Σελίδες

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Tagesspiegel: «Θα επιτύχουν τη συμφιλίωση η Τουρκία και η Ελλάδα;»

«Ο Erdogan συναντά τον Μητσοτάκη: Θα επιτύχουν τη συμφιλίωση η Τουρκία και η Ελλάδα;»

«Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας δεν είναι και οι καλύτερες. Προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να το αλλάξει αυτό με την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Είναι ρεαλιστικό;»

Το άρθρο που υπογράφουν οι Bilgin Ayata, καθηγήτρια στο Κέντρο Νοτιοανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Graz, ο Jens Bastian, μέλος της ερευνητικής ομάδας του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική (SWP) με επίκεντρο την Τουρκία, και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρεται στην αυριανή επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα και στην επίδραση που μπορεί να έχει στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Η Bilgin Ayata υποστηρίζει ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, χρησιμοποιούν επανειλημμένως τις ελληνο-τουρκικές διαφορές, προκειμένου να αναζωπυρώσουν τον εθνικισμό στο εσωτερικό των χωρών τους, για αυτό και η ίδια αμφιβάλλει ότι η αυριανή τους συνάντηση στην Αθήνα θα οδηγήσει σε μια εκ βάθρων αλλαγή πολιτικής ή και σε ελληνο-τουρκική συμφιλίωση. Θεωρεί ότι το διακύβευμα είναι η αποκλιμάκωση και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας σε τομείς όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα, όπως είναι η θωράκιση των συνόρων, ενώ εκτιμά ότι μάλλον δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης η άκρως προβληματική εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που έχει οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις δικαίου στα ελληνικά νησιά, όπως σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Jens Bastian εκφράζει την άποψη ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πρόοδο και μόνο το να υπάρξει αποκλιμάκωση σε επίπεδο ρητορικής ή έστω κάποιες πρώτες ενδείξεις ουσιαστικής αποκλιμάκωσης στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ο ίδιος θεωρεί πρόωρη τη χρήση του όρου «συμφιλίωση». Όπως παρατηρεί, Μητσοτάκης και Erdogan έχουν συμφωνήσει σε μια πολιτική ατζέντα με έναν οδικό χάρτη πολλών σταδίων για τις διμερείς διαβουλεύσεις, ενώ οι πιθανότητες ουσιαστικής προόδου στις διμερείς σχέσεις θα εξαρτηθεί και από το ποια θα είναι η στάση της Κομισιόν, της αμερικανικής κυβέρνησης και των οικονομικών εταίρων των δύο χωρών, μεταξύ σε αυτή τη διαδικασία, και μεταξύ αυτών και της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, ο Δημήτρης Χριστόπουλος κάνει λόγο για μια «περίπλοκη», αλλά όχι «μεγάλη» διένεξη, και αναφέρεται στο μοναδικό μεγάλο πρόβλημα που αναγνωρίζει ως απειλή η ελληνική πλευρά, δηλαδή το „casus belli“ που έχει κηρύξει η Τουρκία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μεν διατεθειμένη να προχωρήσει σε δύσκολους συμβιβασμούς, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος είχε εντείνει την ανθελληνική ρητορική του πριν τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου. Έκτοτε η κατάσταση αποκλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει διάλογος σε ανώτατο επίπεδο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κάτι που, ακόμα και αν δεν οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τουλάχιστον θα αποτρέψει το χειρότερο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.