Σελίδες

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

TAZ: «Τα οστά της συμφιλίωσης»

Tageszeitung: «Στις 21 Δεκεμβρίου 1963 άρχισε να κλιμακώνεται η βία στην Κύπρο μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πληθυσμού. Οι ταραχές έμειναν στην ιστορία ως „Ματωμένα Χριστούγεννα“. Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα. Μια ελληνοτουρκική πρωτοβουλία προσπαθεί να εντοπίσει ό,τι έχει απομείνει.» 

Επ’ ευκαιρία της σημερινής επετείου 60 ετών από την ημερομηνία που θεωρείται η επίσημη έναρξη των διακοινοτικών συγκρούσεων στην Κύπρο, ο Ferry Batzoglou αναφέρεται εκτενώς στην προσπάθεια που πραγματοποιείται από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους της Κύπρου (ΔΕΑ) με τη συνδρομή ιατροδικαστικής ομάδας επιστημόνων (αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων και γενετιστών) για τον εντοπισμό των λειψάνων των αγνοουμένων κάνοντας εστιασμένες και ενδελεχείς ανασκαφές στα σημεία που έχουν υποδειχθεί βάσει πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί από τους οικείους τους. «Σύμφωνα με την εκδοχή των Ελληνοκυπρίων, τα γεγονότα της 21ης ​​Δεκεμβρίου 1963 είναι μια „τουρκοκυπριακή εξέγερση“. Η τουρκοκυπριακή πλευρά τα αποκαλεί „Ματωμένα Χριστούγεννα“. Θεωρούνται ως προάγγελος της κλιμάκωσης του Κυπριακού το καλοκαίρι του 1974, κατά την οποία εξαφανίστηκαν οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους που περιλαμβάνει η λίστα της ΔΕΑ», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ διευκρινίζοντας ότι στην εν λόγω λίστα της ΔΕΑ, η οποία καταρτίστηκε το 2006, καταγράφονται 2.002 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 1.510 Ελληνοκύπριοι και 492 Τουρκοκύπριοι.

Ο ανταποκριτής εξηγεί ότι τα ίχνη τους χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, όταν τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο βόρειο τμήμα του νησιού, και αναφέρεται αναλυτικά στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, τις επιχειρήσεις Αττίλα Ι και Αττίλα ΙΙ -σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι και οι δύο πλευρές διέπραξαν θηριωδίες- που κατέληξαν με τη διχοτόμηση της νήσου και χιλιάδες αγνοουμένων και εκτοπισμένων, καθώς οι 506.000 Ελληνοκύπριοι που αποτελούσαν το 79% του πληθυσμού του νησιού εγκατέλειψαν το τουρκοκρατούμενο τμήμα έχοντας εκτοπιστεί ή φυγαδευτεί στο νότο του νησιού και οι 118.000 Τουρκοκύπριοι που αποτελούσαν το 19% του πληθυσμού κατευθύνθηκαν προς τον βορρά του.

Παραθέτοντας μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων και από τις δύο πλευρές καθώς και διευκρινιστικές εξηγήσεις ατόμων της ομάδας και μελών της ΔΕΑ, ο Ferry Batzoglou παρουσιάζει τη διαδικασία εντοπισμού, ταυτοποίησης και παράδοσης, που περιλαμβάνει πέντε στάδια (συλλογή πληροφοριακού υλικού, ανασκαφές, εργαστηριακή ανάλυση, επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από ομάδα γενετιστών, επιστροφή λειψάνων στους οικείους), επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα συγγενείς αγνοουμένων που δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι θα μπορούσαν να βρεθούν ζωντανοί οι αγαπημένοι τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.