Σελίδες

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ZEIT: «100.000 ευρώ για ένα παιδί» (Χανιά)

ZEIT – Τίτλος: «100.000 ευρώ για ένα παιδί»

«Πριν από τέσσερα χρόνια η ZEIT ONLINE αποκάλυψε ότι στην Κρήτη παρένθετες μητέρες γεννούν παιδιά και για ζευγάρια Γερμανών. Τώρα η κλινική έκλεισε. Τι μέλλει γενέσθαι με τις γυναίκες και τα μωρά;»

Το ολοσέλιδο ρεπορτάζ της Melanie Croye στην εβδομαδιαία έντυπη έκδοση της ε/φ Zeit αναφέρεται στην υπόθεση με την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά που έκλεισε μετά από έρευνα των Αρχών, καθώς οι υπεύθυνοι κατηγορούνται για εμπορία βρεφών και παράνομες υιοθεσίες. Το δημοσίευμα εστιάζει στις παρένθετες μητέρες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην κλινική, ιδίως γυναίκες από τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η κλινική χρέωνε τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια μέχρι και 100.000 ευρώ, επιτυγχάνοντας κέρδος έως και 70%, ενώ είχε δημιουργήσει δίκτυο ‘μεσαζόντων’ που ‘προμήθευαν’ την κλινική με γυναίκες, οι οποίες γίνονταν κατόπιν παρένθετες μητέρες.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενείται μαρτυρία γυναίκας από τη Γεωργία, η οποία περιγράφει συνοπτικά τις συνθήκες διαμονής της σε διαμέρισμα που διέθετε η κλινική για τις παρένθετες μητέρες και τους αυστηρούς κανόνες που επιβάλλονταν, αν και παραδέχεται ότι με τα χρήματα που εισέπραξε μπορούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Λόγος γίνεται για τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την κλινική αλλά και στις υποψίες ότι έγινε παράνομη χρήση του γενετικού υλικού των ζευγαριών που ήθελαν να τεκνοποιήσουν.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η ZEIT ONLINE είχε αποκαλύψει ήδη από το 2019 παρατυπίες στην κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, οπότε και η αρμόδια Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής πραγματοποίησε ελέγχους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις παρατυπίες και, ενώ επρόκειτο να ανασταλεί για ένα εξάμηνο η άδεια λειτουργίας στα τέλη του 2020, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΑΙΥΑ, Κατερίνα Φουντεδάκη, δηλώνει στην εφημερίδα ότι ο τότε Υπουργός Υγείας απομάκρυνε αιφνιδιαστικά όλα τα μέλη της Αρχής, αντικαθιστώντας τα με νέα, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος επικεφαλής ήταν θετικά διακείμενος προς την κλινική, με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθεί ποτέ η απόφαση αναστολής της άδειας λειτουργίας. Το άτομο αυτό μάλιστα βρέθηκε το ίδιο στο στόχαστρο των Αρχών και πλέον έχει απολυθεί.

Τέλος, η εφημερίδα επισημαίνει ότι πολλές από τις παρένθετες μητέρες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα και σχολιάζει ότι παραμένει ασαφές αν το σκάνδαλο θα επιφέρει αλλαγές στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, καθώς οι αρμόδιες Αρχές σιωπούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.