«Όποιος επενδύει τα χρήματά του σε ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί μήπως δεν τα ξαναδεί ποτέ. Η χώρα είναι και πάλι φερέγγυα – γιατί η οικονομία ανθεί».
Ο ανταποκριτής Gerd Höhler επανέρχεται στο ζήτημα της πρόσφατης επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον καναδέζικο οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar -που αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από ΒΒ σε ΒΒΒ- με άρθρο του στην ZEIT αναπαράγοντας κατά κύριο λόγο και παρελθούσα ανταπόκρισή του για λογαριασμό της εφ/δας HANDELSBLATT (βλ. επισκόπησή μας Α.Π. 962/10.9.23), και τονίζοντας τη σημασία της ανάκτησης, μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, του επενδυτικού καθεστώτος για την Ελλάδα, η οποία «έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έχει καταγράψει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας», παρόλο που αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα όπως το επίπεδο του εθνικού χρέους που παραμένει υψηλό και η οικονομική παραγωγή που εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν την κρίση.
Ο αρθρογράφος εξηγεί τις θετικές επιπτώσεις της αναβάθμισης για την οικονομία της χώρας, οδηγώντας σε καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης, περισσότερες επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, προσθέτοντας ότι και ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης χαρακτήρισε την αναβάθμιση ως σφραγίδα έγκρισης, με την οποία η χώρα αφήνει σταθερά πίσω τα χρόνια της κρίσης, προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, αλλά «πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να ανταποκριθούμε και να ξεπεράσουμε αυτές τις νέες προσδοκίες».
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η μείωση των εταιρικών φόρων από 29% σε 22%, προσέλκυσαν επενδυτές», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε ενότητα σχετικά με το ρόλο του τουρισμού και της αύξησης των επενδύσεων στην επιτευχθείσα ανάπτυξη. «Η πτώση του δείκτη χρέους είναι αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της δημοσιονομικής πειθαρχίας της συντηρητικής κυβέρνησης. Ξοδεύει λιγότερα χρήματα από όσα κερδίζει και επομένως μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα. Το πρώτο 8μηνο ο Υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης δημιούργησε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 5,5 δισ. ευρώ, αντί των αναμενόμενων 2,3 δισ. Τα φορολογικά έσοδα ήταν 1,2 δισ. ευρώ πάνω από το προβλεπόμενο, οι δαπάνες ήταν 2,3 δισ. κάτω από το προβλεπόμενο», σημειώνει στη συνέχεια ο ανταποκριτής -υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ζημιές δισεκατομμυρίων που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες»- υπενθυμίζοντας όμως και τις τεράστιες ζημιές που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν την χώρα και καταλήγοντας με την διαπίστωση ότι ο δρόμος για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική ομαλότητα είναι ακόμη μακρύς, καθώς μπορεί μεν να έχει ξεπεραστεί η οξεία οικονομική κρίση, όμως οι συνέπειές της θα είναι εμφανείς για πολύ καιρό ακόμη με τον δείκτη χρέους να παραμένει σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας να απέχουν πολύ από εκείνα της περιόδου πριν την κρίση και τους πραγματικούς μισθούς να έχουν φτάσει μόνο στο 71% του επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.