Σελίδες

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

KaDeWe: Πτώχευση, αλλά όχι «λουκέτο» για το πολυκατάστημα-μύθο

Πηγή: Deutsche Welle 

Εκτείνεται σε 60.000 τ.μ. στο κέντρο του Βερολίνου, επιφάνεια ίση με οκτώ γήπεδα ποδοσφαίρου. Διαθέτει ρούχα, παπούτσια, τσάντες και Delikatessen υψηλής ποιότητας. Το μέγεθος του “Kaufhaus des Westens” (“Πολυκατάστημα της Δύσης”), όπως είναι η πλήρης επωνυμία του, είναι εντυπωσιακό. Δεν υπάρχει ούτε ένας ταξιδιωτικός οδηγός που να μην συμπεριλαμβάνει το KaDeWe, όπως είναι γνωστό εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Για το Βερολίνο είναι ένας τόπος νοσταλγίας, ένα σύμβολο πολυτέλειας και ένας τουριστικός προορισμός. Ακόμη και η είδηση ότι επίκεται χρεοκοπία του δεν μπορεί να επηρεάσει αυτό το συναίσθημα. Ή μήπως όχι;

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας o όμιλος λιανικού εμπορίου KaDeWe, στον οποίο ανήκουν τα επίσης φημισμένα πολυτελή Oberpollinger στο Μόναχο και Alsterhaus στο Αμβούργο, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Στόχος του είναι να κάνει μια νέα αρχή με τη μορφή αυτοδιαχείρισης. Τα καλά νέα για τους πελάτες: Τα τρία καταστήματα δεν θα κλείσουν. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κύριος στόχος της διαδικασίας εκκαθάρισης είναι να απαλλαγεί από τα υψηλά ενοίκια που πληρώνει σήμερα.

Στην πραγματικότητα τα προϊόντα πολυτελείας έχουν υψηλή ζήτηση. Ακόμα και στο ζενίθ της πανδημίας οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας πήγαιναν καλά. Δεν ήταν λοιπόν βαρύ το κλίμα στο KaDeWe, ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «To κατάστημα έχει μεγάλη παράδοση, είναι πολύ μεγάλο. Προτιμούμε πολύ περισσότερο να πάμε σε ένα πολυκατάστημα παρά σε ένα εμπορικό κέντρο με πολλά μεμονωμένα καταστήματα. Μπορεί επίσης να έρθει κανείς εδώ μόνο για βόλτα», δηλώνει ένας πελάτης. «Για μένα το KaDeWe συμβολίζει το Βερολίνο», λέει ένας τουρίστας από το κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Και οι δύο συμφωνούν ότι εάν το KaDeWe έπρεπε να κλείσει, το Βερολίνο θα έχανε ένα κομμάτι από την ψυχή του.

Εμπορικός σύλλογος: «Κόσμημα» το KaDeWe

Στο οικονομικό έτος 2022/2023 ο όμιλος KaDeWe ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους σχεδόν 728 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 24% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2018/2019, δηλαδή πριν από την πανδημία.

«Το KaDeWe είναι το κόσμημα στο στέμμα του γερμανικού λιανεμπορίου και θα παραμείνει έτσι», δήλωσε στο ραδιόφωνο RBB ενθουσιασμένος ο Νιλς Μπους Πέτερσεν από τον Σύνδεσμο Λιανεμπορίου Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Η διαδικασία πτώχευσης δίνει τώρα στον όμιλο την ευκαιρία να εξετάσει υπό νέο φως τις δεσμεύσεις και τις συμβάσεις του. Ειδικά τα ενοίκια έχουν γίνει δυσβάστακτα για το πολυκατάστημα. Σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2018/19 έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 37%.

«Η οικονομική επιβάρυνση από τα ενοίκια είναι υψηλή σε όλες τις πόλεις των καταστημάτων, με υψηλότερη στο Μόναχο, με περίπου 20%», λέει ο Γιοχάνες Μπέρεντσεν από τη συμβουλευτική εταιρεία λιανικού εμπορίου BBE. «Εκτιμούμε ότι η αντίστοιχη επιβάρυνση στο πολυκατάστημα Alsterhaus του Αμβούργου, που ανήκει στον όμιλο KaDeWe, είναι περίπου στο 17%, κι αυτό είναι επίσης υπερβολικά υψηλό. Το KaDeWe εξακολουθεί να βρίσκεται στην καλύτερη θέση με επιβάρυνση ενοικίου περίπου στο 13% των πωλήσεων».

Ο μάνατζερ είναι πεπεισμένος ότι και τα τρία καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά: «Η πολυτέλεια πουλά πολύ καλά, παρά την οικονομική κατάσταση», επισημαίνει και προβλέπει ότι ο νέος επενδυτής Central Group, που από το 2015 κατέχει το 50,1% του ομίλου KaDeWe, θα προσπαθήσει τώρα να εξασφαλίσει το σύνολο των μετοχών και την ιδιοκτησία των ακινήτων.

