Σελίδες

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

RND: Μπορούν δύο εχθροί να γίνουν φίλοι;

 «Μπορούν δύο εχθροί να γίνουν φίλοι; - Η Ελλάδα και η Τουρκία προσπαθούν να προσεγγίσουν η μία την άλλη»

«Την Τετάρτη θα συναντηθούν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση αποτελεί βήμα προς την προσέγγιση των δύο γειτόνων που έχουν μεταξύ τους έχθρα. Οι δύο χώρες διαφωνούν για κυριαρχικά δικαιώματα και AOZ στο Αιγαίο. Όμως ο δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι δύσκολος».

Το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας δημοσιεύει άρθρο του Gerd Höhler, το οποίο αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Höhler αρχικά εστιάζει στις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, προσομοιάζοντάς τες με «ψυχρό πόλεμο». Μάλιστα επισημαίνει τα τεκταινόμενα του καλοκαιριού του 2020, όταν οι δύο πλευρές έφθασαν στο όριο πολεμικής σύρραξης, και της άνοιξης του 2022 όταν ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Κατά την παρούσα περίοδο όμως, όπως υπογραμμίζει ο ανταποκριτής, η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν η μία την άλλη σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Höhler, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πολλούς λόγους να προσεγγίζει την Αθήνα, καθώς σε αντίθεση με το παρελθόν που εκμεταλλευόταν την εχθρότητα προς την Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσει ψήφους από τους εθνικιστές, τώρα αναγνωρίζει ότι πρέπει να έρθει κοντά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη χώρα του. Συνεπώς, σημειώνει ο δημοσιογράφος, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος, ώστε η  Τουρκία να εισέλθει στην τελωνειακή Ένωση. Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρό λόμπι στο αμερικανικό Κογκρέσο και από τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου θα εξαρτηθεί η προμήθεια της χώρας του με πολεμικού αεροσκάφη τύπου F-16.

Περαιτέρω, ο δημοσιογράφος σχολιάζει το κατά πόσο υφίσταται πιθανότητα πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εστιάζοντας στο ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν τις ρίζες τους στα τελευταία 400 έτη, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για κυριαρχικά δικαιώματα και ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Ελλάδα προτείνει εδώ και πολύ καιρό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προς επίλυση των διαφορών, ωστόσο προηγουμένως θα πρέπει να δεσμευτούν και οι δύο πλευρές ότι θα αποδεχθούν την απόφαση του Δικαστηρίου. Η Τουρκία μέχρι σήμερα διστάζει, ωστόσο φαίνεται να ανοίγει χαραμάδα, αφού διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο οι δύο κυβερνήσεις να συμφωνήσουν το επόμενο έτος ως προς την εν λόγω προσφυγή. Επίσης, η διοργάνωση φέτος στη Θεσσαλονίκη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στο οποίο υπάρχει βούληση να συμμετάσχουν και Erdogan–Μητσοτάκης, αποδεικνύει την προσπάθεια προσέγγισης, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού και της Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας.   

Προκειμένου να καταδείξει το καλό κλίμα που διέπει τις σχέσεις των δύο πλευρών, ο δημοσιογράφος αναφέρεται στην απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας να θέσουν σε λειτουργία το «Κόκκινο Τηλέφωνο», προκειμένου να προλαμβάνουν την κλιμάκωση κρίσεων. Η εν λόγω πρωτοβουλία, όπως σημειώνεται, είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ, καθώς οι τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών αποτελούν πρόβλημα για τη συμμαχία.

Τέλος, υπογραμμίζεται το όφελος και για την ελληνική πλευρά, καθώς η Ελλάδα ξόδεψε μόνο το τελευταίο έτος το 3,7% του ΑΕΠ της για εξοπλιστικές δαπάνες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο ΝΑΤΟ. Βασική αιτία είναι η απειλή της Τουρκίας. Ωστόσο, συνεχίζει ο Höhler, οι συγκεκριμένες δαπάνες αποτέλεσαν τον βασικό λόγο της ελληνικής οικονομικής κρίσης του 2010. Ο κατευνασμός των συγκρούσεων με την Τουρκία δεν θα μπορούσε να αποσυμφορήσει μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα άνοιγε τον δρόμο και για νέες οικονομικές συνεργασίες.

Πηγή: rnd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.