Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την εκλογή Κασσελάκη

Η εκλογή του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης. Παρατίθενται κάτωθι ενδεικτικά δημοσιεύματα:

RND

Τίτλος: «Αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Αντιπρόταση στον Αλέξη Τσίπρα: Ένας εκατομμυριούχος από το Μαϊάμι οδηγεί την Ελληνική Αριστερά»

Υπότιτλος: «O επενδυτής και εφοπλιστής Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος Πρόεδρος της ελληνικού αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος στην ορθόδοξη Ελλάδα και δεν έχει καμία εμπειρία στην πολιτική-και θέλει να επαναφέρει την παράταξη στην εξουσία».

Στην ιστοσελίδα του RND (Ένωση Συντακτών Γερμανίας) δημοσιεύεται άρθρο του Gerd Höhler για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας ότι «ήρθε από το πουθενά», καθώς μέχρι τον Αύγουστο που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λίγοι τον γνώριζαν στην Ελλάδα και παρόλα αυτά κατάφερε να επικρατήσει της μέχρι πρότινος επικρατέστερης για το αξίωμα του Προέδρου της παράταξης και πρώην Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος παραθέτει το βιογραφικό του Στέφανου Κασσελάκη, εστιάζοντας στο ότι μιλά ανοιχτά για το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος και παρουσιάζει τον σύντροφό του, παρόλο που στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη μεγαλοαστική καταγωγή του, στις μέχρι πρότινος επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στη συμπάθεια και εκτίμηση που τρέφει ο νέος Πρόεδρος στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Höhler, ο Κασσελάκης προσέβλεπε αρχικά σε πολιτική πρόταση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα, συνεχίζει, θα πρέπει να αποκτήσει το κύρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να κάθεται ο ίδιος στα έδρανα της Βουλής, βέβαια όπως ο ίδιος προτάσσει, «έχει εργασιακή και κοινωνική εμπειρία».

Περαιτέρω, ο δημοσιογράφος αναρωτιέται εάν όντως ο Σ. Κασσελάκης θα καταφέρει, όπως ο ίδιος ευελπιστεί, να επαναφέρει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε μια κεντροαριστερή παράταξη βάσει του προτύπου των Αμερικανών Δημοκρατών, διότι όπως επισημαίνει, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές μαρξιστικές ρίζες. Τέλος, σύμφωνα με τον Höhler το μόνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το γεγονός ότι η παράταξη πρόκειται να υποστεί μεγάλες αλλαγές, με την εκλογή του να την οδηγήσει ενδεχομένως σε διάσπαση. 

Handelsblatt

Τίτλος: «Ο επενδυτής γίνεται φορέας ελπίδας»

Υπότιτλος: «Ο εκατομμυριούχος από το Μαϊάμι γίνεται Πρόεδρος του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Gerd Höhler αναφέρεται σε δημοσιευμένο άρθρο του, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Deutsche Welle

Τίτλος: «Πρώην τραπεζίτης επικεφαλής των Ελλήνων Αριστερών»

Υπότιτλος: «Μέχρι πριν λίγο καιρό κανείς δε γνώριζε τον Κασσελάκη στην Ελλάδα. Ως νέος Πρόεδρος της αριστερής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί, ο μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ διαβιών  επιχειρηματίας, να μεταρρυθμίσει την παράταξη και να την επαναφέρει στην εξουσία».

Η Κάκη Μπαλή στη γερμανική Deutsche Welle δημοσιεύει άρθρο για την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος άγνωστος στην Ελλάδα άντρας κατάφερε να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια τέσσερις ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην επικράτησή του, πρώτονν η διαδικασία εκλογής, η οποία προβλέπει ότι όλα τα εγγραφέντα μέλη της παράταξης νομιμοποιούνται να ψηφίσουν, δεύτερον η αίσθηση που επικράτησε στα μέλη του κόμματος ότι, ο πρώην Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, αν και φαινόταν ουδέτερος επί της ουσίας στήριζε τον Στέφανο Κασσελάκη, τρίτον το ότι ο νέος Πρόεδρος αντιπροσωπεύει το νέο, ενσαρκώνοντας την ελπίδα για νίκη στις επόμενες εκλογές ως επικεφαλής παράταξης που εκπροσωπεί το προοδευτικό κέντρο και τέταρτον, η προεκλογική εκστρατεία του Κασσελάκη, η οποία ήταν σύγχρονη και αποτελεσματική, κάνοντας χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, κατά την περίοδο προ της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, έχαιρε ιδιαίτερης προβολής από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ταυτόχρονα κατάφερε να σπάσει ένα ταμπού, δημοσιοποιώντας τη σχέση του με τον σύντροφό του, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και μεγάλο κομμάτι των ελληνικών ΜΜΕ είναι ομοφοβικό.

Τέλος, σημειώνεται το κατά την άποψη της ανταποκρίτριας δυσκολότερο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, το γεγονός ότι ναι μεν θα είναι Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο έως τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του 2027 δεν θα κατέχει κοινοβουλευτική έδρα.

Tagezeitung

Τίτλος: «Ο σύντροφος Κασσελάκης αναλαμβάνει»

Υπότιτλος: «Η ελληνική αντιπολιτευτική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ έχει νέο επικεφαλής: Τον Στέφανο Κασσελάκη. Το όραμά του είναι μία προοδευτική Ελλάδα».

Σε άρθρο του ο ανταποκριτής Ferry Batzoglou αναφέρεται στη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στα δύο στρατόπεδα που διαφαίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνοντας ότι, δε συνεχάρησαν τον νέο Πρόεδρο όλοι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, κάτι που σύμφωνα με τον Batzoglou, αποτελεί ένδειξη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

FAZ

Τίτλος: «Ο πρώην Τραπεζίτης της Goldman Sachs αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ»

Υπότιτλος: «Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να επικρατήσει στον αγώνα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Τον νεοεισερχόμενο στην  πολιτική μέχρι πρότινος δεν τον γνώριζαν στην Ελλάδα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.