Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Süddeutsche Zeitung: «Σιωπηλή γη» (Θεσσαλία)

Στο οδοιπορικό του στη Θεσσαλία ο Tobias Zick περιγράφει, μέσα από τη μαρτυρία του γεωργού και κτηνοτρόφου Βασίλη Παλιούρα που ζει στο χωριό Μεγάλα Καλύβια, την καταστροφή που υπέστη η περιοχή από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel” τον περασμένο Σεπτέμβριο και εξηγεί ότι πριν τις καταστροφικές πλημμύρες ο τόπος αυτός ήταν εύφορος και έσφυζε από ζωή. 

Από τις αρχές Δεκέμβρη η οικογένεια του κτηνοτρόφου αναγκάστηκε να μεταφερθεί από το ξενοδοχείο που διέμενε στα Τρίκαλα, σε κοντέινερ, λόγω του ότι στα Τρίκαλα αναμένονται πολλοί τουρίστες για την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως αναφέρεται, ωστόσο το κλίμα των Χριστουγέννων έχει επηρεαστεί από την πρόσφατη καταστροφή, καθώς και από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, οπότε πολλοί ταξιδιώτες ματαίωσαν τα σχέδιά τους και η πόλη θα δεχτεί φέτος τους μισούς τουρίστες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 

Στη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, για δεκάδες χιλιόμετρα, φαίνονται εγκαταλελειμμένα χωριά και κτήματα, ενώ ακόμα και σε κέντρο υποδοχής μεταναστών έχουν πλέον βρει κατάλυμα κάτοικοι της περιοχής που έχασαν τις περιουσίες τους. Ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, δηλώνει στην εφημερίδα ότι υπάρχει ελπίδα για την περιοχή και εξηγεί πώς σκοπεύει να την αναπλάσει, ενώ τονίζει ότι ναι μεν δεν μπορούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον όλες τις ενδεχόμενες καταστροφές, ωστόσο αν είχε ληφθεί σειρά μέτρων, φέτος θα είχε προκληθεί μόνο το 30% των ζημιών που υπέστη τελικώς η Θεσσαλία. Ο ίδιος εκτιμά το κόστος της εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων, στα οποία η κυβέρνηση έχει αντιδράσει θετικά, όπως λέει, σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με τις αποζημιώσεις προς τους κατοίκους. 

Suddeutsche Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.