Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Επίσκεψη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκη στο Χιούστον

Το Χιούστον επισκέφθηκε, στις 3-4 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, έπειτα από πρόσκληση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ (Hellenic Cultural Center of the SW-HCC).

Κατά την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε το HCC στο Πολιτιστικό Κέντρο του ιερού ναού του Αγίου Βασιλείου, στις 4 Ιανουαρίου, ο κ. Χρυσουλάκης μετέφερε τον χαιρετισμό του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώτσηρα και ενημέρωσε την Ομογένεια του Χιούστον για την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενδυνάμωση της σχέσης του μητροπολιτικού κέντρου με τους Έλληνες ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση όλων των περιορισμών και εμποδίων στη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές και στην επιστολική ψήφο.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην εν εξελίξει «Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό», η οποία ετοιμάζεται σε συνεργασία του υφυπουργού κ. Κώτσηρα, με τον υπουργό κ. Γεραπετρίτη, με αιχμές την ελληνική γλώσσα, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εκπαίδευση. Ενημέρωσε την Ομογένεια για τη μεταρρύθμιση των προξενικών υπηρεσιών με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, που επιτρέπει την αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ Προξενικών Αρχών και πολιτών στο εξωτερικό και τη γρήγορη, εξ αποστάσεως διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των αιτημάτων τους.

Έκανε λόγο για την υπηρεσία «Εικονικός Βοηθός» (Virtual Assistant), η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στις ιστοσελίδες όλων των ελληνικών προξενείων και απαντά γραπτά σε ερωτήσεις πολιτών στα ελληνικά και αγγλικά, καθώς και σε άλλες 17 γλώσσες με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιπλέον, μίλησε για τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας στην Ελλάδα και στη συνέχεια απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.

Ο κ. Χρυσουλάκης είχε επίσης συνάντηση με τους προέδρους/εκπροσώπους όλων των ομογενειακών συλλόγων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Χιούστον, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής. Συμμετείχαν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των οργανώσεων: Hellenic Cultural Center of the SW, Hellenic Professional Society of Texas, AHEPA Chapter Alexander the Great Chapter #29, Daughters of Penelope Achaia Chapter #54, Maids of Athena, Marathon Exchange, Macedonian Association of Greater Houston, Friends of Cyprus, Hellenic-American Maritime Association, Ariadne Chapter of the Pan-Cretan Association of America, Arcadians of Texas, καθώς και οι διευθύντριες των σχολείων Annunciation Greek Language and Culture School, Hellenic Education Program of Saint Basil the Great και GGT Greek School of TX/The Woodlands.

Νωρίτερα, ο κ. Χρυσουλάκης, συνοδευόμενος από τον πρόξενο της Ελλάδας στο Χιούστον, Λάμπρο Κακίση και τον πρόεδρο του HCC, Γιάννη Ρεμεδιάκη, επισκέφθηκε το περίφημο Ιατρικό Κέντρο του Τέξας (Texas Medical Center). Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του φημισμένου αντικαρκινικού νοσοκομείου MD Anderson, όπου νοσηλεύονται κάθε χρόνο δεκάδες ασθενείς από την Ελλάδα. Με την ευκαιρία, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού επισκέφθηκε στα δωμάτιά τους Ελληνες ασθενείς, εκφράζοντας στους ίδιους και στους οικείους τους τη συμπαράσταση και στήριξή του στη μάχη που δίνουν.

Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού του Χιούστον και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τον ιερατικό προϊστάμενο, πατέρα Μιχάλη Λαμπάκη (Michael Lambakis). Στη συνέχεια, μετέβη στο Προξενείο της Ελλάδας στο Χιούστον όπου έκοψε τη βασιλόπιτα επ’ ευκαιρία του νέου έτους.

Η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στο Χιούστον αποτέλεσε μεγάλη χαρά για τον Ελληνισμό της περιοχής και άφησε άριστες εντυπώσεις στην Ομογένεια, που δεν έχει συχνά την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Ελλάδα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Φωτογραφίες: Ηλίας Νεοφυτίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.