Σελίδες

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Smartwatch: Μελέτη προειδοποιεί για βακτηριακό κίνδυνο

Smartwatch: Μελέτη προειδοποιεί για βακτηριακό κίνδυνο

Καουτσούκ, πλαστικό, ύφασμα και δέρμα: Το 95% των βραχιολιών smartwatch που κατασκευάζονται από αυτά τα υλικά είναι μολυσμένα με παθογόνα βακτήρια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πρόσφατης μελέτης. 

Για πολλούς ανθρώπους, αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας: βραχιόλια γυμναστικής και έξυπνα ρολόγια. Οι καθημερινοί μας σύντροφοι στον καρπό είναι πρακτικοί και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές και προλαμβάνουν ασθένειες. Όμως, αν τα χειριστούμε λανθασμένα, μπορούν επίσης να μας αρρωστήσουν.

Τα βραχιόλια καρπού είναι εστίες βακτηρίων

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Florida Atlantic University βρήκε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στο 95% των smartwatch wristbands που εξετάστηκαν. Έτσι, παρόλο που τα φοράμε καθημερινά κοντά στο σώμα μας, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού για τα smartwatches - τόσο φυσική όσο το βούρτσισμα των δοντιών μας.

Αυτό που λάμπει είναι  σ αυτήν την περίπτωση χρυσός 

Οι ερευνητές εξέτασαν βραχιόλια από διαφορετικά υλικά όπως δέρμα, καουτσούκ, πλαστικό και ύφασμα, καθώς και πολύτιμα μέταλλα για το είδος, τον αριθμό και την κατανομή των βακτηρίων σε αυτά. Το πλαστικό και το καουτσούκ σημείωσαν τη χειρότερη βαθμολογία, ενώ στο ασήμι και το χρυσό δεν βρέθηκαν σχεδόν καθόλου βακτήρια.

Ο Καθαρισμός του βραχιολιού αποφέρει οφέλη

"Ο αριθμός και το είδος των βακτηρίων που βρήκαμε στα βραχιόλια δείχνουν ότι αυτές οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά", λέει ο καθηγητής Nwadiuto Esiobu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Όσοι ιδρώνουν τακτικά και ασκούνται με το έξυπνο ρολόι θα πρέπει να το κάνουν αυτό πιο συχνά. Η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, επομένως το βακτηριακό φορτίο σε άνδρες και γυναίκες είναι το ίδιο.

Έκκληση προς τους νοσηλευτές και τους γιατρούς

Η μελέτη τονίζει: Τα βακτήρια που ανιχνεύθηκαν, όπως οι σταφυλόκοκκοι, το E. coli και η σαλμονέλα, αποτελούν κίνδυνο για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα σε ιατρικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ειδικότερα θα πρέπει επομένως να αποδίδουν μεγάλη σημασία στα καθαρά βραχιόλια.

Δύο λεπτά είναι συχνά αρκετά

Η μελέτη διαπίστωσε τα καλύτερα αποτελέσματα καθαρισμού με τα κλασικά απολυμαντικά ή με αλκοόλη 70 %, τα οποία απομάκρυναν το 99,99 % όλων των βακτηρίων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Οι σπιτικές "θεραπείες", όπως το μηλόξυδο, έχουν επίσης μια ορισμένη αποτελεσματικότητα όταν τα βραχιόλια αντιμετωπίζονται με αυτό για δύο λεπτά.

Πηγή: ΒR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.