KaDeWe, στα χέρια Ταϊλανδού μεγιστάνα;

Η Central Group ιδρύθηκε το 1947 στην Ταϊλάνδη και επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη. Οι υπόλοιπες μετοχές του ομίλου KaDeWe ανήκουν στoν αυστριακό όμιλο Signa του Ρενέ Μπένκο, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Η Central Group ανήκει στην οικογένεια Τσιραθιβάτ, μια από τις πλουσιότερες της Ταϊλάνδης. Το Forbes εκτιμούσε την περιουσία της σε 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Με έδρα την Μπανγκόκ δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων και διαθέτει αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και πολυκαταστημάτων πολυτελείας.

Εκτός από τις μετοχές του σε γερμανικά πολυκαταστήματα, ο όμιλος έχει επίσης συμμετοχές στο La Rinascente στην Ιταλία, στο Selfridges στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Globus στην Ελβετία. Τώρα ο επικεφαλής του, Τος Τσιραθιβάτ, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει όλες τις μετοχές του KaDeWe και να το προσθέσει στην πλούσια γκάμα των κορυφαίων ευρωπαϊκών πολυκαταστημάτων που διαθέτει.

Το ιδιαίτερο είναι ότι πριν από δύο χρόνια, το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόραση ARD γύρισε μια λεσβιακή ερωτική ιστορία στο KaDeWe με φόντο τη δεκαετία του 1920. Είναι μόνο ένα από τα κεφάλαια που έκαναν το KaDeWe ναυαρχίδα του ομίλου.

Delikatessen με 35.000 είδη

Το τμήμα Delikatessen στον 6o όροφο με 35.000 είδη είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες και τους Βερολινέζους. Ανάμεσα στα κλασικά είδη πολυτελείας, όπως στρείδια, αστακός, χαβιάρι και σαμπάνια, υπάρχουν και ασυνήθιστες σπεσιαλιτέ. Μια απόλαυση για τις αισθήσεις, αλλά όχι για το πορτοφόλι.

Το «Πολυκατάστημα της Δύσης», όπως είναι η πλήρης μετάφραση της επωνυμίας του, είναι πολύ παλαιότερο από τον Ψυχρό Πόλεμο.  Όταν άνοιξε τις πόρτες του, στις 27 Μαρτίου 1907, βρισκόταν σε μια κατοικημένη περιοχή της ανώτερης μεσαίας τάξης, μακριά από την πολυσύχναστη εμπορική συνοικία της πλατείας Potzdamer Platz. O ιδρυτής Άντολφ Γιάντορφ υποψιαζόταν ότι σύντομα η κοντινή Λεωφόρος Κουρφίρστενταμ θα γινόταν το επίκεντρο της εμπορικής κίνησης. Το KaDeWe έγινε γρήγορα προορισμός για οικογενειακές εξορμήσεις. Οι περιπατητές έκαναν βόλτες μπροστά από το κτίριο. «Μια λεωφόρος για φλερτάκια με κοσμοπολίτικο αέρα», έγραφε ο χρονογράφος Λέο Κόλτσε το 1908 για την περιοχή της πλατείας Βίτενμπεργκ.

Τούρτα 6,50 μέτρων

Δεν υπάρχει αμφιβολία, το KaDeWe είναι επίσης ένα κομμάτι γερμανικής ιστορίας. Το 1927 ο Γιάντορφ το πούλησε στην εβραϊκή οικογένεια εμπόρων Χέρμαν Τιτς. Κατά τη διάρκεια του Ναζισμού οι ιδιοκτήτες εκδιώχθηκαν από τη διοίκηση και το όνομα της οικογένειας εμπόρων άλλαξε σε “Χέρτι”. Το 1943, ένα αμερικανικό αεροπλάνο συνετρίβη στο KaDeWe και το κτίριο κατέρρευσε. Η νέα αρχή έγινε το 1950 και στην εποχή Αντενάουερ τα πολυκαταστήματα έγιναν σύμβολο κατανάλωσης και αγοραστικής δύναμης.

Τις ημέρες μετά την Πτώση του Τείχους, τον Νοέμβριο του 1989, εκατοντάδες Ανατολικογερμανοί συνέρρευσαν στους διαδρόμους του καταστήματος θαμπωμένοι από την πολυτέλεια. Γιορτάζοντας τα 100ά γενέθλιά του τον Μάρτιο του 2007, οι Βερολινέζοι προσήλθαν στο κτίριο του KaDeWe για να πάρουν κομμάτια από μια γιγαντιαία, επετειακή τούρτα ύψους 6,50 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.