Σελίδες

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Süddeutsche Zeitung: «Ρόλος κλειδί της Τουρκίας»

«Στα ελληνικά νησιά καταφτάνουν και πάλι σαφώς περισσότεροι μετανάστες με βάρκες. Ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης Gerald Knaus ζητά νέα συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Ωστόσο ο Πρόεδρος Erdogan χρειάζεται γρήγορες λύσεις»

Η ανάλυση του ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη Raphael Geiger και του πολιτικού συντάκτη Tobias Zick αναφέρεται αρχικά στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο και στην πίεση που ασκείται στην Αθήνα εντός της Ε.Ε. για απαντήσεις, ενώ και ο επικεφαλής της Frontex, Hans Leijtens, έχει ζητήσει τη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα, αλλά και τη διαλεύκανση των καταγγελιών σε βάρος των ελληνικών Αρχών περί pushbacks. Το άρθρο σημειώνει ότι είτε συνεπεία των προειδοποιήσεων είτε επειδή η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εντείνει τη βάναυση και αντίθετη με το νόμο συμπεριφορά της έναντι των αιτούντων διεθνή προστασία, φαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν ‘μαλακώσει’ την στάση τους, και μάλιστα η οργάνωση „Aegean Boat Report“ αναφέρει ότι «ξαφνικά έχουν σταματήσει» οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, αν και συνεχίζονται στα ανοιχτά, σε μικρότερο βέβαια βαθμό. Συγχρόνως, αυξάνεται ο αριθμός όσων φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία, αν και η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Στέλλα Νάνου, διευκρινίζει ότι η κατάσταση είναι ακόμη υπό έλεγχο. Παρόλα αυτά, στην Αθήνα και την Ευρώπη αυξάνεται η νευρικότητα, δεδομένου μάλιστα ότι πολλά κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα δεν διαθέτουν πλέον χωρητικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, Gerald Knaus, δίδει έμφαση στην αναγκαιότητα μιας νέας συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία, ειδικά σε μια περίοδο που καταβάλλεται προσπάθεια και από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά για αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις, όπως παρατηρεί η εφημερίδα. Ο Knaus υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει μια «ελκυστική προσφορά» στην Τουρκία, που θα περιλαμβάνει για παράδειγμα την υποδοχή ενός συγκεκριμένου αριθμού Σύρων προσφύγων από την Τουρκία ετησίως, τη δυνατότητα νόμιμης μετανάστευσης συγκεκριμένου αριθμού Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. για λόγους εργασίας, όπως και διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους πολίτες. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα υποχρεωνόταν να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που διέρχονται παράτυπα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα για μια δίκαιη διαδικασία ασύλου σε τουρκικό έδαφος.

Το άρθρο σημειώνει ότι η Τουρκία καθίσταται ολοένα και πιο αφιλόξενη για τους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος Erdogan επιδιώκει τον επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, ενώ είναι διαρκείς οι καταγγελίες ότι οι τουρκικές Αρχές δεν ανανεώνουν πια τις άδειες παραμονής. Σημειώνεται, δε, ότι την άνοιξη επίκεινται εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, και είναι σαφές ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα θα παίξει σημαντικό ρόλο: για τον Erdogan προτεραιότητα έχει οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, διαφορετικά δεν θα έχει αντίρρηση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Όπως και την περίοδο 2015-2016, αλλά και στις αρχές του 2020, έτσι και τώρα θα μπορούσε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, αφήνοντας τους μετανάστες να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα ελληνικά νησιά, έως ότου του απευθύνει μια πρόταση η Ευρώπη, παρατηρούν οι συντάκτες του άρθρου, που αναφέρονται τέλος στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστών που εισέρχονται στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.