Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

FAZ: «Η Αθήνα αποκτά νέο πρόσωπο»

 Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Αθήνα αποκτά νέο πρόσωπο»

 «Το μεγαλύτερο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αναδιαμόρφωση του αστικού ιστού πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ψηφιοποιημένο και θα σηματοδοτήσει την άνοδο της Ελλάδος. Ή μήπως θα γίνει ένα μικρό Dubai;».

Σε ανταπόκριση του Christian Schubert -στην έντυπη έκδοση της FAZ- από την Αθήνα, γίνεται εκτενής αναφορά στην αναδιαμόρφωση του Ελληνικού. Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, η έκταση του πάλαι ποτέ διεθνούς αερολιμένα  της Αθήνας, δεν θυμίζει πια με τίποτα το παρελθόν, καθώς πρόκειται να αναδιαμορφωθεί και να αποτελέσει το νέο πρότυπο αστικής ανάπλασης, χωρίς αυτοκίνητα, φιλικό προς το περιβάλλον και ψηφιοποιημένο.

Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή του πρώην διεθνούς αερολιμένα, με αναφορές στη μετέπειτα χρήση της έκτασης προς φιλοξενία ολυμπιακών ακινήτων, αλλά και στην ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο Schubert επίσης συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ‘Lamda Development’, Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος τονίζει ότι πρόκειται για «Σχέδιο το οποίο θα αλλάξει την εικόνα όλης της Ελλάδας» και αναφέρεται σε δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τα εγκαίνια του έργου, ότι η έναρξή του σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Αθήνα, την Αττική και όλη την Ελλάδα.

Περαιτέρω, ο ανταποκριτής εστιάζει στην ολοκλήρωση του έργου, στην οποία δίνεται χρονικός ορίζοντας είκοσι ετών, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ και επισημαίνει το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ‘Lamda Development’ το τέλος του έτους 2023 θα καθορίσει την πορεία του έργου, καθώς μία σωστή αρχή είναι αυτή που θα προσελκύσει επενδυτές, οι οποίοι ήδη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον.

Ωστόσο φιλοξενείται και η αντίθετη άποψη του Επίκουρου Καθηγητή Πολεοδομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Λουκά Τριάντη, σύμφωνα με τον οποίο το Ελληνικό δε συνάδει με την αρχιτεκτονική της Αθήνας και απευθύνεται σε άτομα με υψηλό εισόδημα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε μερικά χρόνια θα αποτελέσει  ένα νέο  έμβλημα για την Αθήνα, όπως ήταν κάποτε το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.