δίνει έμφαση στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για την επίτευξη προόδου στον αυτοματισμό, όπως επίσης στην έρευνα και την ψηφιοποίηση, για αυτό και συνιστά στις επιχειρήσεις να μην υποτιμούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. 

DIE WELT / Frank Stocker 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.